Sunday, March 19, 2017

History (Set-2)

Posted by Pitbull Punjab on 1:22:00 PM in | No comments


History (Set-2)

24. What was the court language of Akbar ?

a) Hindi                               b) Urdu

c) Arabic                             d) Persian

25. Akbar conquered Bengal in 

a) 1570                              b) 1573

c) 1576                              d) 1580

26. The Arab conquest of Sindh took place in 

a) 712 A.D.                          b) 1009 A.D.

c) 740 A.D.                          d) 1001 A.D.

27. Which of the following was a republic in sixth century B.C.?

a) Vrijian States                      b) Avanti

c) Magadha                             d) None of these

28. In the sixth and fifth centuries B.C., the most remarkable king of the Haryanka line was

a) Bimbisara                                    b) Sisunaga

c) Udayi                                           d) Ajatashatru

29. The original name of the Kushanas was in 

a) Chinese  Turkistan                          b) Arabia

c) Persia                                              d) Macedonia

30. Maurya empire declined after Ashoka mainly because of 

a) Weak successors of Ashoka

b) Decentralisation of powers

c) Ashoka's excessive patronage to Buddhism.

d) The policy of ahimsa leading to military weakness.

31. The most commonly used coin, duringthe Mauryan period, was

a) Nishka                        b) Karashapana

c) Suvarna                      d) Kakini

32. Chandragupta Maurya's empire extended in the north-west up to 

a) Indus                             b) Sutlej

c) Hindukush                    d) Ravi

33. Chandragupta Maurya overthrew the power of Nandas at 

a) Taxila                             b) Sravana Belgola

c) Ujjain                             d) Magadha

34. Chandragupta Maurya overthrew the power of Nandas at

a) Rajyavardhana                            b) Buddhagupta

c) Chandragupta                              d) Yashodharman

35. Who amongst the rulers of southern India were the contemporaries of kings of Gupta Empire?

a) Rashtrakutas                               b) Cholas

c) Vakatakas                                   d) Satavahanas

36. The name by which Ashoka is generally referred to in his inscription is 

a) Dharmakirti                             b) Priyadarshi

c) Dharmadeva                            d) Chakravarti 

37. Before ascending the Mauraya throne, Ashoka served as a Viceroy of 

a) Taxila                                      b) Kaushambi 

c) Tosali                                      d) Patliputra

38. The Kaulinya system was introduced in Bengal by

a) Lakshmana Sena                      b) Vijaya Sena

c) Hemanta Sena                          d) Ballala Sena

39. Pulakesin II was a contemporary of 

a) Harsha                               b) Chandragupta Maurya

c) Samudragupta                   d) Ashoka

40. In early ancient India, the largest urban centre was 

a) Pataliputra                         b) Kanauj

c) Taxila                                d) Kausambi

41. Which Saka ruler was responsible for important irrigation works in Saurashtra?

a) Nahapana                                     b) None of these

c) Menander                                     d) Rudradaman

42. The most important kingdom in Deccan and Central India after the Mauryas was the 

a) Pallavas                                    b) Satavahanas

c) Cholas                                      d) Vakatakas

43.Which of the following dynasties ruled over Magadha in the 6th century B.C.?

a) Sisunaga                                     b) Haryanka

c) Mauryas                                      d) Nandas

44. Chandragupta II fought was with the 

a) Sakas                                b) Parthians

c) Huns                                 d) Kushans

45. The Gupta feudatories who became strong and independent in Gujarat were known as

a) Yaudheyas                                     b) Pundra Vardhanas

c) Maitrakas                                      d) Vekatakas

46. Lichchavi princess Kumara Devi was married to 

a) Pravarasena                             b) Harshavardhana

c) Chandragupta II                      d) Chandragupta I

47. Gondophernes belonged to 

a) The Saka Dynasty 

b) The Satavahana Dynasty

c) The Kushana Dynasty

d) The Parhian Dynasty

48. Rudradaman was one of the greatest 

a) Kushan rulers                          b) Pallava rulers

c) Maurya rulers                          d) Saka rulers

49. The ancient kingdom of Avanti had its capital at

a) Ayodhya                               b) Ujjain

c) Vaishali                                d) Pataliputra


Answers:- 24. d)  25. c)  26. a)  27. a)  28. a)  29. a)  30. a)  31. b)  32. c)  33. d)  35. d)  36. b)  37. a)  38. c)  39. a)  40. a)  41. d)  42. b)  43. b)  44. a)  45. c)  46. d)  47. d)  48. d)  49. b)  

0 comments :

Post a Comment