Wednesday, October 10, 2018



History Set-6

1. The king who convened the Second Buddhist Council 

a) Kalasoka

b) Karavela

c) Samudragupta

d) Kanishka

2. The Cholas king Parantaka I was defeated by the

a) Krishna II 

b) Krishna III

c) Govinda I

d) Govinda II

3. The Cholas king who had the title Madhuraikonda

a) Parantaka I 

b) Vijayaditya

c) Vinayaditya

d) Rajadhiraja

4. The Cholas king who defeated the Pandyas and occupied Madhurai

a) Parantaka I

b) Parantaka II

c) Aditya

d) Rajadhiraja

5. Who issued the famous Uttaramerur Inscription ?\

a) Raja Raja

b) Rajendra II

c) Aditya

d) Parantaka I

6. What was the period of rule of Cholas king Parantaka I ?

a) 907-953 A.D.

b) 834-854 A.D.

c) 900-909 A.D.

d) 923-943 A.D.

7. Who was the son and successor of the Cholas king Aditya ?

a) Prantaka I

b) Parantaka II

c) Raja Raja

d) Rajendra

8. Form whom Vijayalaya Cholas captured Tanjore 

a) Hoyasalas

b) Yadavas

c) Pandyas 

d) Brahmans

9. The 23 Tirthankara of Jainism was

a) Rushabanatha

b) Parsvanatha

c) Maitrinatha

d) Mahavira

10. The Kalinga king who patronised the Jainism 

a) Rudradaman 

b) Ganga

c) Kharavela

d) Narasimha








Answers:- 1. a)  2. a)  3. a)  4. a)  5. d)  6. a) 7. a)  8. c)  9. b)  10. c)


0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts