Showing posts with label General English. Show all posts
Showing posts with label General English. Show all posts

Sunday, October 22, 2017


Synonyms Set-13

131. Foment-

a) Incite                                    b) Restrict

c) Rectify                                 d) Pacify

132. Daub-

a) Publish                                b) Advertise

c) Paint                                    d) Propagate

133. Consolidate-

a) Contrive                               b) Connive

c) Unite                                    d) Conspire

134. Bawdy-

a) Crude                                   b) Vulgar

c) Proud                                   d) Arrogant

135. Jeer-

a) Inspire                                  b) Enjoy

c) Encourage                            d) Ridicule

136. Cognoscente-

a) Speculator                            b) Teacher

c) Critic                                    d) Preacher

137. Buff-

a) Polish                                   b) Insult

c) Injure                                   d) Sweep

138. Fanciful-

a) Unreal                                  b) Faithful

c) Glorious                               d) Eccentric

139. Avaricious-

a) Abundant                             b) Envious

c) Greedy                                 d) Unwilling

140. Bizarre-

a) Happy                                  b) Grotesque

c) Refined                                d) Boisterous



Answers:- 131.  a) 132.  c) 133.  c) 134.  b) 135.  d) 136.  c) 137.  a) 138.  a)  139.  c) 140.  b)   


Thursday, October 12, 2017



Synonyms Set-12

121. Surfeit-

a) Satiate                                                   b) Pass

c) Confiscate                                             d) Delegate

122. Dogma-

a) Possibility                                             b) Feeling

c) Tenet                                                     d) Doubt

123. Zany-

a) Magician                                               b) Pet

c) Thief                                                      d) Clown

124. Languish-

a) Condemn                                               b) Condone

c) Console                                                  d) Decline

125. Rakish-

a) Frivolous                                                b) Immoral

c) Aggressive                                             d) Childish

126. Diligent-

a) Industrious                                             b) Intelligent

c) Modest                                                   d) Energetic

127. Ricochet-

a) Spare                                                       b) Turn Down

c) Ride                                                         d) Rebound

128. Lapidary-

a) High-sounding                                         b) Abusive

c) Dignified                                                  d) Harmful

129. Moving-

a) Turning                                                     b) Shifting

c) Toying                                                       d) Talking

130. Mordant-

a) Mild                                                          b) Sarcastic

c) Festering                                                   d) Depressed


Answers:- 121.  a) 122.  c)  123.  c) 124.  d) 125.  b) 126.  a) 127.  d) 128.  c) 129.  b) 130.  b)  





Synonyms Set-11

111. Convivial-

a) Jovial                                       b) Solitary

c) Aloof                                       d) Crowded

112. Acuity-

a) Sullen                                      b) Dullness

c) Sordid                                      d) Sharpness

113. Celerity-

a) Insincerity                               b) Quickness

c) Illusion                                    d) Innocence

114. Insolent-

a) Nervous                                   b) Rude

c) Proud                                       d) Assertive

115. Inspire-

a) Compel                                     b) Persuade

c) Infuse                                        d) Encourage

116. Extravagant-

a) Proud                                        b) Expensive

c) Wasteful                                    d) Reckless

117. Inebriate-

a) Drunken                                     b) Unsteady

c) Stupefied                                    d) Dreamy

118. Proscribe-

a) Recommend                               b) Allow

c) Advance                                     d) Banish

119. Egregious-

a) Progressive                                  b) Superficial

c) Exceptional                                 d) Cowardly

120. Abbreviate-

a) Shorten                                        b) Enlarge

c) Decrease                                      d) Change


Answers:- 111.  a) 112.  d) 113.  b) 114.  b) 115.  d) 116.  c) 117.  a) 118.  d) 119.  c) 120.  c)      

Sunday, October 08, 2017


Synonyms Set-10


101. Magnanimous-

a) Loyal                                                     b) Generous

c) Kind                                                      d) Loving

102. Jovial-

a) Merry                                                   b) Funny

c) Smart                                                   d) Triumphant

103. Excerpt-

a) Extract                                                 b) Invitaion

c) Debate                                                 d) Speech

104. Eradicate-

a) Complicate                                          b) Indicate

c) Dedicate                                              d) Eliminate

105. Ostentatious-

a) Noisy                                                  b) Talkative

c) Showy                                                d) Wealthy

106. Enervate-

a) Energise                                             b) Lure

c) Weaken                                              d) Calm

107. Contrite-

a) Repentant                                          b) Shy

c) Uncertain                                          d) Serious

108. Timid-

a) Cowardly                                         b) Plucky

c) Veteran                                            d) Fearful

109. Tutelage-

a) Perfection                                        b) Dejection

c) Rejection                                         d) Protection

110. Botch-

a) Borrow                                            b) Promote

c) Collect                                             d) Bungle


Answers:-  101.  b)  102.   a) 103.  a) 104.  d) 105.  c) 106.  c) 107.  a) 108.  a) 109.  d) 110.  d)  

Friday, October 06, 2017


Synonyms Set-9

91. Denounce-

a) Lower in quality                                            b) Influence easily

c) Talk insincerely                                             d) Talk publicly against

92. Rap-

a) Transfer                                                         b) Criticise

c) Advise                                                           d) Participate

93. Abstemious-

a) Moderate                                                       b) Proud

c) Excessive                                                      d) Rustic

94. Exclusive-

a) Extensive                                                      b) Sole

c) External                                                        d) Excessive

95. Specious-

a) Insincere                                                        b) Sharp

c) Sweet                                                             d) Tasteful

96. Mellifluous-

a) Stupid                                                             b) Stale

c) Sweet                                                              d) Tasteful

97. Blithe-

a) Other worldly                                                 b) Giddy

c) Graceful                                                          d) Joyous

98. Synthetic-

a) Scientific                                                        b) Fake

c) Artificial                                                         d) Superficial

99. Juvenile-

a) Childish                                                          b) Tedious

c) Humorous                                                       d) Pious

100. Magnanimous-

a) Loyal                                                              b) Imitation

c) Genuine                                                          d) Original




Answers:- 91.  d) 92.  b) 93.  a) 94.  b) 95.  a) 96.  c) 97.  d) 98.  c) 99.  a) 100. b)                                              

Tuesday, October 03, 2017


Synonyms Set-8

81. Savvy-

a) Deform                                           b) Understand

c) destroy                                            d) Taste

82. Commiserate-

a) Sympathise                                     b) Placate

c) Commemorate                               d) Consecrate

83. Rein-

a) Overcome                                       b) Fling

c) Control                                           d) Pour

84. Gooey-

a) Evasive                                          b) Sentimental

c) Ideal                                               d) Realistic

85. Foray-

a) Indulgence                                     b) Raid

c) Repentance                                    d) Pilgrimage

86. Stridency-

a) Harshness                                      b) Flippancy

c) Stress                                             d) Consistency

87. Drowsy-

a) Soothing                                         b) Lazy

c) Exhausted                                       d) Sleepy

88. Lissome-

a) Deceptive                                        b) Dull

c) Quick                                               d) Slow

89. Gaffe-

a) Competition                                    b) Blunder

c) Compulsion                                    d) Viture

90. Intimidate-

a) Harass                                            b) Bluff

c) Frighten                                         d Hint

Answers:- 81.  b) 82.  a) 83.  c) 84.  b) 85.  b) 86.  a) 87.  d) 88.  c)  89.  b) 90.  c)  



Monday, October 02, 2017


Synonyms Set-7

71. Groggy-

a) Unsteady                                               b) Sensible

c) Sensitive                                               d) Pensive

72. Vie-

a) Hesitate                                                 b) Compete

c) Refuse                                                   d) Shrink

73. Console-

a) Sympathise                                           b) Share

c) Style                                                     d) Assist

74. Genesis-

a) Relevant                                              b) Beginning

c) Style                                                    d) Movement

75. Sultry-

a) Unpleasant                                         b) Ill-Smelling

c) Impure                                               d) Hot and oppressive

76. Hedge-

a) Tired                                                 b) Injure

c) Evade                                               d) Harm

77. Wan-

a) Tired                                                 b) Strong

c) Cheerful                                           d) Unhappy

78. Nugatory-

a) Worthless                                        b) Cheerful

c) Negative                                         d) Migratory

79. Aid-

a) Supervision                                   b) Co-Operation

c) Assistance                                     d) Disease

80. Deride-

a) Mock                                             b) Confuse

c) Shout                                             d) Snarl

Answers:-  71.  a)  72. b)  73. c)  74. b)  75. d)  76. c)  77. a)  78. a)  79. c)  80. a)          

Tuesday, September 19, 2017


Synonyms Set-6

61. Icon-

a) Monument                                    b) Memorial

c) Painting                                        d) Statue

62. Hanker-

a) Denounce                                     b) Debar

c) Renounce                                     d) Desire

63. Condone-

a) Bring together                              b) Pardon

c) Surround                                      d) Contribute

64. Indolence-

a) Leniency                                      b) Relaxation

c) Laziness                                       d) Stagnation

65. Accentuated-

a) Projected                                     b) Exhibited

c) Sharpened                                   d) Mitigated

66. Disrupt-

a) Deny                                            b) Refuse

c) Break                                           d) Join

67. Sumptuous-

a) Lavish                                         b) Fancy

c) Meagre                                        d) Irritable

68. Latent-

a) Prompt                                        b) Lethargic

c) Apparent                                     d) Concealed

69. Numinous-

a) Dull                                             b) Awful

c) Bright                                          d) Dark

70. Stupid-

a) Silly                                          b) Disobedient

c) Insane                                       d) Incapable


Answers:-  61.  c)  62.  d) 63.  b) 64.  c) 65.  d) 66.  c) 67.   a) 68.  d) 69.  b) 70.  a)         


Saturday, September 16, 2017


Synonyms Set-5

51. Pressed-

a) Stressed                             b) Urged

c) Demanded                         d) Emphasised

52. Taciturnity-

a) Violence                            b) Insolence

c) Prudence                           d) Silence

53. Ingenuous-

a) Active                               b) Frank

c) Skillful                              d) Smart

54. Promulgate-                    

a) Proclaim                          b) Inform

c) Promote                           d) Enforce

55. Insidious-

a) Slow                                b) Treacherous

c) Pessimistic                      d) Unfortunate

56. Absolute-

a) Reasonable                     b) Narrow

c) Limitless                        d) Reliable

57. Glitzy-

a) Glamorous                    b) Boring

c) Interesting                     d) Serious

58. Venality-

a) Hope                             b) Sacrifice

c) Respect                         d) Corruption

59. Wary-

a) Tired                             b) Distorted

c) Vigilant                         d) Sad

60. Pique-

a) Subdue                          b) Irritate

c) Repent                          d) Request



Answers:- 51.  b) 52.  c) 53.  b) 54.  a) 55.  b) 56.  c) 57.  a) 58.  b) 59. c) 60.  d)

    



Thursday, September 14, 2017


Synonyms Set-4

41. Convened-

a) Summoned                           b) Collected

c) Associated                           d) Ended

42. Addle-

a) Soar                                     b) Strike

c) Stop                                     d) Confuse

43. Explicit-

a) Clear                                    b) Exciting       

c) Precise                                 d) Refined

44. Paramour-

a) Lover                                   b) Companion

c) Friend                                  d) Rival

45. Refectory-

a) Dining Room                       b) Parlour

c) Living Room                       d) Restaurant  

46. Assent-

a) Compromise                        b) Judgement

c) Agreement                           d) Expression

47. Baffle-

a) Tease                                    b) Trick

c) Puzzle                                  d) Hoodwink

48. Confidential-

a) Hidden                                 b) Private

c) Trusted                                 d) Secret

49. Loathe-

a) Abuse                                   b) Hurt

c) Repel                                    d) Detest

50. Vendetta-

a) Proposal                               b) Feud

c) Revenge                               d) Compromise

Answers:-  41.  a) 42.  d) 43.  a) 44.  a) 45.  a)  46.  c) 47.  c) 48.  d) 49.  d) 50.  c)


Synonyms Set-3

31. Asperity-

a) Harshness                             b) Hope

c) Slander                                 d) Trouble

32. Concise-

a) Strong                                  b) Solid

c) Brief                                    d) Small

33. Traduce-

a) Harden                                 b) Force

c) Build                                    d) Betray

34. Infernal-

a) Hateful                                 b) Exciting

c) Devilish                               d) Damaging

35. Equivocal-

a) Quarrelsome                        b) Feasible

c) Ambiguous                          d) Reasonable

36. Obfuscate-

a) Compete                              b) Confuse

c) Remove                               d) Push

37. Reprisal-

a) Appreciation                        b) Retaliation

c) Assessment                          d) Cpmpensation

38. Wilt-

a) Collapse                               b) Strike

c) Challenge                             d) Warn

39. Handsome-

a) Noble                                  b) Gentle

c) Good-looking                     d) Polite

40. Nincompoop-

a) Joker                                   b) Trader

c) Magician                             d) Polite


Answer:-  31.   a)  32.  c) 33.  d)  34.  c)  35.  c) 36.  b)  37.  b) 38.  a) 39.  c) 40.  d)


Sunday, September 10, 2017


Synonyms Set-2

16. Elicit- 

a) Induce                  b) Extract

c) Divulge                d) Instil

17. Gravid-

a)  Formidable         b) Bitter

c) Pregnant              d) Solemn

18. Dud-

a) Failure                 b) Foolishness

c) Sickness              d) Draw

19. Portray-

a) Communicate      b) Paint

c) Express                d) Draw

20. Invidious-

a) Weak                   b) Unpopular

c) Flourishing         d) Straving

21. ADEPT-

a) Intelligent           b) Sufficient

c) Proficient           d) Professional

22. Lurid-

a) Happy                b) Abundant

c) Bright                d) Shocking

23. Buff-

a) Slave                 b) Enthusiast

c) Clown               d) Simpleton

24. Bluster-

a) Abuse                b) Tolerate

c) Suffer                d) Boast

25. Preen-

a) Redeem             b) Groom

c) Ponder              d) Prick

26. Brash-

a) Slow                 b) Cultured

c) Aggressive       d) Humble

27. Admonition-

a) Warning           b) Pardon

c) Amazement     d) Award

28. Onerous-

a) Difficult          b) Awesome

c) Burdensome   d) Dutiful

29. Applaud-

a) Flatter             b) Pray

c) Praise            d) Request

30. Festal-

a) Serious        b) Sad

c) Merry          d) Noisy


Answer:- 16.  b) 17.  c) 18.  a) 19.  d) 20.  b)  21.  c)  22.  c)  23.  d) 24.  b) 25.  b)  26.  c) 27.  a) 28.  d)  29.  c)  30.  c)          

Sunday, July 09, 2017


Out of the four alternatives given below, Choose the one which is nearest to the meaning of each word:

1. Garner-

a) Distribute                           b) Decorate

c) Perserve                             d) Collect

2. Lethargy-

a) Laxity                                b) Impassivity

c) Serenity                             d) Listlessness

3. Verate-

a) Laxity                                b) Judge

c) Downgrade                        d) Deny

4. Moribund-

a) Stagnant                            b) Gloomy

c) Dying                                d) Superfluous

5. Rebate-

a) Loss                                   b) Refund

c) Compensation                   d) Discount

6. Bemoan-

a) Lament                            b) Soothe

c) Denounce                        d) Loathe

7. Whim-

a) Fancy                               b) Clumsy

c) Desire                              d) Strange behaviour

8. Dissolute-

a) Distant                             b) Repulsive

c) Honest                             d) Immoral

9. False-

a) Defective                         b) Untrue

c) Incorrect                          d) Inaccurate

10. Anathema-

a) Religious chant                b) Pun

c) Musical subject                d) Curse

11. Niggard-

a) Miser                                b) Loyal

c) Divine                               d) Shrewd

12. Apparel-

a) Appearance                      b) Clothing

c) Confidence                      d) Manner

13. Doleful-

a) Colourful                         b) Jovial

c) Bright                              d) Mournful

14. Efface-

a) Wipe out                          b) Weaken

c) Insult                                d) Repair

15. Blithe-

a) Graceful                           b) Joyous

c) Giddy                               d) Other worldly


Answers:-  1. d)  2. a)  3. a) 4. c) 5. d)  6. a)  7. a)  8. d)  9. b)  10. d)

11. a)  12. b)  13. d)  14. a)  15. b) 






Synonyms
What are Synonyms?

Words with nearly the same meaning but used differently, are called Synonyms.

Example: Abstain and Refrain are two words that seem very nearly the same. But, we abstain from a thing and refrain from a habit or an action.

    The following sentences make it clear.
   
    (i) We should abstain from wine.
    
    (ii) We should refrain from drinking.
     

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts