Tuesday, October 16, 2018



History Set-10


1. Which one of the following dynasties was ruling at the time of Alexander's invasion?

a) Nanda Dynasty

b) Maurya Dynasty

c) Sunga Dynasty

d) Kanva Dynasty

2. Which one of the following works deals with the history of Kashmir?

a) Gaudavaha

b) Harshacharita

c) Rajatarangini

d) Vikramanka Deva Charita

3. The Moplah Rebellion broke out in

a) Uttrakhand

b) ChauriChaura

c) Malabar

d) Telengana

4. The Entry port for trade between the Indus trading centers and Mesopotamia was:

a) Elam

b) Oman

c) Bahrai

d) None of the above

5. The ryotwari settlement was primarily introduced by British Government in 

a) Bengal & Bihar

b) United Provinces

c) Madras & Bombay

d) None of the above

6. The trade which was virtually monopolized by the European merchants in India was :

a) Import Trade

b) Textile export

c) Export trade in Agriculture produce

d) Nove of the above

7. Azad Hind Fauj was founded in 1943 in

a) Mandalay

b) Singapore

c) Midnapore 

d) Kuala Lumpur

8. Humayun restored the Indian Kingdom with the help of the ruler of?

a) Arabia

b) Kabul

c) Persia

d) Turkey

9. The immediate cause of the Swadeshi Movement was

a) Rise in prices of essential commodities

b) Partition of Bengal

c) Rising unemployment

d) Discountent of the peasants

10. Which among the following was the capital of Shivaji?

a) Singhagarh 

b) Raigarh

c) Panhala

d) Poona






Answers:- 1. a)  2. c) 3. c)  4. c)  5. b)  6. b)  7. b)  8. c)  9. b)  10. b)

0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts