Friday, March 17, 2017



Reseach Institutions

1. Match the following :

Organisation                                                                Location

A. National Cancer Research Centre                          1. Mumbai

B. Industrial Poison Science Research Centre            2.Lucknow

C. Neeri                                                                       3. Nagpur

D. Forest Research Institute                                        4. Dehradun

  A B C D                                          A B C D 

a. 1 2 3 4                                          b. 1 2 3 4 

c. 2 1 4 3                                          d. 2 1 3 4

2. Match the following :

Organisation                                      Location 

A. National Sugar Institute                 1. Dehradun

B. Mishra Dhatu Nigam Limited        2. Kamptee

C. Institute of Military Law                3. Pune

D. Institute of National Integration     4. Hyderabad

                                                             5. Kanpur

A B C D                                        A B C D 

a. 3 1 4 2                                       b. 5 1 4 3 

c. 3 4 5 2                                       d. 5 4 2 3

3. Match the following :

A. Rice Research Institute                                 1. Rajahmundry

B. Tobacco Research Institute                           2. Mumbai 

C. Sugar Research Institute                               3. Cuttack

D. Cotton Technological Research Institute     4. Coimbattore

 A B C D                                            A B C D 

a. 4 1 3 2                                            b. 2 3 1 4

c. 3 1 4 2                                            d. 2 1 3 4

4. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. National Aluminium Company Ltd.                      - Dhanbad

B. Indian Bureau of Mines                                         - Dhanbad

C. National Film Archives of India                            - Pune 

D. National Archives of India                                    - New Delhi

5. Match the following :

City                                                    Establishment 

A. Arkonnam                                     1. Central Air Base

B. Allahabad                                      2. Naval Air Base

C. Kamptee                                        3. Institute of Military Law

D. Mhow                                            4. Coast Guard District HQ

                                                           5. College of Combat

A B C D                                          A B C D 

a. 2 5 3 1                                         3. 3 1 4 5 

c. 2 1 3 5                                         4. 3 5 4 1

6. Match the following :

Institute                                                                    Located At

A. Indian Institute of Geomagnetism                         1. Coimbattore

B. International Advanced Research                          2. Mumbai
     Centre for Powder Metallurgy and New 
     Materials                                                 

C. Salim Ali Centre for Ornithology                          3. Jabalpur
     and natural History      

D. Tropical Forestry Research Institute                      4. Hyderabad

A B C D                                                      A B C D 

a. 2 3 1 4                                                    b. 1 4 2 3 

c. 2 4 1 3                                                    d. 1 3 2 4

7. Match the following :

A. Central Drug Research Institute                   1. Shimla

B. Central Potato Research Institute                 2. Cuttack

C. Central Rice Research Institute                    3. Lucknow

D. Indian Institute of horticulture Research      4. Bangalore

A B C D                                           A B C D 

a. 3 1 2 4                                          b. 2 3 4 1 

c. 4 3 2 1                                          d. 2 1 4 3 

8. Match the following:

A. Forest Research Institute                                                1. Jhansi

B. Central Glass and Ceramic Research Institute               2. Lucknow

C. Saha Institute of Nuclear Physics                                   3. Dehradun

D. National Botanical Research Institute                            4. Kolkata

 A B C D                                                        A B C D 

a. 1 2 3 4                                                       b. 3 1 2 4 

c. 3 5 4 2                                                       d. 2 1 4 3 

9. Match the following :

A. Vikram Sarabhai Space Centre                       1. Bangalore 

B. Space Application Centre                               2. Ahmedabad

C. National Remote Sensing Agency                  3. Hyderabad

D. Master Control Facility (2nd)                         4. Thiruvanan Thapuram 

                                                                             5. Bhopal

 A B C D                                               A B C D 

a. 4 2 3 5                                             b. 1 2 3 5 

c. 4 3 2 1                                             d. 4 2 5 3

10. The National Institute of Communicable Disease is located at which of the following places?

a) Lucknow                                      b) Delhi

c) Bangalore                                    d) Chandigarh

11. Central Arid Zone Research Institute is located in :

a) Gujarat                                 b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan                             d) Orissa

12. Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commision?

a) Mumbai                                            b) Dehradun

c) Vadodara                                          d) Digboi

13. The Paratroopers Training School of the Indian Force, is located at :

a) Nasik                                                b) Agra

c) Pune                                                 d) Dehradun

14. Indian Army's School of Artillery is located at 4 :

a) Bangalore                               b) Chennai

c) Pune                                        d) Deolali

15. Which is the earliest Engineering educational institution in India?

a) Birla Institute of Technology and Science, Pilani

b) I.I.T. Kharagpur

c) Roorkee Engineering College (I.I.T. Roorkee), Uttarakhand

d) BHU (I.I.T.), Varanasi, Uttar Pradesh


Answers:- 1. b)  2. d)  3. c)  4. d)  5. c)  6. c)  7. a)  8. c)  9. a)  10. b)  11. c)  12. b)  13. b)  14. d)  15. c) 



0 comments:

Post a Comment

Gyan Parchar Followers

Contact Us

Name

Email *

Message *

CNET News.com Feed Technology News

Google+ Followers

Popular Posts

Follow on Facebook