Showing posts with label GK English. Show all posts
Showing posts with label GK English. Show all posts

Monday, June 26, 2017


History of Punjab (Set-5)

93. In which year, by orders from the emperor Shahjehan the Baoli constructed at Lahore was filled with earth?

a) 1531 AD b) 1439 AD

c) 1445 AD d) 1628 AD

94. Who was appointed the head-priest at the time of prakash (opening) of the Guru Granth Sahib?

a) Bhai Gurdas b) Guru Angad Dev Ji

c) Mardana d) Baba Budda Ji

95. Which year was the comilation of the Adi Granth Sahib Completed?

a) 1502 AD b) 1498 AD

c) 1604 AD d) 1539 AD

96. What is the number of Bhagat, whose Bani has been quoted inthe Adi Granth?

a) 15 b) 20

c) 10                            d) 14

97. Where did the Guru ji instruct the sikhs go for horse trade to?

a) Peshawar                      b) Multan

c) Koita                              d) Sindh

98. Which of the Mughal emperors did Prithia, Brahmins and fanatic Muslims provoke? 

a) Akbar                            b) Jehangir

c) Aurangzeb                    d) Ashok

99. When did the Mughal emperor Akbar pass away?

a) 1407 AD                   b) 1605 AD

c) 1530 AD                   d) 1810 AD

100. Which Mughal emperor took over the regime after Akbar?

a) Ashok                       b) Shahjehan

c) Jehangir                    d) Aurangzeb

101. Who did give training of weapos to Guru Hargobind Sahib?

a) Pandit                          b) Quazi

c) Maulavi                       d) Baba Buddha Ji

102. What was the number of warriors in the army formed by Guru Hargobind Sahib?

a) 500                         b) 40

c) 200                         d) 100

103. Which was the fort got built to fortify the Amritsar city?

a) The Lahore fort       b) The Lohgarh fort

c) Aligarh                    d) Kesgarh

104. Who did undertake the editing-work of the Sri Guru Granth Sahib?

a) Guru Ram Dass Ji b) Guru Amar Dass Ji

c) Guru Arjan Dev Ji d) Guru Teg Bahadur Ji

105. Which guru Sahiban’s composition is the Anand Sahib?

a) Guru Nank Dev Ji b) Guru Angad Dev Ji

c) Guru Amar Dass Ji d) Guru Arjan Dev Ji

106. Who is that guru, in whose darbar the two minstrels, Abdullah and Nattha Mal, used to inspire the Sikhs to become dauntless warriors?

a) Guru Ram Dass Ji b) Guru Gobind Singh Ji

c) Guru Hargobind Ji d) Guru Amar Dass Ji

107. The sixth guru of the Sikhs was:

a) Guru HarRai Ji              b) Guru Harkrishan Ji

c)  Guru Hargobind Ji       d) Guru Arjan Dev Ji

108. Which Mughal emperor4 got martyred Guru Arjan Dev Ji?

a) Jahangir                       b) Aurangzeb

c) Shahjehan                   d) Humanyan

109. Who succeded Guru Hargobind Ji?

a) Guru Teg Bahadar Ji         b) Guru Arjan Dev Ji 

c) Guru HariRai Ji                d) Guru Harkrishan Ji

110. Which guru sahib spent the last day of his life time in kartarpur (Now in Pakistan)?

a) Guru Nanak Dev Ji b) Guru Amar Dass Ji

c) Guru Arjan Dev Ji d) Guru Harkrishan Ji

111. Where was Guru Arjan dev ji executed?

a) Amritsar                     b) Delhi

c) Lahore                       d) Panja Sahib

112. The eighth Guru of the Sikhs was?

a) Guru HarRai Ji            b) Guru Harkrishan Ji

c) Guru Hargobind Ji     d) Guru Teg Bahadar Ji

113. The name of the father of Guru Angad Dev Ji was?

a) Daya Ram                         b) Baba Feru Mal

c) Baba Radha Mal               d) Hukam Chan

114. Which of the Guru lived for a short time?

a) Guru Harkrishan ji           b) Gur HarRai Ji

c) Guru Gobind Singh ji      d) Guru Hargobind Ji

115. Which of the followings, was formerly, known as RamDaspur?

a) Tarn Taran               b) Kartarpur

c) Amritsar                 d) Hargobindpur

116. Who introduced the doctrine of “Miri and Piri”?

a) Guru Hargobind Ji               b) Guru Harkrishan Ji

c) Guru Gobind Singh Ji         d) Guru HarRai Ji

117. Who did compose the “Sukhmani Sahib”?

a) Guru Ram Das Ji              b) Guru Nanak Dev Ji

c) Guru Arjan Dev Ji            d) Guru Angad Dev Ji

188. Which is the Following Banies does open the ‘Guru Granth Sahib’ with?

a) Sukhmani Sahib               b) Asa Di Vaar

c) Japuji Sahib                      d) Anand Sahib


Answers :- 93. d)  94. d)  95. c)  96. a)  97. d)  98. b)  99. b)  100. c)  101. d)  102. a) 103. b)  104. c)  105. c)  106. c)  107. c)  108. a)  109. c)  110. a)  111. c)  112. b)  113. b)  114. a)  115. c)  116. a)  117. c)  118. c)



Thursday, March 23, 2017


History of Punjab (Set-4)

69. Prior to become the Guru, which name had Guru Agand Dev Ji been known with?

a) Bhai Lahana                                b) Bhai Bala

c) Bhai Mardana                              d) Khadag Singh

70. What is called as the Punjabi script?

a) Gurmukhi                           b) Punjabi

c) English                               d) Persian

71. Who did recognise the Gurmukhi script as a free-script at first?

a) Guru Angad Dev Ji                            b) Guru Nanak Dev Ji

c) Guru RamDass Ji                               d) Guru AmarDass Ji

72. who founded the discipline in the Langer system?

a) Guru Angad Dev Ji                         b) Guru Nanak Dev Ji

c) Guru Amar Dass Ji                         d) Guru Ram Dass Ji

73. Who used to carry out the community kitchen (Langer) management during the time of Guru Angad Dev Ji?

a) Mata Sulakahani                                 b) Mata Khivi

c) Mata Sahib Kaur                                 d) Mata Gujari

74. How many shabads did Guru Angad Dev Ji composed in all?

a) 95                                      b) 70

c) 63                                      d) 60

75. When did Guru Angad Dev start the construction of Goindwal?

a) In 1546 AD.                          b) In 1530 AD

c) In 1495 AD                           d) In 1390 AD

76. After having been defeated by Shershah Suri, Which way did Humayun face towards?

a) Multan                                        b) Mathura

c) Lahore                                        d) Sialkot

77. how many paise did Guru Angad Dev offer and paid obeisance to the successor?

a) Two Paise                                    b) Three Paise

c) Ten Paise                                     d) Five paise

78. Who did Guru Angad Dev Ji resolve to appoint as his successor?

a) Guru Amar Dass Ji

b) Guru Arjan Dev Ji

c) Guru Gobing Singh Ji

d) Guru HarRai Ji

79. Who old was Guru Amar Dass during his accession to the Gurgaddi?

a) 45 years                             b) 73 years

c) 60 years                             d) 80 years

80. Where did Guru ji get constructed the Baoli containing water ?

a) at Tarantaran                                 b) at Anandpur

c) at Goindwal                                  d) at Amritsar

81. When did the construction-work of the Baoli come to the end?

a) in 1559 AD                                      b) in 1530 AD

c) in 1439 AD                                      d) in 1465 AD

82. How many steps did Guru Amar Dass Ji get constructed to the staircase, that of the way to the Baoli?

a) 72                                       b) 84

c) 60                                       d) 46

83. Which Mughal emperor had to dine the meals at the Langer, before appointing his meeting with Guru Amar Dass ji?

a) Akbar                                           b) Jehangir

c) Aurangzeb                                    d) Shahjehan

84. Into how many divisions did Guru Amar Dass ji divide the spiritual empire?

a) 18                                 b) 22

c) 10                                 d) 12

85. Who did lay the foundation of Amritsar?

a) Guru Angad Dev                          b) Guru Amar DAss

c) Guru Ram Dass                            d) Guru Arjan Dev

86. Which Sikhs did Guru Ram Dass ji depute for the excavation of the tank at Santokhsar?

a) Bhai Gurdas                                b) Baba Buddha Ji

c) Bhai Lehana                                d) Prithi Chand

87. When was the foundation of the holy tank of Sri Darbar Sahib Amritsar laid?

a) 1577 AD                               b) 1492 AD

c) 1306 AD                               d) 1608 AD

88. When did Guru Ram Dass Ji leave for his heavenly abode?

a) 1491 AD.                              b) 1508 AD

c) 1398 AD                               d) 1581 AD

89. When was the construction of Harmandar Sahib accomplished?

a) 1503 AD                         b) 1601 AD

c) 1588 AD                         d) 1531 AD

90. By Whom did Guru Arjan Dev ji get lay the foundation of Harmandar Sahib ?

a) Guru Ram Dass Ji

b) Sain Miyan Meer

c) Guru Angad Dev 

d) Guru Amar Dass

91. Which Guru Sahiban did undertake the compilation of the bier Guru Granth Sahib?

a) Guru Ram Dass

b) Guru Amar Dass

c) Guru Nanak Dev

d) Guru Arjan Dev

92. In which town did Guru Arjan Dev ji get built the Baoli?

a) Lahore                       b) Multan

c) Punjab                       d) Sialkot


Answers:- 69. a)  70. a)  71. b)  72. c)  73. b)  74. c)  75. a)  76. c)  77. d)  78. a)  79. b)  80. c)  81. a)  82. b)  83. a)  84. b)  85. c)  86. b)  87. a)  88. d)  89. b)  90. b)  91. d)  92. a)    


Tuesday, March 21, 2017



History of Punjab (Set-3)

45. When did Guru Nanak Dev Ji leave this mortal world?

a) in 1539 AD.                                   b) in 1598 AD.

c) in 1421 AD.                                   d) in 1696 AD.

46. What did Guru Nanak Dev Ji preach to the public?

a) Observe starvation

b) Earn by sweat and share with others

c) Eat and do nothing 

d) Rob others of their money and be cruel.

47. What did Guru Nanak Dev Ji preach to the public on his arrival to Kartarpur?

a) to adopt agriculture

b) to do business

c) to meditate in god's name 

d) to do labour work

48. Was Guru Nanak Dev Ji a Social-reformer?

a) Yes                                                  b) No

c) Yes and No, both                             d) Can't say

49. In which year was District planning and development board established?

a) 1980                                     b) 1985

c) 1987                                     d) 1990

50. The "Bara Mah" composition is that of

a) Guru Arjan Dev Ji         

b) Baba Bulle Shah Ji

c) Guru Nanak Dev Ji

d) Guru Amar Das Ji

51. Who had been the succesor of Guru Nanak Dev Ji?

a) Guru Amar Dass Ji        

b) Guru Angad Dev Ji

c) Guru Ram Dass Ji

d) None of these

52. Who among the following Mughal emperors had Guru Nanak Dev Ji been the contemporary one?

a) Babur                                  b) Shahjehan

c) Akbar                                  d) Jehangir

53. Which direction did Guru Nanak Dev Ji underatke the first Udasi?

a) Toward South                                   b) Toward East

c) Towards West                                   d) Towards North

54. Which Guru sahib's birth place is Talwandi Saabo, which is now in Pakistan?

a) Guru Nanak                         b) Guru Angad

c) Guru Amardass                   d) Guru Ramdass

55. Which of the following Gurus composed the 'Japuji Sahib'?

a) Guru Nanak Dev Ji                        b) Guru Angad Dev Ji

c) Guru Amardass Ji                          d) Guru Ramdass

56. Who was the composer of the 'Asa Di Vaar'?

a) Guru Amar Dass Ji              

b) Guru Angad Dev Ji

c) Guru Nanak Dev Ji 

d) Guru Arjan Dev Ji

57. Where is the Gurudawara Ber sahib situated?

a) at Tarantaran 

b) at Nankana Sahib 

c) at Sultanpur 

d) at Amritsar

58. What is the other name of Panja sahib?

a) Chak Sri Ram Dass 

b) Hasan Abdal

c) Chuna Mandi

d) None of these

59. Which place is that, where Guru Nanak Dev Ji acquired the celestial knowledge?

a) Amritsar                           b) Sultanpur Lodhi

c) Nanksar                            d) Mukstar

60. Who introduced the Langer system ?

a) Guru Teg Bahadur 

b) Guru Arjan Dev Ji

c) Guru Ram Dass

d) Guru Angad Dev Ji

61. Who founded the 'Udasi Sect'

a) Bhai Bala                        b) Lakhmi Dass

c) Sri Chand                        d) Bhai Mardana

62. How many Udasies did Guru Nanak Dev Ji Undertake in all?

a) 3                                 b) 8

c) 4                                 d) 5

63. In the "Baburbani" there is mentioned the persecution by the soliders of the Babur upon the Indian citizens. Whose composition is "the Baburbani"?

a) Guru Angad Dev Ji

b) Guru Amar Dass Ji

c) Guru Nanak Dev Ji

d) Guru Ram Dass Ji

64. Which of the followings is not the Bani-Composition of Guru Nanak Dev Ji?

a) Japuji                                  b) Asa Di vaar

c) Jap Sahib                            d) Bara Mah

65. Whose devout was Mardana?

a) Guru Teg Bahadur Ji's

b) Guru Arjan Dev Ji's

c) Guru Nanak Dev Ji's 

d) Guru Gobind Singh Ji's

66. Which is the Guru known as the saviour of  "Tilak - Jannyu"?

a) Guru Hargobind        

b) Guru Teg Bahadur

c) Guru Arjan Dev 

d) Guru Gobind Singh

67. What was the motive of the "Manjies" in the "Sikh religion"?

a) To Deliver sermons

b) To have love for religion

c) To collect revenues.

d) To look after religious institutions

68. Which composition in the followings is said to be the outstanding masterpiece of  Sri Guru Nanak Dev?

a) Asa Di Vaar                       b) Bara Mah

c) Japuji Sahib                       d) Jap Sahib


Answers:- 45. a)  46. b)  47. d)  48. a)  49. c)  50. c)  51. b)  52. a)  53. b)  54. a)  55. a)  56. c)  57. c)  58. b)  59. b)  60. d)  61. c)  62. c)  63. c)  64. c)  65. c)  66. b)  67. a)  68. c)






History of Punjab (Set-2)

23. Which of the following towns is associated to the Indus valley civilisation?

a) Fatehgarh Sahib                                      b) Patiala

c) Roopnagar                                               d) Bhathinda

24. In the heirarchi of the Janam sakhies, the latest that emerged was, that of

a) The Sakhi by Bhai Bala 

b) The Gyan Ratnawali 

c) The Meherban's Sakhi

d) The Adi Sakhies

25. Which of the given pairs about the Misis and their founder is not correct?

a) Faizalpuira - Nawab Kapoor Singh

b) Kanhaiyya - Jai Singh

c) Bhangi - Chajja Singh

d) Shukarchakiyya - Jassa Singh Ahluwalia 

26. Which of the followings edited/complied the Dasam Granth?

a) Bhai Gurdas                            b) Guru Arjan Dev 

c) Guru Gobind Singh                 d) Guru Teg Bahadur

27. Who is the founder of the Sikh religion ?

a) Guru Angad dev Ji 

b) Guru Nanak Dev Ji

c) Guru Gobind Singh Ji

d) Guru Arjan Dev Ji

28. When was Guru Nanak Dev Ji born?

a) April 15, 1469 AD.       

b) May 16, 1471 AD.

c) May 5, 1479 AD.  

d) September 24, 1534 AD.

29. What was the name of the mother of Guru Nanak Dev Ji?

a) Mata Sulakhani                            b) Mata Gujari 

c) Mata Tripta                                  d) Mata Ganga

30. At what age did Guru Nanak Dev Ji undertake the job of a herdsman?

a) At the age of 15 years

b) At the age of 20 years

c) At the age of 13 years

d) At the age of 12 years

31. What was the name of the elder sister of Guru Nanak Dev Ji?

a) Bebe Nananki                            b) Bibi Bhani

c) Mata Bhani                                d) Bibi Kaulan

32. At what age, did Guru Nanak Dev Ji refuse to wear the janeyu?

a) 20 years                                       b) 10 years

c) 30 years                                       d) 12 years

33. What was the name of the Pandit who instructed Guru Nanak Dev Ji to wear Janeyu?

a) Pandit Dayal                                  b) Pandit Daya

c) Pandit Ram                                    d) Pandit Hardayal

34. Which were the major communities/dominating, on the eve of Guru Nanak's Birth?

a) The British Community

b) The Hindu and the Muslim Community

c) The Christine Community 

d) The Mughal Community 

35. In whose company did Guru Nanak Dev Ji initiate the first Udasi?

a) Bhai Bala                                b) Bhai Mansukh

c) Bhai Lehana                            d) Bhai Mardana

36. At which place did Guru Ji preach the tradition of true Aarti?

a) Jagannath puri                   b) Haridwar

c) Delhi                                 d) Mathura

37. What is called the tenth part (tieths) of the earnings by a sikh, which is spent in the interest of the religion?

a) Earnings                                  b) Dasvand

c) Kirat                                        d) Distribution

38.What was the name of the messenger of the ruler of Amenabad?

a) Mardana                                 b) Bhai Bala

c) Malik Bhago                          d) Sajjan

39. Where did the Sajjan Thug (sharper) use to live?

a) Talumba Village                      b) Rai Bhoyen

c) Lamma Pind                            d) Multan

40. Who did invite Guru Nanak Dev Ji to dine for Brahm Bhoj?

a) Sajjan                                  b) Malik Bhago 

c) Carpenter                            d) Nawab Daulat Khan

41. What was Bhai Lalo by his profession?

a) Carpenter                              b) Businessman

c) Mason                                   d) Tailor

42. Where did the pandit, named Kaljug use to live ?

a) Delhi                              b) Jagannath Puri

c) Mathura                         d) Haridwar

43.Which Bani is that, where the discussion among the yogies from Achal Vatale has been registered?

a) Siddh Goshat                            b) Soheley

c) Jap                                            d) Alahunian

44. How many years towards the last days of his age did Guru ji spend in Kartapur Rakuba?

a) Ten years                                b) Eighteen years

c) Twenty years                          d) Two years


Answers:- 23. c)  24. b)  25. d)  26. c)  27. b)  28. a)  29. c)  30. d)  31. a)  32. b)  33. d)  34. b)  35. d)  36. a)  37. b)  38. d)  39. a)  40. b)  41. a)  42. b)  43. a)  44. b)







Sunday, March 19, 2017


History of Punjab (Set-1)

1. Which world has been used in the Rig-veda period?

a) Penta Potamia                              b) Sapt Sindhu

c) Lahore Provice                            d) Tak Country 

2. When was Punjab merged into the British territory?

a) In 1842 AD.                               b) In 1843 AD.

c) In 1849 AD.                               d) In 1876 AD.

3. Who and When was the compilation of the "Adi Granth" done?

a) By Guru Arjun Dev in 1604 AD.

b) By Guru Gobind Singh in 1618 AD.

c) By Guru Nanak Dev Ji in 1490 AD.

d) By Bhai Mani Singh in 1721 AD.

4. How may compostions have been included in the Dasam Granth?

a) 10                            b) 12

c) 18                            d) 16

5. Which Guru is the Dasam Granth related to?

a) Guru Nanak Dev Ji                            b) Guru Gobind Singh Ji

c) Guru Arjun Dev Ji                             d) Guru Teg Bahadur ji

6. Which of the vaars by Bhai Gurdas ji are considered important from the point of view of history?

a) 1st and 11 th                                     b) 2nd ad 11th 

c) 1st and 23 rd                                     d) 24th and 3rd

7. Which of the 'Sakhies' is considered as to be the most reliable?

a) Ancient Janam Sakhi

b) Sakhi, by Meharban 

c) The Janam Sakhi by Bhai Bala

d) Bhai Mani Singh's Janam Sakhi

8. Who composed the 'Ratnawali'?

a) Bhai Veer Singh                           b) Meharban ji

c) Bhai Mani Singh                          d) Bhai Bala

9. Which languages is the 'Jafarnama' available in?

a) Punjabi and Persian                 b) Persian and Hindi

c) Punjabi and English                d)  All of these

10. Who did introduce the coins of the sikhs, initally?

a) Maharaj Ranjit Singh                         b) Banda Singh Bahadar

c) Ahmed Shah Abdali                           d) None of these

11. Who had been the ruler of Punjab in the beginning of the 16th century?

a) Bahlol Khan Lodhi                         b) Sikander Lodhi

c) Daulat Khan Lodhi                         d) Ibrahim Lodhi

12. Who was the last sultan of the Lodhi dynasty?

a) Bahlolkhan Lodhi                         b) Sikandar Lodhi

c) Ibrahim Lodhi                               d) Tatarkhan Lodhi

13.When did Babur attack Punjab for the first time?

a) In 1519                                b) In 1516 

c) In 1529                                d) In 1539

14. How many times did Babur attack Punjab in all ?

a) Four times                            b) Six times

c) Three times                          d) Five times

15. When was the first battle of Panipat fought?

a) In April 21, 1524 AD.                           

b) In April 21, 1526 AD.

c) In April 26, 1526 AD. 

d) In September 26, 1526 AD.

16. Which of the following communities had been found in a very destituted condition?

a) The Rajputs                                  b) The Shudras

c) The Hindus                                   d) The Jats

17. Which had been the distinguished industry in Punjab during the 16th century?

a) Agriculture                          b) Textile Industry

c) Anima husbandry                d) None of these

18. Which of the followings were the main communities in the 16th century that of the Hindus?

a) Shaiva sect                               b) Shakti sect

c) Vaishnava sect                          d) All of these

19. Who had been the founder of the Bhakti movement among the followings?

a) Guru Nanak Dev ji                           b) Guru Arjan Dev ji

c) Guru Gobind Singh Ji                      d) Guru Ramdass ji

20. Who were those from whom the Jazia tax was recovered?

a) From the Non-HIndus

b) From the non-Muslims

c) From the non-Christians

d) From the non-Sikhs

21. Which were the main two difficulties in writing of the Punjab history?

a) Lack of reliable sources. 

b) Religious fanaticism of the Muslim writers.

c) Indolence of the Punjabies.

d) a) and b) both

22. How many Muslim educational centres were there in Punjab in the early 16th century?

a) Two                                 b) Four

c) Five                                 d) One


Answers:- 1. a)  2. c)  3. a)  4. c)  5. b)  6. a)  7. a)  8. c)  9. a)  10. b)  11. c)  12. c)  13. a)  14. d)  15. b)  16. b)  17. b)  18. d)  19. a)  20. b)  21. d)  22. b)

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts