Thursday, October 18, 2018


History Set-13


1. The Asokan inscriptions and their Brahmi Script were first deciphered by:

a) Alexander Cunningham

b) Max Mullar

c) James Princep

d) None of the above

2. The key-note of Ashoka's Policy of Dhamma was:

a) Toleration and General Behaviour

b) Charity

c) Moderation

d) None of the above

3. From the dearth of Iltutmish till the accession of Balban the actual power was wielded by:

a) The army

b) The nobility

c) The theologians

d) None of the above

4. In a formal sense, which of the following correctly describes the nature of the state during sultanate period in India?

a) Theocracy

b) Democracy

c) Autocracy

d) None of the above

5. During Sultanate period, the nobility of the sultanate was largely composed of :

a) Arabs 

b) Afghans

c) Turks 

d) None of the above

6. Who were called barids?

a) The spy reporters

b) The king's bodyguards

c) The officers in-change of accounts and receipts

d) None of the above

7. The South India ruler whose kingdom could not be annexed to sultanate of Delhi by the Tughlaq?

a) Yadavas of Devagiri

b) Kakatiyas of Warangal

c) Hoysalas of Dwarasumudra

d) None of the above

8. Which of the following crops in Vijaynagar Empire was widely exported?

a) Black Pepper

b) Tea

c) Tobacco

d) None of the above

9. Which one of the following province in north-west-proved to be most valuable of acquisition of Akbar?

a) Kabul 

b) Kashmir

c) Kandhar

d) None of the above

10. Who among the following gave stiff resistance to Arabs?

a) Gurjara Prathiharas

b) Chandelas

c) Solankies

d) Gahadvalas







Answers:- 1. c)  2. a)  3. b)  4. c)  5. d)  6. a)  7. c)  8. a)  9. c)  10. a)

0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts