Tuesday, February 21, 2017



Important Days

1. Navy Day is observed on

a) Dec. 4         b) Oct. 28

c) Nov. 7         d) Nov. 14

2. India celebrated February 28 every years as 'National Science Day' because on this day

a) In 1928 C.V. Raman discovered what was later called the 'Raman Effect'

b) First Indian Space craft was launched

c) Vikram Sarabhai was born 

d) Nehru laid the foundation of Science laboratories all over India.

3. National Voters Day was celebrated for the first time all over the country on

a) Jun, 1, 2010          b) Jan,24, 2011

c) Oct, 20, 2010        d) Jan, 25, 2011

4. National Integration Day is celebrated on 

a) Nov. 19                  b) Oct. 4

c) Oct. 31                   d) Nov. 14

5. 20th August is celebrated as 

a) No Tobacco Day        b) September 16

c) Sadbhavana Divas     d) None of these 

6. Which of the following days is celebrated as International Ozone Day?

a) September 14            b) September 16

c) September 28            d) October 5

7. International Women's Day is observed on 

a) 3rd March                b) 8th March 

c) 27th January            d) 15 October 

8. May 8 is observed as 

a) World Standards Day                    b) World Red Cross Day

c) World Telecommunications Day

d) Commonwealth Day

9. The birth anniversary of which of the following leaders in India is observed as Children's Day?

a) Smt. Indira Gandhi                  b) Mahatma Gandhi 

c) S. Radha Krishan                     d) Jawaharlal Nehru

10. January 15 is celebrated as the 

a) Army Day               b) Makar Sankranti 

c) Republic Day          d) Ugadi
\
11. World  Literacy Day is observed on 

a) Oct. 24                b) Sep. 5

c) Dec, 4                 d) Aug. 6

12. World Human Rights Day is observed on 

a) Apr. 8                b) Sep. 5

c) Dec. 10              d) Dec. 7

13. On which day is the World Population Day observed?

a) May 31               b) July 11

c) Oct. 4                 d) Dec. 10

14. The World Environment Day is celebrated on

a) June 5                b) April 7

c) August 6            d) June 16

15. The birth anniversary of which of the following is observed as the Teacher's Day

a) Zakir Hussain         b) Ashutosh Mukherjee 

c) C.V. Raman            d) S. Radhakrishnan

16. The World Consumer Rights Day is being observed on 

a) 20th December          b) 15th March

c) 28th December          d) 31th December 

17. The Government has decided to celebrate the Pravasi Bhartiya Divas every year on a day on which Mahatma Gandhi returned to India from South Africa. When is Pravasi Bhartiya Divas celebrated?

a) October 30           b) June 17

c) January 9             d) April 27

18. India Celebrated December 23 every year as Kisan Divas (Farmer's day) because on this day

a) Fromer Prime Minister Charan Singh birth anniversary

b) Birth anniversary of Lal Bahadur Shastri

c) Birth anniversary of M.S. Swaminathan

d) None of the above

19. Legal Service day is observed on 9th November. In the same way 'Law day' is observed every year on while day?

a) November 22                 b) October 14

c) November 26                  d) April 12

20. On which day is the National Education day (birth anniversary of Moulana Abul Kalam Azad) celebrated ?

a) November 11              b) August 14

c) March 22                    d) January 12

21. On October 2 which of the following day is observed ?

a) Gandhi Jayanti                    b) World Animal Day

c) World Vegetarian Day        d) All of the above 

22. World Tourism Day is celebrated on 

a) Sept. 12                    b) October 30

c) Sept. 27                    d) August 5

23. Rose day (Welfare of Cancer Patients) is observed on ?

a) March 10               b) September 22

c) January 10             d) April 26

24. Every Year June 3rd Sunday is celebrated as

a) Mother's Day               b) Father's Day

c) Child labour eradication day

d) World Sight Day

25. World Leprosy Eradication day and Mrtyr's Day (Mahatma Gandhi death anniversary) are observed on ?

a) October 2             b) January 31

c) January 30           d) October 19

26. Which of the following is wrongly matched?

a) World TB day - March 24

b) Mother's day - May 2nd Sunday

c) Commonwealth day - May 24

d) Quit India day - August 8

27. Anti-terrorism day (death anniversary of Rajiv Gandhi) observed on?

a) May 21                 b) March 21

c) August 20             d) November 19

28. On Which date 'Rose Day' celebrated?

a) March 21                 b) January 21

c) February 21              d) December 21

29. Jallianwala Bagh massacre took place on which day

a) April 13                 b) April 22

c) March 22               d) March 13

Answer 

1. a)  2. a)  3. d)  4. a)  5. c)  6. b)  7. b)  8. b)  9. d)  10. a)  11. c) 12. c)  13. b)  14. a)  15. d)  16.b)  17. c)  18. a)  19. c)  20. a)  21. d)  22. c)  23. b)  24. b)  25. c)  26. d)  27. a)  28. c)  29. a) 


0 comments:

Post a Comment

Gyan Parchar Followers

Contact Us

Name

Email *

Message *

CNET News.com Feed Technology News

Google+ Followers

Popular Posts

Follow on Facebook