Showing posts with label General Awareness. Show all posts
Showing posts with label General Awareness. Show all posts

Sunday, March 19, 2017



History (Set-2)

24. What was the court language of Akbar ?

a) Hindi                               b) Urdu

c) Arabic                             d) Persian

25. Akbar conquered Bengal in 

a) 1570                              b) 1573

c) 1576                              d) 1580

26. The Arab conquest of Sindh took place in 

a) 712 A.D.                          b) 1009 A.D.

c) 740 A.D.                          d) 1001 A.D.

27. Which of the following was a republic in sixth century B.C.?

a) Vrijian States                      b) Avanti

c) Magadha                             d) None of these

28. In the sixth and fifth centuries B.C., the most remarkable king of the Haryanka line was

a) Bimbisara                                    b) Sisunaga

c) Udayi                                           d) Ajatashatru

29. The original name of the Kushanas was in 

a) Chinese  Turkistan                          b) Arabia

c) Persia                                              d) Macedonia

30. Maurya empire declined after Ashoka mainly because of 

a) Weak successors of Ashoka

b) Decentralisation of powers

c) Ashoka's excessive patronage to Buddhism.

d) The policy of ahimsa leading to military weakness.

31. The most commonly used coin, duringthe Mauryan period, was

a) Nishka                        b) Karashapana

c) Suvarna                      d) Kakini

32. Chandragupta Maurya's empire extended in the north-west up to 

a) Indus                             b) Sutlej

c) Hindukush                    d) Ravi

33. Chandragupta Maurya overthrew the power of Nandas at 

a) Taxila                             b) Sravana Belgola

c) Ujjain                             d) Magadha

34. Chandragupta Maurya overthrew the power of Nandas at

a) Rajyavardhana                            b) Buddhagupta

c) Chandragupta                              d) Yashodharman

35. Who amongst the rulers of southern India were the contemporaries of kings of Gupta Empire?

a) Rashtrakutas                               b) Cholas

c) Vakatakas                                   d) Satavahanas

36. The name by which Ashoka is generally referred to in his inscription is 

a) Dharmakirti                             b) Priyadarshi

c) Dharmadeva                            d) Chakravarti 

37. Before ascending the Mauraya throne, Ashoka served as a Viceroy of 

a) Taxila                                      b) Kaushambi 

c) Tosali                                      d) Patliputra

38. The Kaulinya system was introduced in Bengal by

a) Lakshmana Sena                      b) Vijaya Sena

c) Hemanta Sena                          d) Ballala Sena

39. Pulakesin II was a contemporary of 

a) Harsha                               b) Chandragupta Maurya

c) Samudragupta                   d) Ashoka

40. In early ancient India, the largest urban centre was 

a) Pataliputra                         b) Kanauj

c) Taxila                                d) Kausambi

41. Which Saka ruler was responsible for important irrigation works in Saurashtra?

a) Nahapana                                     b) None of these

c) Menander                                     d) Rudradaman

42. The most important kingdom in Deccan and Central India after the Mauryas was the 

a) Pallavas                                    b) Satavahanas

c) Cholas                                      d) Vakatakas

43.Which of the following dynasties ruled over Magadha in the 6th century B.C.?

a) Sisunaga                                     b) Haryanka

c) Mauryas                                      d) Nandas

44. Chandragupta II fought was with the 

a) Sakas                                b) Parthians

c) Huns                                 d) Kushans

45. The Gupta feudatories who became strong and independent in Gujarat were known as

a) Yaudheyas                                     b) Pundra Vardhanas

c) Maitrakas                                      d) Vekatakas

46. Lichchavi princess Kumara Devi was married to 

a) Pravarasena                             b) Harshavardhana

c) Chandragupta II                      d) Chandragupta I

47. Gondophernes belonged to 

a) The Saka Dynasty 

b) The Satavahana Dynasty

c) The Kushana Dynasty

d) The Parhian Dynasty

48. Rudradaman was one of the greatest 

a) Kushan rulers                          b) Pallava rulers

c) Maurya rulers                          d) Saka rulers

49. The ancient kingdom of Avanti had its capital at

a) Ayodhya                               b) Ujjain

c) Vaishali                                d) Pataliputra


Answers:- 24. d)  25. c)  26. a)  27. a)  28. a)  29. a)  30. a)  31. b)  32. c)  33. d)  35. d)  36. b)  37. a)  38. c)  39. a)  40. a)  41. d)  42. b)  43. b)  44. a)  45. c)  46. d)  47. d)  48. d)  49. b)  


History (Set-1)

1. Who was the first secretary of state for India?

a) Hunter                               b) Macaulay

c) Charles wood                    d) Morley 

2. Jhansi and Gwalior were recovered by

a) Sleeman                            b) Watsan

c) Hugh Rose                        d) Campbell

3. Queen Victoria's were recovered by

a) 2nd May, 1845                        b) 1st Nov, 1858

c) 4th June, 1843                         d) 6th July, 1844

4. As per the Parliament  Act of 1858

a) East India Company was abolished

b) Redesignation of Governor General of India as Viceroy

c) Secretary of State for India was responsible for administration

d) All of the above

5. the Governor General who abolished the titles of Carnatic Nawab and Raja of Tanjore and refused pension to Nana Saheb.

a) Lord Dalhousie                                   b) Lord Minto

c) Lord Wellesley                                    d) Lord Bentinck 

6. Bahadur Shah was died in Rangoon in 

a) 1834                              b) 1862

c) 1843                              d) 1854

7. The viceroy who introduced Doctrine of Lapse

a) Lord Wellesley                            b) Lord Dalhousie

c) Lord Minto                                  d) Lord Canning

8. The revolt in Bareilly was led by

a) Bahadur Shah II                          b) Kunwar Singh

c) Khan Bahadur Khan                   d) All of the above

9. Who led the revolt in Lucknow?

a) Hazaeat Mahal                                 b) Ahmadullah

c) Suryasen                                           d) a) and b)    

10. The revolt in Jhansi was led by

a) Rani Laxmibai                               b) Bahadur Shah

c) Kunwar Singh                                d) All of the above

11. The great Kannada poet Ponna was in the court of

a) Dantidurga                             b) Krishna I

c) Dhruva                                   d) Krishna III

12. What was the period of rule of Dhruva?

a) 690-700                            b) 700-720

c) 720-760                            d) 780-792

13. Where did French establish their first settlement in 1668?

a) Surat                            b) Ahmadabad

c) Bombay                       d) Machilipatnam

14. Who established French East India Company in 1669?

a) Lali                                  b) Colbert

c) Job Charnock                  d) Bussi

15. Which of the following villages were amalgamated into Calcutta?

a) Suthanuthi                                b) Kalighata

c) Govindpur                                d) All of the above

16.Which of the following was got England King from Portuguese Dowry?

a) Madras                                    b) Calcutta

c) Machilipatnam                        d) Bombay

17. Were was St. George Fort Built in 1641?

a) Bombay                              b) Madras

c) Calcutta                               d) Surath

18. When Francis Day did have Madras from Chandragir Raja?

a) 1639                                     b) 1641

c) 1643                                     d) 1644

19. When British did establish their settlement in Surat?

a) 1615                                      b) 1616

c) 1617                                      d) 1618

20. Danes established their trading centers at

a) Tranquibar                            b) Srirampur

c) Tanjore                                  d) All of the above

21. Akbar conquered Kalinjar in 

a) 1560                              b) 1565

c) 1562                              d) 1569

22. Who was the guardian of Akbar ?

a) Bhairam Khan                    b) Khusru

c) Abdul Calif                        d) Adil Shah

23. When Ibadat Khana was built?

a) 1570                            b) 1580

c) 1575                            d) 1585


Answers:- 1. a)  2. c)  3. b)  4. d)  5.  a)  6. b)  7. b)  8. c)  9. d)  10. a)  11. d)  12. d)  13. a)  14. b)  15. d)  16. d)  17. b)  18. a)  19. b)  20. d)  21. d)  22. a)  23. c) 

Friday, March 17, 2017



Reseach Institutions

1. Match the following :

Organisation                                                                Location

A. National Cancer Research Centre                          1. Mumbai

B. Industrial Poison Science Research Centre            2.Lucknow

C. Neeri                                                                       3. Nagpur

D. Forest Research Institute                                        4. Dehradun

  A B C D                                          A B C D 

a. 1 2 3 4                                          b. 1 2 3 4 

c. 2 1 4 3                                          d. 2 1 3 4

2. Match the following :

Organisation                                      Location 

A. National Sugar Institute                 1. Dehradun

B. Mishra Dhatu Nigam Limited        2. Kamptee

C. Institute of Military Law                3. Pune

D. Institute of National Integration     4. Hyderabad

                                                             5. Kanpur

A B C D                                        A B C D 

a. 3 1 4 2                                       b. 5 1 4 3 

c. 3 4 5 2                                       d. 5 4 2 3

3. Match the following :

A. Rice Research Institute                                 1. Rajahmundry

B. Tobacco Research Institute                           2. Mumbai 

C. Sugar Research Institute                               3. Cuttack

D. Cotton Technological Research Institute     4. Coimbattore

 A B C D                                            A B C D 

a. 4 1 3 2                                            b. 2 3 1 4

c. 3 1 4 2                                            d. 2 1 3 4

4. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. National Aluminium Company Ltd.                      - Dhanbad

B. Indian Bureau of Mines                                         - Dhanbad

C. National Film Archives of India                            - Pune 

D. National Archives of India                                    - New Delhi

5. Match the following :

City                                                    Establishment 

A. Arkonnam                                     1. Central Air Base

B. Allahabad                                      2. Naval Air Base

C. Kamptee                                        3. Institute of Military Law

D. Mhow                                            4. Coast Guard District HQ

                                                           5. College of Combat

A B C D                                          A B C D 

a. 2 5 3 1                                         3. 3 1 4 5 

c. 2 1 3 5                                         4. 3 5 4 1

6. Match the following :

Institute                                                                    Located At

A. Indian Institute of Geomagnetism                         1. Coimbattore

B. International Advanced Research                          2. Mumbai
     Centre for Powder Metallurgy and New 
     Materials                                                 

C. Salim Ali Centre for Ornithology                          3. Jabalpur
     and natural History      

D. Tropical Forestry Research Institute                      4. Hyderabad

A B C D                                                      A B C D 

a. 2 3 1 4                                                    b. 1 4 2 3 

c. 2 4 1 3                                                    d. 1 3 2 4

7. Match the following :

A. Central Drug Research Institute                   1. Shimla

B. Central Potato Research Institute                 2. Cuttack

C. Central Rice Research Institute                    3. Lucknow

D. Indian Institute of horticulture Research      4. Bangalore

A B C D                                           A B C D 

a. 3 1 2 4                                          b. 2 3 4 1 

c. 4 3 2 1                                          d. 2 1 4 3 

8. Match the following:

A. Forest Research Institute                                                1. Jhansi

B. Central Glass and Ceramic Research Institute               2. Lucknow

C. Saha Institute of Nuclear Physics                                   3. Dehradun

D. National Botanical Research Institute                            4. Kolkata

 A B C D                                                        A B C D 

a. 1 2 3 4                                                       b. 3 1 2 4 

c. 3 5 4 2                                                       d. 2 1 4 3 

9. Match the following :

A. Vikram Sarabhai Space Centre                       1. Bangalore 

B. Space Application Centre                               2. Ahmedabad

C. National Remote Sensing Agency                  3. Hyderabad

D. Master Control Facility (2nd)                         4. Thiruvanan Thapuram 

                                                                             5. Bhopal

 A B C D                                               A B C D 

a. 4 2 3 5                                             b. 1 2 3 5 

c. 4 3 2 1                                             d. 4 2 5 3

10. The National Institute of Communicable Disease is located at which of the following places?

a) Lucknow                                      b) Delhi

c) Bangalore                                    d) Chandigarh

11. Central Arid Zone Research Institute is located in :

a) Gujarat                                 b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan                             d) Orissa

12. Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commision?

a) Mumbai                                            b) Dehradun

c) Vadodara                                          d) Digboi

13. The Paratroopers Training School of the Indian Force, is located at :

a) Nasik                                                b) Agra

c) Pune                                                 d) Dehradun

14. Indian Army's School of Artillery is located at 4 :

a) Bangalore                               b) Chennai

c) Pune                                        d) Deolali

15. Which is the earliest Engineering educational institution in India?

a) Birla Institute of Technology and Science, Pilani

b) I.I.T. Kharagpur

c) Roorkee Engineering College (I.I.T. Roorkee), Uttarakhand

d) BHU (I.I.T.), Varanasi, Uttar Pradesh


Answers:- 1. b)  2. d)  3. c)  4. d)  5. c)  6. c)  7. a)  8. c)  9. a)  10. b)  11. c)  12. b)  13. b)  14. d)  15. c) 





Scientific Instruments (Set-2)

23. Which of the following instruments is used to measure pressure of gases?

a) Barometer                                 b) Manometer

c) Ammeter                                   d) None of these

24. Which instrument is used to measure the viscosity of liquids 

a) Viscometer                                 b) Tonometer

c) Venturimeter                               d) Colorimeter

25. Audio meter is used to 

a) Measure hear radiation 

b) Measure electrical power

c) Measure intensity of sound

d) Measure Components of solar radiation

26. The intensity of an earthquake is measured with a 

a) Barometer                        b) Hydrometer

c) Polygraph                         d) Seismograph

27. Match the following columns

Column I                            Column II

a) Anemometer                                   1. Used to measure out humidity

b) Aneroid Barometer                         2. Find out highest and lowest temperatures

c) Six's thermometer                           3. Find out wind speed

d) Wet and dry bulb thermometer       4. Find out direction of wind


                                                            5. Measure atmospheric pressure

a) A-4, B-5, C-3, D-1

b) A-3, B-5, C-2, D-1

c) A-5, B-1, C-3, D-4

d) A-3, B-1, C-5, D-2

28. Apparatus for increasing the strength of electrical impulses is 

a) Amplifier                                    b) Odometer

c) Electrometer                               d) Salinometer

29. Which of the following is wrongly matched

a) Audiometer                               Measures intensity of Sound

b) Binoculars                                 To view distant objects

c) Odometer                                   To measure electrical resistance in Ohms

d) Cardiograph                               Instrument for making a graph of the heart's action

30. Instrument for measuring and recording short duration of time is ?

a) Thermostat                                       b) Chronograph

c) Tachometer                                       d) Polygraph

31. 'Cryometer' is 

a) A type of thermometer used to measure very low temperature 

b) Used to measure very high temperature

c) Used to measure heat radiation 

d) Used to measure refractive indices 

32. Which of the following instrument is used to convert mechanical energy into electrical energy?

a) Galvanometer                                       b) Voltameter

c) Dynamo                                                d) Telemeter

33. Electroencephalograph (EEC) is used to measure 

a) Magnetic flux 

b) Records and interprets the electrical waves of the brain (brain waves) recorded on electroencephalogram

c) The Scattering of light

d) Determines Salinity of Solutions

34. To examine internal parts of the body which instrument is used

a) Microscope                                 b) Piezometer

c) Odometer                                    d) Endoscope

35. Which of the following is wrongly matched?

a) Galvanometer- Measures electric current 

b) Hypsometer - Measures the pressure of gases

c) Hydrometer - Measures sound under water

d) Hydrophone - Measures sound under water

36. Instrument used for measuring pressure, sensitivity to pressure, compressibility is 

a) Piezometer                             b) Photometer

c) Altimeter                                d) Aerometer 

37. Which Instrument used to measure the rainfall of a given area?

a) Radio Micrometer                     b) Telemeter 

c) Rain gauge                                d) Tonometer

38. Which of the following instrument is used to change Alternating current into Direct current?

a) Rectifier                                    b) Dynamo

c) Radar                                        d) Endoscope 

39. Sphygmomanometer is used to 

a) Measures the viscosity of liquid

b) Measures blood pressure

c) Measures power of an electric circuit 

d) Measures the wavelength of a radio wave

40. To Measure the strength of Direct Current which instrument is used 

a) Tachometer                           b) Spectroscope 

c) Voltmeter                              d) Tangent Galvanometer

41. Theodolite is used to measure

a) Horizontal and Vertical angles

b) Rate of flow of liquids 

c) Viscosity of liquid 

d) Blood pressure

42. Which of the following is correctly matched?

a) Voltmeter - to measure electric potential difference between two points 

b) Viscometer - Measures the viscosity of liquid 

c) Vernier - Measures small sub-division of scale 

d) All the above the true 


Answers:- 23. b)  24. a)  25. c)  26. d)  27. b)  28. a)  29. c)  30. b)  31. a)  32. c)  33. b)  34. d)  35. b)  36. a)  37. c)  38. a)  39. b)  40. d)  41. a)  42. d) 

Thursday, March 16, 2017



Scientific Instruments (Set-1) 

1. The Microscope is used to study

a) Distant object                        b) Near objects

c) Small objects                         d) Small and near objects

2. The energy of food is measured in 

a) Kelvin                            b) Calories

c) Bushel                            d) None of these

3. Name the instrument used to measure relative humidity

a) Hydrometer                             b) Hygrometer

c) Barometer                               d) Mercury thermometer

4. To detect the direction and range of an approaching aeroplane by means of Radio waves whcih instrument is used?

a) Radar                                   b) Lactometer

c) Micropyrometer                  d) Machmeter

5. The telescope is used for viewing

a) Distant Objects                 b) Near Objects

c) Small Objects                   d) Living cells

6. Density of milk is measured by

a) Lactometer                         b) Hydrometer

c) Barometer                          d) Hygrometer

7. Six's Thermometer is used to measure?

a) Wind Velocity                          b) Wind direction

c) Lowest, Highest temperature 

d) Blood Pressure

8. Match the following columns 

Column I                                 Columns II

A. Thermograph                     1. Electric current

B. Anemometer                      2. Atmospheric pressure

C. Ammeter                            3. Velocity of wind

D. Barometer                          4. Temperature variations during a period of time

a) A-4, B-3, C-1, D-2                            b) A-1, B-2, C-4, D-3

c) A-4, B-3, C-2, D-1                            d) A-3, B-2, C-4, D-1

9. The instrument used to measure electric current is 

a) Ammeter                             b) Electrometer

c) Galvanometer                     d) Spectrometer

10. the apparatus used in submarines to give a clear view of the object, on the surface of the ocean or ground is known as 

a) Periscope                                        b) Sextant 

c) Stereoscope                                    d) Telescope 

11. Richter scale is used for measuring

a) Density of liquid 

b) Intensity of earthquakes

c) Velocity of wind 

d) Humidity of air

12. Fathometer is used to measure

a) Earthquake                     b) Rainfall

c) Ocean depth                   d) Sound intensity

13. Which of the following is wrongly matched?

a) Endoscope - to examine internal parts of the body 

b) Hypsometer - to determine boiling point of liquids

c) Manometer - measures the pressure of gases

d) Salinometer - determines density of solutions 

14. Venturi tube is used for 

a) Measuring intensity of earthquakes 

b) Measuring specific gravity 

c) Measuring density 

d) Measuring flow of a fluid CRA

15. Chronograph is used for 

a) Studying the arteries            

b) Studying the chest 

c) Observing and often photographing the Sun's corona

d) Studying the blood in the human body

16. Microphone is used to convert 

a) Sound waves into electrical energy 

b) Sound waves into light rays

c) Electrical energy into sound waves

d) Sound waves into magnetic currents

17. Velocity of wind is measured by

a) Speedometer                      b) Tachometer

c) Anemometer                      d) Audiometer

18. Altimeter is used to measure

a) The atmospheric pressure

b) The approximate height above the ground

c) The strength of an electric current

d) The different in hearing

19. Which of the following is used for the measurement of pressure?

a) Saccharimeter                             b) Ammeter

c) Manometer                                 d) Lactometer

20. What does Angstrom measure?

a) Quantity of liquid 

b) Length of light waves

c) Length of cables 

d) Speed of ships

21. Light Year is related to 

a) Energy                            b) Speed

c) Distance                          d) Intensity

22. Match the following 

A. Pyrometer                         1. Relative humidity 

B. Anemometer                     2. High temperature

C. Hygrometer                       3. Navigation 

D. Chronometer                     4. Direction of wind

a) A-2, B-4, C-1, D-3                         b) A-4, B-2, C-1, D-3

c) A-1, B-4, C-2, D-3                         d) A-3, B-1, C-4, D-2


Answers:- 1. d)  2. b)  3. b)  4. a)  5. a)  6. a)  7. c)  8. a)  9. a)  10. a)  11. b)   12. c)  13. d)  14. d)  15. c)  16. a)  17. c)  18. b)  19. c)  20. b)  21. c)  22. a)


Various Sciences

1. Philology is the 

a) Study of bones                          b) Study of muscles

c) Study of architecture                d) Science of languages

2. Anatomy is the branch of science which deals with

a) Structure of animals and plants

b) Functioning of body organs

c) Animal behaviour

d) Cells and Tissues

3. Study of earthquakes is known as

a) Ecology                     b) Seismology

c) Numismatics             d) None of these

4. Ecology deals with

a) Birs                            b) Cell Formation

c) Relation between organism and their environment 

d) Tissues

5. Meteorology is the science of

a) Weather                 b) Meteors

c) Metals                    d) Earthquakes

6. Oncology is the study of 

a) Birds                        b) Cancer

c) Mammals                 d) Soil

7. Study of life in outer space is known as

a) Endobiology                       b) Exobiology

c) Enterobiology                     d) Neobiology

8. Numismatics is the study of 

a) Coins                         b) Numbers 

c) Stamps                       d) Space

9. Evgenics is the study of 

a) Altering human beings by changing their genetic components

b) People of European origin

c) Different races of mankind

d) Genetics of plants 

10.  Orniothology is the

a) Study of bones                                b) Study of birds

c) Study of smells                               d) None of these

11. Entomology deals with 

a) Plants                                 b) Animals

c) Insects                               d) Chemicals

12. Epidemology is the study of 

a) Dermis Diseases                  b) Epidemic Diseases

c) Epidermis diseases              d) None of these

13. Which of the following is wrongly matched?

a) Zoology - A branch of biology that deals with animal life

b) Virology - The Science that deals with viruses

c) Oncology - The study of wine

d) Toxicology -  A branch of Pharmacology dealing with poisons and other toxic substances

14. Lithology is the Study of 

a) Characteristics of rocks

b) Bones

c) Elections and prediction of results

d) Mountains

15. The study concerned with the production, control and application of extremely low temperatures is called

a) Chorology                             b) Cryogenetics 

c) Cytology                               d) Cytogenetics

16. Study of Sound and Sound waves is known as

a) Astrophysics                    b) Acoustics

c) Sonalogy                          d) Hydrology

17. Which of the following is correctly matched?

a) Carpology - Study of fruits and seeds

b) Cardiology - branch of medicine dealing with heart

c) Phytology - Study of plants

d) All of the above are correct

18. Study of a branch of medicine dealing with the eye and its diseases is 

a) Ophthamology                             b) Oenology

c) Ontology                                      d) Optics

19. The study of Kidney diseases is called

a) Oncology                      b) Nephrology

c) Oology                          d) Sialogy

20. Theology deals with

a) Religions                          b) Animal life

c) Plants                               d) Bones

21. The study of Skulls is called

a) Conchology                      b) Ethology

c) Craniology                       d) Hygiene

22. A branch of medicine dealing with the immune system of the body is called as

a) Genetics                                       b) Immunology

c) Gynaecology                                d) Geology

23. Geology is the study of 

a) Chemical composition of the earth's crust 

b) Nature Knowledge

c) Trees

d) Physics of the earth

24. Optics is the study of

a) Plants                         b) Eye sight

c) Chemicals                  d) Diseases of teeth


Answers:- 1. d)  2. a)  3. b)  4. c)  5. a)  6. b)  7. b)  8. a)  9. a)  10. b)  11. c)  12. b)  13. c)  14. a)  15. b)  16. b)  17. d)  18. a)  19. b)  20. a)  21. c)  22. b)  23. a)  24. b) 





Wednesday, March 15, 2017


Invensions and Discoveries (Set-2)


26. The velocity of light was first measured by 

a) Einstein                       b) Newton 

c) Romer                         d) Galileo

27. Who proposed the chemical evolution of life?

a) Darwin                           b) Lamarck

c) Oparin                            d) Haeckel 

28. The telephone was invented by

a) John Logie Baird     

b) Alexander Graham Bell 

c) Thomas Alva Edison

d) James Watt

29. Who among the following evolved the concept of relationship between mass and energy?

a) Einstein                                  b) Planck

c) Dalton                                    d) Rutherford

30. March the following columns ;

Column I                              Column II

A. Radioactivity                   1. Planck

B. Periodic Table                  2. Thompson

C. Quantum Theory              3. Rutherford 

D. X-rays                              4. Mendelef

                                              5. Roentgen
                                               
                                              6. Becquerrel

a) A-1, B-3, C-5, D-2

b) A-6, B-5, C-3, D-5

c) A-3, B -2, C-1, D-5

d) A-6, B-4, C-1, D-5

31. Match the following columns :

a) Marconi                                1. Radio 

b) Darwin                                  2. Natural selection theory 

c) Laennec                                 3. Orthogenesis theory 

d) Baird                                     4. Stethoscope 

                                                  5. Television 

a) A-1, B-3, C-4, D-5

b) A-5, B-4, C-3, D-2

c) A-1, B -2, C-4, D-5

d) A-3, B-5, C-2, D-4

32. Robert Koch worked on 

a) Tuberculosis                     b) Cholera

c) Malaria                             d) Diabetes

33.Who discovered Uranus?

a) Herschel                       b) Galileo

c) Copernicus                   d) None of these

34. Who among the following is associated with the invention of  Computers?

a) Edison                                  b) Charles Babbage 

c) MacMillan                           d) J.L.Baird

35. Alfred Nobel is associated with the invention of 

a) Cosmic rays                        b) Dynamite

c) Dynamo                              d) Penicillin

36.Funk Discovered 

a) Proteins                             b) Vitamins

c) Enzymes                           d) Hormones

37. Who discovered 'Vitamin-D'?

a) Funk                            b) Charles Darwin

c) Hapkins                       d) Leeuwenhock

38. Which of the following is wrongly matched?

a) Heart Transplant Surgery -  Christine Barnard

b) Bacteria - Leeuwenhock

c) Vaccination - Edward Jenner

d) Rabies Vaccine - Alexander Fleming

39. The credit of inventing the 'Revalwar' is to 

a) Samuel Kolt                       b) SAmuel F.B. Morse

c) William Bullock                 d) David Bushnell

40. Who discovered sea route to India via Cape of Good hope?

a) Captain Cook                          b) Copernicus

c) Vasco De Gama                      d) Amundson

41. Who invented the 'Barometer' 

a) Fred Morrisson                 b) Torricelli

c) James Puckle                    d) Carlson

42. Insulin for Diabets is invented by

a) Edward Janner                     b) Alexander Fleming

c) E.F. Banting                         d) Hoffman

43. Thomas Alva Edison invented 

a) Electric Lamp                         b) Microphone

c) Transistor                               d) Fountain Pen

44. Who invented the Polio Vaccine?

a) Land Steiner                    b) Sigmund Freud

c) Jonas Salk                       d) Edward Jenner

45. Which of the following is wrongly matched?

a) Printing Press - John Gutenberg 

b) Transistor - Michael Faraday

c) Radiocrabon dating - Libby

d) Relativity theory - Einstein

46. X-ray was invented by

a) Henry Bessemer                          b) William K. Roentgen

c) Spangler                                      d) Karl Elsener

47. David Bushnell invented which of the following

a) Submarine                           b) Radar

c) Telescope                            d) Refrigerator

48. Atomic Bomb was invented by

a) Nicolas Cugnot                   b) John Harrison

c) Alva J.Fisher                       d) J.Robert Oppenheimer

49. 'Samuel Cohen' invented which of the following

a) Neutron bomb                   b) Neutron

c) Chronometer                     d) Gramphone


Answers:- 26. c)  27. a)  28. b)  29. a)  30. d) 31. c)  32. a)  33. a)  34. b)  35. b)  36. b)  37. c)  38. d)  39. a)  40. c)  41. b)  42. c)  43. a)  44. c)  45. b)  46. b)  47. a)  48. d)  49. a)







Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts