Wednesday, March 01, 2017


Books and Authors (Set-1)

1. Who wrote the book titled Runs and Ruins ?

a) Kapil Dev                           b) Imran Khan

c) Sunil Gavaskar                  d) None of these

2. Who wrote the Naked Triangle?

a) Balwant Gargi                      b) Khushwant Singh

c) Amrita Pritam                      d) None of these

3. Kautilya's Arthashastra is a 

a) Law book                    b) Treatise

c) Hymns                        d) Gazetteer

4. Who is the author of Swami and Friends?

a) R.K. Laxman                       b) R.K. Narayan

c) Mulk Raj Anand                 d) None of these

5. Panchatantra was written by

a) Bhasa                                  b) Jaya Deva

c) Vishnu Sharma                   d) Banabhatta

6. The Authors of Shahnama and Akbarnama are respectively

a) Firdausi and Abul Fazal

b) Abdul Fazal and Firdausi

c) Abul Fazal and Sheikh Sayed

d) None of these

7. Author of Arthashastra was

a) Kalidasa                              b) Kautilya

c) Bhavabhuti                         d) None of these

8. One of the great epics of Aryans, the Mahabharata Consists of 

a) 18 books and 10,000 Couplets

b) 18 Books and 5,000 Couplets

c) 15 Books and 10,000 couplets

d) 13 books and 10,000 couplets

9. The number of the Upanishads are 

a) Three Hundred                    b) Two Hundred 

c) Four hundred                      d) Five hundred

10. The author of Malavikagnimitra was

a) Harsena                        b) Kalidasa

c) Vatsabhatti                   d) Bhavabhuti

11. Meghadootam was written by

a) Bhavabhuti                                b) Kalidasa

c) Maharishi Ved Vyas                  d) Maharishi Valmiki

12. Rajatarangini was written by

a) jaya Devas                                b) Kalhana

c) Somadeva                                 d) Banabhatta

13. Which is the controversial book, some pages of which were kept sealed in the Calcutta Museum to be released after 40 years of independence in 1988?

a) Freedom at Midnight                 b) India wins Freedom

c) India Divided                             d) None of these

14. Mitakshara the ancient took was written by

a) Rajashekhara                   b) Vijneswara

c) Somadeva                        d) None of these

15.Match the following 

A. Bana                              1. The Fox and the Grapes

B. Asvaghosha                   2. Iliad

C. Homer                           3. Kadambari

D. Aesop                           4. Buddhacharita

A B C D                                  A B C D 

a) 3 2 1 4                            b) 3 1 4 2 

c) 2 4 1 3                            d) 3 4 1 2

16. Which of the following Acts enabied the Government of India to put a ban on The Satanic Verses by Salman Rushdie?

a) National Security Act                           b) Customs Act

c) Immoral Trafficking Act                      d) None of these

17. Who is the author of controversial book Gatha Adi Shree Guru Granth Sahib?

a) Akhilesh Jaiswal                           b) Dr. Piar Singh

c) Dr. Rita Joshi                                d) Dr. Piara Singh

18.Who is the author of 'Bharat-Bharati'?

a) Mahadevi Verma                        b) Ramdhari Singh Dinkar

c) Maithili Sharan Gupta               d) Suryakant Tripathi 'Nirala'

19. Who is the author of the book 'My Experiments with Truth'?

a) Micheal Anderson                        b) Jarnes Morris

c) Mahatma Gandhi                          d) Winston Churchill

20. Who is the author of the book 'Sword and the Sickle'?

a) R.K. Laxman                        b) K.P.S. Menon

c) R.K. Narayan                       d) Mulk Raj Anand

21. Which of the following pairs of books and authors is correct?

a) My India                       - V.V. Giri

b) Dark Room                   - R.K. Narayan

c) My Truth                      - Raj Mohan Gandhi

d) Untold Story                - Jagjit Singh Arora

22. Which of the following book has been written by Vikram Seth?

a) My God Died Young                b) Islamic Bomb

c) Look Back in Anger                 d) A Suitable Boy.

1. c)  2. a)  3. b)  4. b)  5. c)  6. a)  7. b)  8. a)  9. a)  10. b)  11. b)  12. b)  13. b)  14. b)  15. d)  16. b)  17. b)  18. c)  19. c)  20. d)  21. b)  22. d)   

0 comments:

Post a Comment

Gyan Parchar Followers

Contact Us

Name

Email *

Message *

CNET News.com Feed Technology News

Google+ Followers

Popular Posts

Follow on Facebook