Friday, March 17, 2017



Scientific Instruments (Set-2)

23. Which of the following instruments is used to measure pressure of gases?

a) Barometer                                 b) Manometer

c) Ammeter                                   d) None of these

24. Which instrument is used to measure the viscosity of liquids 

a) Viscometer                                 b) Tonometer

c) Venturimeter                               d) Colorimeter

25. Audio meter is used to 

a) Measure hear radiation 

b) Measure electrical power

c) Measure intensity of sound

d) Measure Components of solar radiation

26. The intensity of an earthquake is measured with a 

a) Barometer                        b) Hydrometer

c) Polygraph                         d) Seismograph

27. Match the following columns

Column I                            Column II

a) Anemometer                                   1. Used to measure out humidity

b) Aneroid Barometer                         2. Find out highest and lowest temperatures

c) Six's thermometer                           3. Find out wind speed

d) Wet and dry bulb thermometer       4. Find out direction of wind


                                                            5. Measure atmospheric pressure

a) A-4, B-5, C-3, D-1

b) A-3, B-5, C-2, D-1

c) A-5, B-1, C-3, D-4

d) A-3, B-1, C-5, D-2

28. Apparatus for increasing the strength of electrical impulses is 

a) Amplifier                                    b) Odometer

c) Electrometer                               d) Salinometer

29. Which of the following is wrongly matched

a) Audiometer                               Measures intensity of Sound

b) Binoculars                                 To view distant objects

c) Odometer                                   To measure electrical resistance in Ohms

d) Cardiograph                               Instrument for making a graph of the heart's action

30. Instrument for measuring and recording short duration of time is ?

a) Thermostat                                       b) Chronograph

c) Tachometer                                       d) Polygraph

31. 'Cryometer' is 

a) A type of thermometer used to measure very low temperature 

b) Used to measure very high temperature

c) Used to measure heat radiation 

d) Used to measure refractive indices 

32. Which of the following instrument is used to convert mechanical energy into electrical energy?

a) Galvanometer                                       b) Voltameter

c) Dynamo                                                d) Telemeter

33. Electroencephalograph (EEC) is used to measure 

a) Magnetic flux 

b) Records and interprets the electrical waves of the brain (brain waves) recorded on electroencephalogram

c) The Scattering of light

d) Determines Salinity of Solutions

34. To examine internal parts of the body which instrument is used

a) Microscope                                 b) Piezometer

c) Odometer                                    d) Endoscope

35. Which of the following is wrongly matched?

a) Galvanometer- Measures electric current 

b) Hypsometer - Measures the pressure of gases

c) Hydrometer - Measures sound under water

d) Hydrophone - Measures sound under water

36. Instrument used for measuring pressure, sensitivity to pressure, compressibility is 

a) Piezometer                             b) Photometer

c) Altimeter                                d) Aerometer 

37. Which Instrument used to measure the rainfall of a given area?

a) Radio Micrometer                     b) Telemeter 

c) Rain gauge                                d) Tonometer

38. Which of the following instrument is used to change Alternating current into Direct current?

a) Rectifier                                    b) Dynamo

c) Radar                                        d) Endoscope 

39. Sphygmomanometer is used to 

a) Measures the viscosity of liquid

b) Measures blood pressure

c) Measures power of an electric circuit 

d) Measures the wavelength of a radio wave

40. To Measure the strength of Direct Current which instrument is used 

a) Tachometer                           b) Spectroscope 

c) Voltmeter                              d) Tangent Galvanometer

41. Theodolite is used to measure

a) Horizontal and Vertical angles

b) Rate of flow of liquids 

c) Viscosity of liquid 

d) Blood pressure

42. Which of the following is correctly matched?

a) Voltmeter - to measure electric potential difference between two points 

b) Viscometer - Measures the viscosity of liquid 

c) Vernier - Measures small sub-division of scale 

d) All the above the true 


Answers:- 23. b)  24. a)  25. c)  26. d)  27. b)  28. a)  29. c)  30. b)  31. a)  32. c)  33. b)  34. d)  35. b)  36. a)  37. c)  38. a)  39. b)  40. d)  41. a)  42. d) 

0 comments:

Post a Comment

Gyan Parchar Followers

Contact Us

Name

Email *

Message *

CNET News.com Feed Technology News

Google+ Followers

Popular Posts

Follow on Facebook