Sunday, March 19, 2017

History of Punjab (Set-1)

Posted by Pitbull Punjab on 2:16:00 PM in | No comments

History of Punjab (Set-1)

1. Which world has been used in the Rig-veda period?

a) Penta Potamia                              b) Sapt Sindhu

c) Lahore Provice                            d) Tak Country 

2. When was Punjab merged into the British territory?

a) In 1842 AD.                               b) In 1843 AD.

c) In 1849 AD.                               d) In 1876 AD.

3. Who and When was the compilation of the "Adi Granth" done?

a) By Guru Arjun Dev in 1604 AD.

b) By Guru Gobind Singh in 1618 AD.

c) By Guru Nanak Dev Ji in 1490 AD.

d) By Bhai Mani Singh in 1721 AD.

4. How may compostions have been included in the Dasam Granth?

a) 10                            b) 12

c) 18                            d) 16

5. Which Guru is the Dasam Granth related to?

a) Guru Nanak Dev Ji                            b) Guru Gobind Singh Ji

c) Guru Arjun Dev Ji                             d) Guru Teg Bahadur ji

6. Which of the vaars by Bhai Gurdas ji are considered important from the point of view of history?

a) 1st and 11 th                                     b) 2nd ad 11th 

c) 1st and 23 rd                                     d) 24th and 3rd

7. Which of the 'Sakhies' is considered as to be the most reliable?

a) Ancient Janam Sakhi

b) Sakhi, by Meharban 

c) The Janam Sakhi by Bhai Bala

d) Bhai Mani Singh's Janam Sakhi

8. Who composed the 'Ratnawali'?

a) Bhai Veer Singh                           b) Meharban ji

c) Bhai Mani Singh                          d) Bhai Bala

9. Which languages is the 'Jafarnama' available in?

a) Punjabi and Persian                 b) Persian and Hindi

c) Punjabi and English                d)  All of these

10. Who did introduce the coins of the sikhs, initally?

a) Maharaj Ranjit Singh                         b) Banda Singh Bahadar

c) Ahmed Shah Abdali                           d) None of these

11. Who had been the ruler of Punjab in the beginning of the 16th century?

a) Bahlol Khan Lodhi                         b) Sikander Lodhi

c) Daulat Khan Lodhi                         d) Ibrahim Lodhi

12. Who was the last sultan of the Lodhi dynasty?

a) Bahlolkhan Lodhi                         b) Sikandar Lodhi

c) Ibrahim Lodhi                               d) Tatarkhan Lodhi

13.When did Babur attack Punjab for the first time?

a) In 1519                                b) In 1516 

c) In 1529                                d) In 1539

14. How many times did Babur attack Punjab in all ?

a) Four times                            b) Six times

c) Three times                          d) Five times

15. When was the first battle of Panipat fought?

a) In April 21, 1524 AD.                           

b) In April 21, 1526 AD.

c) In April 26, 1526 AD. 

d) In September 26, 1526 AD.

16. Which of the following communities had been found in a very destituted condition?

a) The Rajputs                                  b) The Shudras

c) The Hindus                                   d) The Jats

17. Which had been the distinguished industry in Punjab during the 16th century?

a) Agriculture                          b) Textile Industry

c) Anima husbandry                d) None of these

18. Which of the followings were the main communities in the 16th century that of the Hindus?

a) Shaiva sect                               b) Shakti sect

c) Vaishnava sect                          d) All of these

19. Who had been the founder of the Bhakti movement among the followings?

a) Guru Nanak Dev ji                           b) Guru Arjan Dev ji

c) Guru Gobind Singh Ji                      d) Guru Ramdass ji

20. Who were those from whom the Jazia tax was recovered?

a) From the Non-HIndus

b) From the non-Muslims

c) From the non-Christians

d) From the non-Sikhs

21. Which were the main two difficulties in writing of the Punjab history?

a) Lack of reliable sources. 

b) Religious fanaticism of the Muslim writers.

c) Indolence of the Punjabies.

d) a) and b) both

22. How many Muslim educational centres were there in Punjab in the early 16th century?

a) Two                                 b) Four

c) Five                                 d) One


Answers:- 1. a)  2. c)  3. a)  4. c)  5. b)  6. a)  7. a)  8. c)  9. a)  10. b)  11. c)  12. c)  13. a)  14. d)  15. b)  16. b)  17. b)  18. d)  19. a)  20. b)  21. d)  22. b)

0 comments :

Post a Comment