Saturday, October 06, 2018



History Set-4


1. Who was the Sikh Guru whom Aurangzeb gave death punishment?

a) Guru Govind Singh 

b) Guru Teg Bahadur

c) Arjun Singh

d) Govinda Singh

2. Who was the ruler of Golkonda when Aurangzeb invaded on it in 1687?

a) Abul Hassan

b) Feroz Khan

c) Kutub Shah

d) Ali Khan

3. Badami Chalukyas Built temples at

a) Pattadakal

b) Badami

c) Aihole

d) All the above

4. Village officer during the period of Badami Chalukyas was called

a) Gramadhyaksha

b) Gamunda

c) Kotwal

d) Karnam

5. Kirtivarman II was defeated 

a) Krishna I

b) Krishna II

c) Govinda I

d) Dantidurga

6. Who was the last ruler of Badami Chalukyan dynasty?

a) Krishvarma I

b) Kirthicarma II

c) Nadivarma

d) Parameswara

7. The battle of Manimangalam took place between Narasimhavarma and

a) Nandivarma

b) Mahendravarma

c) Pulakesin II

d) Pulakesin I

8. Pulakesin Ii was defeated and killed in 642 A.D. by the pullava king

a) Narasimha Varma

b) Mahendra Varma

c) Parameswara Varma

d) Nandi Varma

9. The Persian king who sent ambassador to the court of Pulakesin II

a) Khusru I

b) Khusru II

c) Antiokus I

d) Antiokus II

10. The battle of Manimangalam took place between Pulakesin II and 

a) Mahendra Varma II

b) Narasimha Varma

c) Vijayaditya

d) Vinayaditya







Answers:- 1. b)  2. a)  3. d)  4. b)  5. d)  6. b)  7. c)  8. a)  9. b)  10. b) 






0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts