Thursday, March 09, 2017

Dances of India

Posted by Pitbull Punjab on 10:55:00 AM in | No comments

Dances of India

1. Which among the following is not a classical dance of India?

a) Kuchipudi                       b) Odissi

c) Manipuri                        d) Rasleela

2. Indian classical dance has been popularized abroad by

a) Malaika Arora                 b) Gopi Krishna

c) Uday Shankar                  d) Yamini Krishnamurthy

3. Which among the following is the folk dance popular during the harvest season in Punjab?

a) Kathak                            b) Bhangra

c) Odissi                             d) Garba

4. The Popular folk dance of Uttar Pradesh is known as

a) Maang                           b) Kajri

c) Baul                             d) Boli

5. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is

a) Ghazal                           b) Dhrupad

c) Thumri                          d) None of these

6.The Sangeet natak Akademi fosters the development of dance, drama and music in the country. When was it established?

a) 1951                              b) 1953

c) 1954                              d) 1956

7.The Lalit Kala Akademi was established by the Government of India to promote understanding of Indian Art, both within and outside the country. When was it established?

a) 1951                          b) 1953

c) 1954                          d) 1955

8. Chakri, Hikat, Rauf, Damali, Dandinach, Kud dances are folk dances in which state?

a) Jammu Kashmir                     b) Gujarat

c) Rajasthan                              d) Punjab

9. With which musical instrument was Ustad Mustaq Ali Khan associated:

a) Shehnai                           b) Flute

c) Sitar                                d) Tabla

10. Briju Maharaj is well known exponent of

a) Manipuri dance                 b) Kathakali

c) Odissi dance                     d) Kathak

11. Yamini Krishnamurti is an accomplished exponent of 

a) Kuchipudi                         b) Bharatnatyam

c) Kathak                              d) Odissi

12. Nandalal Bose is known mostly for his

a) Dances                            b) Light Music

c) Paintings                         d) Instumental Music

13. Samantha Fox is associated with

a) Sports                            b) Politics

c) Pop Music                      d) Social Service

14. Pandit Vishwamohan Bhatt, who has won the prestigious 'Grammy Awards' is an exponent in which of the following musical instuments?

a) Sarod                          b) Table

c) Violin                         d) Guitar

15. Mallika Sarabhai is associated with which of the following fields?

a) Social Service                   b) Classical music

c) Classical Dance                d) Sports

16. Zaveri sisters are famous in the field of

a) Manipuri Dance                  b) Mural Painting 

c) Classical Music                  d) Sculpture

17. Thillana is a format of

a) Kuchipudi                         b) Odissi

c) Bhartanatyam                    d) Kathak

18. Most ancient Musical instrument among the following is 

a) Sarod                                b) Tabla

c) Sitar                                 d) Veena

19. People from which state celebrate their harvest festival around Makar Sankranti?

a) Kerala                               b) Punjab

c) Karnataka                          d) Tamil Nadu

20. Which of the following states is Nautanki, a folk dance?

a) Uttar Pradesh                    b) Arunachal Pradesh

c) Meghalaya                        d) Orissa

21. The dance encouraged and performed from the temple of Tanjore was

a) Bharatnatyam                     b) Kathakali

c) Odissi                               d) Mohiniattam

22. Of the following which is wrongly matched?

 Folk Dance                          Famous in

a) Bhangra                            - Punjab

b) Tamasha                           - Maharashtra

c) Garbra                              - Tamil Nadu

d) Munzra                             - Himachal Pradesh  

23. Shanta Rao, Bharati Shivaji, Vaijaintimala, Kanak Rele were the famous dancers in the field of

a) Kathakali                            b) Manipuri

c) Kathak                               d) Mohiniattam

24. 'Dandia' is a popular dance of 

a) Maharashtra                      b) Gujarat

c) Tamil Nadu                       d) Punjab

25. Rajasthani and Pahari Schools were famous for 

a) Music                             b) Dancing 

c) Sculpture                        d) Painting 

26. Kathak is a classical dance of 

a) Manipur                       b) Norht India

c) Tamil Nadu                  d) Kerala

Answers:- 1. d)  2. c)  3. b)  4. b)  5. b)  6. b)  7. c)  8. a)  9. c)  10. d)  11. b)  12. c)  13. c)  14. d)  15. c)  16. a)  17. c)  18. d)  19. c)  20. a)  21. a)  22. c)  23. d)  24. b)  25. d)  26. b)  

0 comments :

Post a Comment