Showing posts with label Current Affairs. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs. Show all posts

Wednesday, October 10, 2018



History Set-6

1. The king who convened the Second Buddhist Council 

a) Kalasoka

b) Karavela

c) Samudragupta

d) Kanishka

2. The Cholas king Parantaka I was defeated by the

a) Krishna II 

b) Krishna III

c) Govinda I

d) Govinda II

3. The Cholas king who had the title Madhuraikonda

a) Parantaka I 

b) Vijayaditya

c) Vinayaditya

d) Rajadhiraja

4. The Cholas king who defeated the Pandyas and occupied Madhurai

a) Parantaka I

b) Parantaka II

c) Aditya

d) Rajadhiraja

5. Who issued the famous Uttaramerur Inscription ?\

a) Raja Raja

b) Rajendra II

c) Aditya

d) Parantaka I

6. What was the period of rule of Cholas king Parantaka I ?

a) 907-953 A.D.

b) 834-854 A.D.

c) 900-909 A.D.

d) 923-943 A.D.

7. Who was the son and successor of the Cholas king Aditya ?

a) Prantaka I

b) Parantaka II

c) Raja Raja

d) Rajendra

8. Form whom Vijayalaya Cholas captured Tanjore 

a) Hoyasalas

b) Yadavas

c) Pandyas 

d) Brahmans

9. The 23 Tirthankara of Jainism was

a) Rushabanatha

b) Parsvanatha

c) Maitrinatha

d) Mahavira

10. The Kalinga king who patronised the Jainism 

a) Rudradaman 

b) Ganga

c) Kharavela

d) Narasimha








Answers:- 1. a)  2. a)  3. a)  4. a)  5. d)  6. a) 7. a)  8. c)  9. b)  10. c)


Wednesday, October 03, 2018


Current Affairs Set-28


1. Andhra Pradesh Chief Minister N.Kiran Kumar on December 7,2013 dedicated to the nation Pulichintala Project across the Krishna river. Select the Correct statements about the project ?

a) The Project is designed to stabilise 13.08 lakh acres of ayacut besides generating 120 MW of power.

b) It was in 1911 that Colonel Ellis proposed that an irrigation project could be built upstream of Prakasam Barrage

c) The dam has a catchment area of 20,028 sq. km 

d) All of the above

2. Andaman and Nicobar Administration announced a number of attractive incentives for investments in the Union Territory in November 2013 to give a fillip to industrial growth. Select the correct statements about the incentives announced :

a) 90 per cent Freight Subsidy for transportation of raw materials and finished products

b) Investment Subsidy for Small and Medium Enterprises 

c) 50 per cent Subsidy converting Rs. 3 lakh for open sea cage culture

d) All of the above

3. Gujarat Chief Minister and the Bharatiya Janata Party's prime ministerial candidate Narendra Modi addressed his first rally in which of the following States on December 1, 2013 and assured the people to transform the 'separate state' into 'super state' ?

a) Arunachal Pradesh

b) Assam

c) Jammu and Kashmir

d) Kerala

4. Uttar Pradesh Government on December 1, 2013 brokered a deal with the UP Sugar Mills Association to resolve the sugar crisis. Select the correct statements about the deal :

a) The sugar mills agreed to pay the State Advised Price (SAP) of Rs. 280 a quintal to farmers

b)The Government agreed to waive the entry tax on sugar, worth about Rs. 219 crore

c) The Government agreed to waive the purchase tax on cane taken at the rate of Rs 2 a quintal which would come to about Rs 160 crore

d) All of the above

5. The Krishan Water Disputes Tribunal-II in its report issued on November 29,2013 upheld its award of 2010 and raising the height of the Almatti reservoir from 519.60 metres to 524.26 metres. Who is the Chairman of this tribunal ?

a) Justice Brijesh Kumar

b) Justice MB Patil

c) Justice Subhash Agarwal

d) Justice TB Jayachandra

6. IRCTC signed a Memorandum of Understanding with the Hindustan Salts in December 2013 for setting up a Rail Neer, packaged drinking water, plant in the State of:

a) Uttar Pradesh

b) Rajasthan

c) Maharashtra

d) Gujarat

7. The Union Cabinet on November 25, 2013 approved a proposal to transfer Indu Mill land to which State government for the construction of Dr. Bhim Rao Ambedkar memorial ?

a) Tamil Nadu

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) Gujarat

8. The Union Cabinet on December 5, 2013 approved a Bill for creation of a Telangana State paving the way for the bifurcation of Andhra Pradesh to give birth to the country's 29th State, Select the correct statements about the Bill?

a) Telangana will have 10 districts and the rest of Andhra Pradesh will have 13 districts

b) Both State will have special status under Article 371-D of the constitution for equitable opportunites

c) Telangaga will have 119 Assembly seats and Andhra Pradesh 175

d) All of the above

9. The President of India Pranab Mukherjee on November 29, 2013 addressed the Assembly of which of the following  States ?

a) Manipur

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

d) Nagaland

10. The Prominent actresses who were honoured with the Panchakanya Samman on November 17, 2013 at the closing ceremony of the 19th Kolkata International Film Festival in Kolkata, Include :

a) Moushami Chatterjee and Sushmita Sen

b) rani Mukherjee and Bipasha Basu

c) Koel Mallick

d) All of the above







Answers:- 1. d)  2. d)  3. c)  4. d)  5. a)  6. b)  7. b) 8. d)  9. c)  10. d)


Tuesday, October 02, 2018



Current Affairs Set-27

1. The Union Ministry which signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Department of AIDS Control to "reach a large number of youth" at village, district and state level, is :

a) Ministry of Human Resources Development

b) Ministry of Labour and Employment

c) Ministry of Health and Family Planning

d) Ministry of Youth Affairs and Soports

2. The Union Petroleum and Natural Gas Minister Veerappa Moily on November 29, 2013 inaugurated the first Synthetic Rubber Plant of India at:

a) Kochi                         b) Panipat

c) Bangalore                  d) Cuttack

3. The Supreme Court of India on November 26, 2013 constituted a ten-member Gender Sensitisation an Internal Complaints Committee (GSICC) in consonance with the guidelines laid down by the apex court in its judgement in the :

a) Vishakha Case

b) Nirbhaya Case

c) Sangeeta Case

d) Sundari Case

4. India and Australia on November 18, 2013 signed agreements in New Delhi during the visit of Foreign Minister of Australia, Julie Bishop to India. The agreements include :

a) Agreement on Customs Cooperation on Mutual Administrative Assistance

b) A three year arrangement toward a chair of Ecology and Environment Studies at the University 

c) Double Tax Avoidance Treaty

d) Only (a) and (b)

5.The first Integrated Check-post along which section of India- Bangladesh border was jointly inaugurated on November 17, 2013 by the Union Home Minister Sushilkumar Shinde and his Bangladeshi counterpart Mohiuddin Khan Alamgir?

a) Agartala - Akhaura

b) Ingraz Bazaar - Rajshahi

c) Tura - Jaria

d) Comilla - Chandpur

6. The Union Minister of Minority Affairs on November 11, 2013 launched a National Portal on :

a) Mahatma Gandhi

b) Sardar Vallabh Bhai Patel

c) Maulana Abul Kalam Azad

d) Rajendra Prasad

7. The Union Finance Minister P. Chidambaram on November 13, 2013 inaugurated the IT-based Risk Management System (RMS) for the Customs clearance of export goods in :

a) New Delhi

b) Kolkata

c) Mumbai 

d) Surat

8.Which of the following companies on November 28, 2013 established an election portal in India for providing polls and politics related news to users in India ?

a) Yahoo                       b) Facebook

c) Google                     d) Twitter

9. Who among the following was honoured with the International Indian of the Decade on November 15, 2013  ?

a) Salman Rushdie

b) Lord Swaraj Paul

c) Lakshmi Niwas Mittal

d) Kamalesh Sharma

10. The Supreme Court of India on December 11, 2013 set aside the verdict of which of the following High Courts decriminalizing homosexuality under Section 377 of the Indian Penal Code ?

a) Allahabad High Court

b) Jodhpur High Court

c) Delhi High Court 

d) Guwahati High Court








Answers:- 1. d)  2. b)  3. a)  4. d) 5. a)  6. c)  7. a)  8. c)  9. b)  10. c)


Monday, September 24, 2018



Current Affairs Set-26


1. The foreign Minister of Egypt Nabil Fahmy held broad ranging discussions with his Indian counterpart Salman Khurshid in New Delhi on December 4, 2013. Indian is the third largest destination of Egyptian exports worth :

a) $ 2.9 billion

b) $ 2.6 billion

c) $ 2.5 billion

d) $ 2.8 billion

2. The Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 came into force with effect from December 6, 2013 in whole of the country, except in the State of :

a) Jammu and Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Mizoram

d) Chhattisgarh

3. What was the rank of Indian in the Climate Risk Index (CRI) table for 2012, released at the Conference of the Parties on November 12, 2013 ?

a) 48                              b) 47

c) 46                              d) 45

4. A Waste Immobilisation Plant was inaugurated on November 16, 2013 at the Kalpakkam facility of the Bhabha Atomic Research Center (BARC) in Kalpakkam. The Facility consists of the :

a) High level waste vitrification plant

b) Uranium separation plant

c) Organic waste treatment plant

d) All of the above

5. Who among the following took over as the Chairman of the 20th Law Commission of India on November 22, 2013 ?

a) Justice Ajit Prakash Shah

b) Justice DK Jain

c) Justice Manikant Swamy

d) Justice PJ Saini

6. How many cases pending in various courts were decided on one day in the National Lok Adalat held in Supreme Country all High Courts and other courts across the country on November 23, 2013 ?

a) 35, 10, 390

b) 34, 30, 480

c) 35, 30, 160 

d) 36, 20, 270

7. The Supreme Court on November 28, 2013 ruled that a woman in an adulterous relationship could not claim maintenance from her partner under the domestic violence act as the law protects only a live-in relations that is "in the nature of marriage". What should be taken into consideration to decide if a live-in-relationship falls within the expression "in the nature of marriage"?

a) duration of relationship, shared household and sexual relationship, children

b) pooling of resources and financial arrangements and domestic arrangement

c) socialisation in public and intention and conduct of the parties about their relationship

d) All of the above

8. The Parliament on December 18, 2013 passed the historical Lokpal and Lokayukta Bill 2013. Which of the features is/are correct about the Bill ?

a) Lokpal will consist of a Chairperson and a maximum of eight members, of which 50 percent will be judicial members

b) Lokpal jurisdiction will cover all categories of public servants 

c) 50 percent members of Lokpal shall be from SC/ST/ Other Backward Classes, minorities and women

d) All of the above

9. Who among the following took over as the Chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) on December 18, 2013 ?

a) Harsh Kumar Bhanwala

b) Prakash Bakshi

c) Chandrajit Banerjee

d) VR Iyer

10. Why the Lokpal and Lokayukta Bill, 2013 passed by the Parliament on December 18, 2013 is more stronger than the one passed by Lok Sabha in December 2011 ?

a) The 2013 Bill grants powers to Lokpal to sanction prosecution against public servants

b) CBI director will be appointed by a collegium comprising Prime Minister, Leader of Opposition in Lok Sabha and Chief Justice of India

c) Public servants will not get any hearing before preliminary inquiry so that 'element of surprise' like raids/searches remains

d) All of the above








Answers:- 1. b)  2. a)  3. c)  4. d)  5. a)  6. a)  7. d)  8. d)  9. a)  10. d) 

Sunday, September 23, 2018



Current Affairs Set-25


1. Recently, Indian Air Force has launched its first 3D mobile game to encourage youths to join the Air Force. The name of the game is_____?

a) Sky is the Limit

b) Guardians of the Sky

c) Sky Scrapers

d) The Protectors

2. Which among the following states has declared Camel as state animal, recently?

a) Gujarat 

b) Rajasthan

c) Haryana

d) Punjab

3. Who among the following is the chairman of the committee that has been set up recently develop a road map for fuel carbon dioxide in the environment?

a) Rajiv Kumar

b) Anil Goswamy

c) Ravi Krishnan

d) Ajit Agarwal


4. What is the name of NASA's first satellite launched to measure the carbon dioxide in the environment ?


a) OCO-2                      b) OCO-1

c) MCO-1                     d) iMax

5. Which among the following national parks is home to the endangered saltwater crocodile?

a) Bhitarkanika National Park

b) Nagarahole National Park

c) Kanha National Park

d) Namdapha National Park

6. The "Bor Wildlife Sanctuary" which has become the country's 47th Tiger Reserve is located in _____?

a) Karnataka 

b) Maharashtra

c) Tamil Nadu

d) Madhya Pradesh

7. The Operation Zarb-e-Azb which is in news recently, is a military operation against the armed insurgent groups in which country?

a) Iran                        b) Syria

c) Pakistan                 d) Thailand

8. Which among the following countries has becomes the first to ratify the Marrakesh Treaty to facilitate access to published works for persons who are visually impaired or otherwise printed disabled?

a) India                       b) Sri Lanka

c) Russia                     d) USA

9. The Lasalgaon town which is known as Asia's largest Onion market is located in ___?

a) Maharashtra 

b) Madhya Pradesh

c) Andhra Pradesh

d) Gujarat

10. According to tourism ministry data, which state has topped the list of state in terms of number of domestic tourist visits during 2013 ?

a) Kerala 

b) Tamil Nadu

c) Karnataka

d) Uttar Pradesh









Answers:- 1. b)  2. b)  3. a)  4. a)  5. a)  6. b)  7. c)  8. a)  9. a)  10. b) 






Current Affairs Set-24


1. The "Golden Pen of Freedom Award" is an annual international journalism award given by the ____?

a) UNESCO 

b) United Nations

c) World Association of Newspapers

d) Times Groups

2. Recently, which country has decided to issue multiple entry short-term stay visa to Indians to broaden the relationship between two countries?

a) Russia                    b) Japan

c) Singapore              d) USA

3. Recently, the Indian railway has test drives a semi-bullet train which sets new national speed record of___ kilometers per hour. Fill the blank with correct option?

a) 180                        b) 200

c) 160                        d) 220

4. Recently, the Pentagon has notified the US congress about its decision to sell anti-ship Harpoon missile to India at an estimated cost of $ 200 million. On which of the following submarines the Harpoon missile system will be employed ?

a) Shishumar class submarienes

b) Sindhughosh class submarines

c) Chakra class submarines

d) Scorpene class submarines

5. Who among the following founded the Bharatiya Jana Sangh on 21 October, 1951?

a) Motilal Nehru

b) Gopal Krishna Gokhale

c) Syama Prasad Mukherjee

d) Sardar Vallabhai Patel

6. According to NCRB report, which city has recorded highest number of cyber crime cases in the country?

a) Hyderabad

b) Vishakhapatnam

c) Bangalore 

d) Mumbai

7. The Sant Kabir award is given for the personalities who have given out standing contribution in the field of___?

a) Handicrafts and handlooms

b) Literature

c) Hindustani Music

d) Culture and Heritange

8. The Article 371 E in the India constitution is related to _____?

a) Special provision regarding to Assam state

b) Establishment of Central University in Andhra Pradesh

c) Special Provision regarding to Tripura state

d) Special Provision regarding North-Eastern Areas

9. In context to Indian Army, DHAVANI which is in news recently, is a ________?

a) Marksmanship training system

b) Sea-weed based protein food

c) Robotic Soldier

d) Novel technology based bullet proof jackets

10. Apart from West Bengal, which among the following is predominantly a Bengali Speaking state?

a) Mizoram              b) Nagaland

c) Manipur               d) Tripura








Answers:- 1. c)  2. b)  3. c)  4. a)  5. c)  6. c)  7. a)  8. b)  9. a)  10. d)





Current Affairs Set-23


1. Which among the following substances pose on harm to the ozone layer but has high global warming potential ?

a) HFCs                         b) CFCs

c) HCFs                         d) R-12

2. Novak Djokovic, has won his second Wimbledon singles title after winning Wimbledon men's single title for 2014 by defeating_____?

a) Roger Federer

b) Rafael Nadal

c) Stanislas Wawrinka

d) Andre Agassi

3. As per the Rangarajan committee report which was tasked with revisiting the Tendulkar formula for estimation of poverty and identification of poor what percent of the Indian population lives below the poverty line ?

a) 29.5%                      b) 35%

c) 21.5%                      d) 33.5%

4. Recently, Super Typhoon Neoguri, the strongest typhoon so far in the 2014 Western Pacific season smashed which of the following countries ?

a) Japan                       b) New Zealand

c) Australia                 d) China

5. Who among the following has won the British Grand Prix-2014 title?

a) Lewis Hamilton

b) Valtteri Bottas

c) Kimi Raikkonen

d) Jenson Button

6. Recently, Susie Wolff becomes the first woman to take part in a Formula 1 racing weekend race in 22 years during the British Grand Prix, Who among the following was the last woman to enter the F1 wold championship ?

a) Giovanna Amati

b) Lella Lombardi

c) Christiana Amati

d) Susi Hudson

7. Which of the following stadium is often called "Mecca of Cricket"?

a) Eden Garden, Kolkata

b) Melbourne Cricket Ground, Melbourne

c) The Lords, London

d) The Oval, London

8. Recently, NASA has launched world's first flying observatory "Sofia" to study____?

a) Asteroids 

b) Stars

c) Comets

d) Eclipse

9. The Super Typhoon, is a category uses for typhoons with winds speed over____?

a) 180 kph                      b) 220 kph

c) 240 kph                      d) 280 kph

10. The year 2014 marks the 200th anniversary of the National Anthem of United States. Identify the national anthem of US in the options given below ?

a) God save the Queen

b) The Star-Spangled Banner  

c) My Country, Tis to Thee

d) O Say Can You Sing








Answers:- 1. a)  2. a)  3. a)  4. a)  5. a)  6. a)  7. c)  8. b)  9. c)  10 b)

Saturday, September 22, 2018



Current Affairs Set-22


1. Recently, retail giant Carrefour has announced its intention to close its stores in India. Carrefour is a multinational retailer based in which country ?

a) France 

b) USA

c) Germany 

d) England

2. The "Operation Protective Edge" is an ongoing military conflict between____?

a) Israel and Hamas

b) Ukraine and Russia

c) China and Vietnam

d) Philippines and China

3. Granville Austin, who passed away recently, was a renowned scholar of the ___?

a) Indian Constitution

b) Indian History

c) Indian Geography

d) Indian literature

4. In the latest Railway budget, the government has announced the first bullet train in which corridor?

a) Delhi-Agra

b) Mumbai-Ahmadabad

c) Delhi-Kanpur

d) Delhi-Kolkata

5. Edvard Shevardnadze, who passed away recently, was the former president of which country ?

a) Russia

b) Georgia

c) Uzbekistan

d) Armenia

6. According to Rangarajan Panel on poverty estimation which state has highest number of people below poverty line?

a) Jharkhand

b) Chhattisgarh

c) Odisha

d) Bihar


7. Which among the following companies has topped the Fortune Global 500 list of the world's biggest companies 
?


a) ExxonmMobil

b) Wal-Mart

c) Sinopec Group

d) Indian Oil Corp

8. The "Mission Mangalam" is and integrated poverty alleviation and rural woman empowerment initiative of which state ?

a) Rajasthan

b) Gujarat

c) Karnataka

d) Maharashtra

9. Who among the following has been appointed as India's permanent representative to International Renewable Energy Agency (IRENA) ?

a) T P Seetharam

b) Sridharan

c) Aravind Nair

d) Kushal Singh

10. According to latest survey, which of the following cities is expected to become World's Top Tourist destination ?

a) London

b) Bangkok

c) Paris

d) Singapore





Answers:- 1. a)  2.a)  3. a)  4. b)  5. b)  6. b)  7. b)  8. b)  9. a)  10. a)  



Current Affairs Set-21


1. The Signature bridge project is being constructed across river_____?

a) Ganga

b) Yamuna

c) Beas

d) Hoogly

2. Which among the following is the country's first indigenously built warship, that has been handed over to the Indian Army, recently?

a) INS Kamorta

b) INS Hamsa

c) INS Tejas

d) INS Shivalik

3. India is building the world's highest railway bridge which is expected to be 35 metres taller than the Eiffel Tower. The bridge is being constructed over which river ?

a) Bramhaputra

b) Ganga

c) Chenab

d) Beas

4. Recently, which of the following actors ancestral home in Pakistan has been declared national heritage ?

a) Devanand

b) Dalip Kumar

c) Raj Kapur

d) Kishore Kumar

5. The use of Neonicotinoid, a class of neuro-active insecticide is linked is linked to have potential toxicity to ____?

a) Honey bees

b) Butterflies

c) Bats

d) Pigeon

6. Which among the following committees was constituted to look into the concerns of people from the North East living in different parts of the country that submitted its reports, recently ?

a) Bezbaruah committee

b) Srinivasan committee

c) Radhakrishnan committee

d) Murali Joshi committee

7. Which of the following cities are the world's first and second populous cities in 2014 ?

a) Tokyo, Mumbai

b) London, Delhi

c) Tokyo, Delhi

d) Berlin, Tokyo

8. The theme of World Population Day-2014 is ____?

a) Investing in Young People

b) Stabilization of Population for Sustainable development

c) Growing Population: a risk for tomorrow

d) Curbing Population Growth

9. The Atibadi Jagannath Das Award is the highest literary honour of ______?

a) Andhra Praddsh

b) Odisha

c) Haryana

d) Jharkhand

10. According to State of Forest report-2013, which among the following states has lost maximum forest cover in the country ?

a) Madhya Pradesh

b) West Bengal

c) Andhra Pradesh

d) Maharashtra






Answers:- 1. b)  2. a)  3. c)  4. b)  5. a)  6. a)  7. c)  8. a)  9. b)  10. c)









Current Affairs Set-20


1. According to Employment Exchange Statistics-2013 which state has been rated as the top state for providing jobs through employment exchanges?

a) Punjab

b) Kerala

c) Gujarat

d) Tamil Nada

2. Who among the following has been awarded "Gandhi Peace Prize for 2013 " ?

a) Chandi Prasad Bhatt

b) Laxman Bhattacharya

c) Raghavaloki Nayak

d) Arunaprabha Singh

3. Which one of the following is not a financial regulatory body in India ?

a) RBI                       b) SEBI

c) CCI                       d) IRDA

4. As of 2014, the BRICS nations represented ------ per cent of the World economy. Fill the blank with correct option ?

a) 10                        b) 15

c) 18                        d) 20

5. The tar balls phenomenon" which is getting wider attention of environmentalists and parliamentarians nowadays is associated with which state ?

a) Gujarat               b) Goa

c) Karnataka          d) Kerala

6. Nobel prize-winning author Nadine Gordimr, who died recently, belongs to which country?

a) Italy                

b) South Africa

c) Germany

d) Kenya

7. Recently, which one of the following countries has launched the "Operation Barkhane" a counter jterrorism operation against Islamist militants in Northern Africa ?

a) USA                 b) Russia

c) France              d) Germany

8. According to the latest World Development Indicators (WDI) data, public spending on health and education in India is_____per cent of country's GDP. Fill the blank with correct option?

a) 8.5                    b) 4.7

c) 7.0                    d) 8.9

9. The movement for Unity and Jihad (MUJAO) in West Africa is a splinter group of the organisation of ____?

a) al-Qaeda in the Islamic Maghreb

b) al-Qaeda in the Arabian Peninsula

c) Ansar al-Sharia

d) Jamaat Ansar al-Sunna

10. Who among the following have the "Golden Boot" and "Golden Ball" award in the FIFA 2014, respectively?

a) James Rodriquez and Lionel Messi

b) Miroslav Klose and Lionel Messi

c) Lionel Messi and James Rodriguez

d) Lionel Messi and Miroslav Klose






Answers:- 1. c)  2. a)  3. c)  4. c)  5. b)  6. b)  7. c)  8. b)  9. a)  10. a) 







Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts