Friday, March 10, 2017


Transport System (Set-2)

29. Match the following 

National Highway                       Connected Cities

A. NH 1                                  1. Delhi-Kolkata

B. NH 2                                  2. Delhi-Kolkata

C. NH 3                                  3. Chennai-Thane

D. NH 4                                  4. Delhi-Amritsar

a) A-3, B-1, C-2, D-4

b) A-4, B-2, C-1, D-3

c) A-3, B-2, C-1, D-4

d) A-4, B-1, C-2, D-3

30. Which of the following towns is not on the 'Golden Quadrilateral' being created for the roads infrastructure of the country?

a) Chennai                             b) Hyderabad

c) Vishakhapatnam                 d) Bhubaneshwar

31. Which from the following towns is not on the 'Golden Quadrilateral' being created for the roads infrastructure of the country?

a) Ajmer                            b) Ahmedabad

c) Jabalpur                         d) Gaya

32. Put the following states in the decreasing order by length of surfaced roads

A. Maharashtra                             B. Karnataka

C. Tamil Nadu                              D. Uttar Pradesh

a) A, B, C, D                               b) D, A, C, B

c) A, D, C, B                               d) A, C, B, D

33. Match the following 

National Highways No.                       Cities Connected

A. NH 7                                            1. Varanasi to Kanyakumari

B. NH 6                                            2. Jabalpur-Jaipur

C. NH 9                                            3. Kolkata-Hazira

D. NH 12                                           4. Pune-Machilipatnam

a) A-2, B-3, C-4, D-1

b) A-1, B-3, C-4, D-2

c) A-1, B-4, C-3, D-2

d) A-2, B-4, C-3, D-1

34. India's railway network is the fourth largest in the world standing next to 

a) Germany, Italy and France

b) U.S.A., Russia, China

c) Japan, China, U.K.

d) Japan, Russia, Germany

35. Which of the following port is also called 'Jawaharlal Nehru Port'?

a) Chennai                                      b) Navaseva

c) Kandla                                        d) Paradeep

.36. From which of the following Port maximum Iron ore exported?

a) Kolkata                                       b) Mumbai

c) Kandla                                        d) Vizag

37. The length of the Konkan Railway is 

a) 560 km                              b) 660 km 

c) 760 km                              d) 860 km 

38. Which is the longest National Highways in India?

a) NH-5                               b) NH-7

c) NH-21                             d) NH-3

39. How many Railways Zones are there in India?

a) 9                            b) 12

c) 19                          d) 17

40. Which of the following Port is the latest build?

a) Ennor                             b) Kandla

c) Navaseva                        d) Kochi

41. Loka Priya Gopinath Bordoliyo International Airport is located at?

a) Guwahati                        b) Ahmedabad

c) Srinagar                         d) Amritsar

42. Garden reech work shop is located at?

a) Mumbai                       b) Visakhapatnam

c) Kolkata                        d) Kochi

43.Which of the following is Natural Port?

a) Kandla                         b) Paradeep

c) Tutikorin                      d) Mumbai

44. Which Indian States have no Railway line yet

a) Meghalaya                    b) Sikkim

c) 1 & 2                           d) Asom

45. Which of the following is wrongly matched?

Zone                                       Headquarter

a) North-West                          - Jaipur (Rajasthan

b) West-Central                       - Jabalpur (Madhya Pradesh)

c) South-West                         - Bilaspur (Chhatisgarh)

d) East Costal                         - Bhubaneswar (Orissa)

46. Present Indian Railway net work spread to approximately?

a) 73,818 km                        b) 63,465 km

c) 98,718 km                        d) 89,763 km 

47. World's highest Rail bridge ( above sea level 370 m) is being constructed in Jammu Kashmir on which river?

a) Ravi                                        b) Sindhu

c) Cheenab                                  d) Sutlez

48. Indian's first Magnetic Rail is being built in?

a) Yalahanka                            b) Indore

c) Perambur                            b) Chittaranjan

49. Which of the following Airport upgrade recently to International Airports

a) Kalikut International Airport (Kalikut-Kerala)

b) Srinagar International Airport (Srinagar-J & K)

c) Sanganeshwar International Airport (Jaipur-Rajasthan

d) All the above 

50. The first 'Garib Rat' runs (in 2006, Oct 4) in between 'Saharsa (Bihar) to Amritsar (Punjab)'. The remaining Garib Rai's are run in between?

A. Nijamuddin-Patna                                 B. Nijamuddin-Chennai

C. Nijamuddin-Mumbai                             D. Secunderabad-New Delhi

a) A, B, C                                               b) A, B, C, D

c) A, D                                                    d) A, C

51. How many Recruitment Boards are there in Indian Railways?

a) 16                                               b) 19

c) 15                                               d) 21

52. India's First electric train name ?

a) Deccan Queen                              b) Faire Queen

c) Elizabeth-I                                  d) None of the above 

Answers:- 29. b)  30. b),  31. c)  32. c)  33. b)  35. b)  36. d)  37. c)  38. b)  39. d)  40. a)  41. a)  42. c)  43. d)  44. c)  45. c)  46. b)  47. c)  48. b)  49. b)  49. d)  50. b)
  

0 comments:

Post a Comment

Gyan Parchar Followers

Contact Us

Name

Email *

Message *

CNET News.com Feed Technology News

Google+ Followers

Popular Posts

Follow on Facebook