Friday, October 12, 2018


History Set-7

1. The famous statue of Gomateshwara was located at

a) Tanjore

b) Hampi

c) Tirupati

d) Sravana Belagola

2. The Mauryan ruler who embraced Jainism ?

a) Bimbisara

b) Ashoka

c) Chandragupta Maurya

d) Bruhadratha

3.What were the Tri Ratnas (Three Jewels) of Jainism?

a) Right Knowledge

b) Right Conduct

c) Right Faith

d) All the above

4. The Mauryan king who died by following 'Sallekhana'

a) Chandragupta Maurya

b) Bimbisara

c) Ashoka

d) Bruhadratha

5. Who was the leader of Svetambaras?

a) Sthlabahu

b) Bhadrabahi

c) Ajivaka

d) Hemachendra

6. Who was the leader of a Digambaras sect of Jainism?

a) Sthulabahu

b) Bhadrabahi

c) Ajivaka

d) Hemachendra

7. The Jain sect whose followers were migrated to south 

a) Svethambara

b) Digambara

c) Mahasanghika

d) Hinayana

8. The followers of Jainism who were naked are called

a) Ajivakas

b) Sthaviravadins

c) Digambaras

d) Theravadas

9. What were the pancha vratas of Jainism?

a) Ahimsa and Satya

b) Asteya and Aparigraha

c) Brahmacharya

d) All of the above

10. The animal which occupied a prominent place in Early Vedic Culture?

a) Sheep 

b) Ox

c) Cow

d) Goat






Answers:- 1. d)  2. c)  3. d)  4. a)  5. a)  6. d)  7. b)  8. c)  9. d)  10. c)





0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts