Wednesday, October 24, 2018


History Set-16

1. The famous poets who lived in the court of Pallavas

a) Bharavi and Dadi

b) Ashvaghosha

c) Vasubandu

d) Bana

2. Which of the following were the famous ports during the period of Pallavas?

a) Mamallapuram

b) Nagapatnam

c) Kaveripatnam

d) a) and b)

3. The Pallava ruler who built the temple of Vaikuntha Perumal at Kanchi?

a) Narasimha Varma I

b) Simhavishn

c) Parameswara Varma

d) Nandi Varma

4. Who was the last Pallava ruler?

a) Nandi Varma

b) Aparajita Varma

c) Simha Varma

d) Narasimha Varma II

5. The Chalukyan ruler who defeated and killed Aprajita Verma ?

a) Adirajendra

b) Rajadhiraja

c) Aditya I

d) Vijayaditya

6. The Chalukyan king who defeated Nadivarma and captured Kanchi ?

a) Vikramaditya II

b) Vinayaditya

c) Vijayaditya

d) Vishnugopa

7. Who had the title of' 'Mamalla' ?

a) Parameswara Varma

b) Simhavishnu

c) Narasimha Varma I

d) Hasti Varma

8. Who built the city of Mahabalipuram ?

a) Nandi Varma

b) Aparajita Varma

c) Simha Varma

d) Narasimha Varma I

9. Pulakesin II was defeated and killed in the hands of 

a) Narasimha Varma I

b) Nandi Varma

c) Aparajita Varma

d) Simhavishnu

10. Who is the founder of Mahabalipuram ?

a) Rajaraja Chola

b) Mahendra Varman

c) Narsimha Varman

d) Narsimha chola







Answers:- 1. a)  2. d)  3. d)  4. b)  5. c)  6. a)  7. c)  8. d)  9. a)  10. c)







0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts