Tuesday, February 28, 2017


Sobriquets (Person)

1. Dadabhai Nuroji is known as 'Grand Old Man of India' who is called as 'Grand Old Man of South India'?

a) Kamaraj

b) S.Subrahmaniam Ayyar

c) E.V. Rama Swamy Nayakar

d) C.N. Anna Durai

2. In the Following given Sobriquets-Persons, Which is the Wrongly matched pair?

a) Frontier  Gandhi - Khan Abdul Gaffar Khan

b) Mahamanaya - Madan Mohan Malaviya

c) Indian Father of Turmoil - Sardar Vallabhai Patel

d) Grand Old Man of India - Dadabhai Nouroji

3.Mohammad Ali Jinnah has the sobriquet of 'Quid-E-Ajam'. Then who has the sobriquet of 'Quad-E-Avvam'?

a) Julfikar Ali Bhutto

b) Aagha Khan

c) Khan Abdul Gaffar Khan

d) Rahamathulla

4. Who has the sobriquets, "Indian Demostanse", and "Silver tongued", in the following ?

a) Gadicharla Harisarvothama Rao

b) Surendranath Benarji

c) Komarraju  Laxmana Rao

d) Devendranath Tagore

5. E.V. Rama Swamy Nayakar has the sobriquet of 'Periyar'. Then who has the sobriquet of 'Anna'?

a) N.T. Rama Rao                         b) Kamaraj

c) C.N. Annadurai                        d) Duggirala Gopala Krishnaiah

6. Who is called as 'Lion of Kashmir'?

a) Shaik Abdullah                      b) Farook Abdullah

c) Fakruddin Ahmad                 d) Jakir Abdullah.

7. Who is known as 'Indian Machiavalli ?

a) Samudra Gupta                     b) Acharya Nagarjuna 

c) Koutilya                                d) Dayananda Saraswathi

8. Who has sobriquets "People's Poet" and "New age Pioner"?

a) Gurajada Appa Rao

b) Kandukuri Veeresha Lingam Pantulu

c) Kokkonda Venkata Ratnam Pantulu

d) Parvathaneni Veeraiah Chowdari

9. If Konda Venkatappalah is called 'Desha Bhakta', then who is called as 'Deshoddharaka'?

a) Thummalapalli Seetharama Murthi

b) Kashinathuni Negeswara Rao

c) Tripuraneni Rama Swami Chowdari

d) Kandukuri Veeresha Lingam Pantulul

10. Who addressed 'M.K. Gandhi' as "Mahatma"?

a) Subhash Chandra Bose

b) Rabindranath Tagore

c) Jawaharlal Nehru

d) C.R. Das

11. Which of the following is wrongly matched?

a) Prajakavi, New Age Pioneer-Kandukuri Veeresha Lingam

b) Father of Andhra - Madapati Hanumantha Rao

c) Deshoddharaka - Kashinadhuni Nageswara Rao

d) Deshbhakta - Konda Venkatappaiah

12. Who is Famous an 'Indian Luther'?

a) Raja Rammohan Rai

b) Swamy Dayananada Saraswathi

c) Dadabhai Nouroji

d) Surendranath Benarji

13. Who is known as 'Punjab Kesari'?

a) Bala Gangadhara Tilak 

b) Bipin Chandra Pal

c) Lala Lajpat Rai

d) Bhagat Singh

14. Who is Praised as 'Father of Andhra'?

a) Potti Sri Ramulu

b) Duggirala Gopala Krishnaiah

c) Madapati Hanumantha Rao

d) C. Rajagopala Chari

15. What is the Soberiquet of Samudra Gupta?

a) Indian Napolean                  b) Great Camonner

c) Indian Machiavelli              d) Indian Alexander

16. Who Praised Mahatma Gandhi as 'Father of Nation'?

a) Rabindranath Tagore

b) Bhagat Singh

c) Subhash Chandra Bose

d) Jawaharlal Nehru

17. Who is known as 'Little Corporal'?

a) Adolf Hitler                         b) Napolean Bonaparte

c)William E. Gladstone           d) None of these

18. Who is known as the 'Saint of the gutters?

a) B.R. Ambedkar                 b) Mother Teresa

c) Mahatma Gandhi              d) Baba Amite

19. Who is known as Indian Bismarck ?

a) Nehru                     b) Rajaji

c) Patel                       d) Kamraj


Answers:- 1. b)  2. c)  3. a)  4. b)  5. c)  6. a)  7. c)  8. a)  9. b)  
10. b)  11. a)  12. b)  13. c)  14. c)  15. a)  16. c)  17. b)  18. b)  19. c)





0 comments:

Post a Comment

Gyan Parchar Followers

Contact Us

Name

Email *

Message *

CNET News.com Feed Technology News

Google+ Followers

Popular Posts

Follow on Facebook