Saturday, October 06, 2018



History Set-5


1. Who was the greatest ruler of the Badami Chalukyan dynasty ?

a) Satakarni

b) Chandragupta

c) Pulakesin II

d) Hala

2. The Chinese traveller who visited the kingdom of Pulakesin II

a) Itsing

b) Hiuen Tsang

c) Fahien 

d) Almasud

3. Who was the first independent ruler of the Badami Chalukya dynasty ?

a) Parameswara Varma

b) Nandivarma

c) Pulakesin II

d) Pulakesin I

4. Who propagated Advaita philosophy ?

a) Nimbarka

b) Ramanujacharya

c) Chaitanya

d) Sankaracharya

5. Mirabai (Mewar Princess) was the daughter of

a) Amar Singh

b) Rana Sangrama Singh

c) Udai Singh

d) Ratan Singh

6. Where was Guru Nanak Born?

a) Kaladi

b) Perambudur

c) Talvandi

d) Nadia

7. Who propagated Visistadvaita?

a) Ramanujacharya

b) Sankaracharya

c) Madhvacharya

d) Nimbarka

8. The Delhi Sultan who hanged the Kabir

a) Sikandar Lodi

b) Bahalal Lodi

c) Ibrahim Lodi

d) Ala-ud-din-Khilji

9. Mirabai was the famous devotee of 

a) Rama  

b) Krishna

c) Buddha

d) Siva

10. Recompilation of Tripitakas took place in the 

a) First Buddhist Council

b) Second Buddhist Council

c) Third Buddhist Council

d) Fourth Buddhist Council









Answers:- 1. c)  2. b) 3. d)  4. d) 5. d)  6. c)  7. a) 8. a) 9. b)  10. c)



0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts