Wednesday, March 08, 2017

Awards

Posted by Pitbull Punjab on 5:38:00 PM in | No comments

Awards 

1. In which year was the Nobel Prize instituted?

a) 1896                                   b) 1901

c) 1876                                   d) 1900

2. Which country awards the Nobel Prize?

a) America                            b) England

c) Sweden                             d) Ireland

3. What was the full name of the person who is associated with Nobel Award?

a) Alfred Nobel                                b) Bernhard Nobel

c) Alfred Bernhard Nobel                d) Bernhard Alfred Nobel

4. Which of the following disciplines were included for Nobel Award in the beginning?

a) Physics/Chemistry/Biology/Medicine/Peace

b) Physics/Chemistry/Medicine/Peace/Economics

c) Physics/Chemistry/Medicine/Literature/Peace

d) Physics/Chemistry/Medicine and Physiology/Literature/Peace

5. Nobel Prize in which discipline has been awarded three times to the same person/organisation?

a) Medicine                                         b) Chemistry

c) Physics                                            d) Peace

6. Who was the oldest person so far to have been awarded Nobel Prize and what was his age at that time?

a) Prof. William Lawrence Bragg. 88 years

b) Prof. Francis Peyton Rous, 87 years

c) Prof. Frederic Sanger, 90 years

d) Sir Johan Bardeen, 89 years

7. Who was the first Indian to receive the Nobel Prize in Physics?

a) Dr. C.V. Raman                                    

b) Hargobind Khorana

c) Aryabhat

d) Nobody received the Nobel in Physics in India

8. Who Among the following Nobel Laureates is not an Indian citizen?

a) Rabindranath Tagore                       b) C.V. Raman

c) Mother Teresa                                 d) Hargobind Khorana

9. First women to win the Nobel Prize was:

a) Mother Teresa                      

b) Mrs. Aung San Suu Kyi

c) Madam Marie Curie Klodowska

d) None of the above

10. Who among the following got the 'Bharat Ratna' award, before becoming the President of India?

a) R. Venkataraman                                b) Dr. Rajendra Prasad

c) Dr. Zakir Hussain                               d) V.V. Giri

11. First Bharat Ratna Award, instituted in 1954, was given to:

1. C. Rajagoalachari                         2. Dr. Radhakrishnan

3. Dr. C.V. Raman                            4. Dr. M. Viswesvarayya

a) 1 and 2                                        b) 1, 2 and 3

c) 1, 2 and 4                                    d) 1, 3 and 4

12. Who among the following was the first Indian to receive the Templeton Award?

a) Baba Amte                                b) Mother Teresa

c) Dr. S.Radhakrishnan                d) Vinoba Bhave

13. Who among the following is the first Asian Winner of Nobel Prize?

a) Mother Teresa                            b) Rabindranath Tagore

c) C.V. Raman                               d) None of these

14.Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of:

a) Science and Technology 

b) Literature and Journalism

c) International Understanding 

d) Environmental

15. The first Indira Gandhi Award for International Justice and harmony has been give to:

a) Larry Pressler

b) Hussain Ibrahim Zaki

c) Yasser Arafat

d) Amnesty International 

16.B.C. Roy Award is given in the field of:

a) Journalism                       b) Medicine

c) Music                              d) Environment 

17. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna?

a) Martin Luther King

b) Mother Teresa

c) Khan Abdul Gaffar Khan

d) Zubin Mehta

18. The first recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is:

a) Limba Ram                       b) Vishwanathan Anand

c) Kapil Dev                         d) Leander Peas

19. India's highest award given for exceptional work in art, literature and recognition of public service of the highest order is:

a) Param Vir Chakra                             b) Bharat Ratna

c) Jnanpith Award                                d) Kalinga Award 

20. Dronacharya Award is given to:

a) Fire fighting operation 

b) Archery

c) Significant contribution in the spread of literacy

d) Outstanding coaching in athletics

21. Shanti Swaroop Bhatnagar awards are given for:

a) Excellence in film direction

b) Outstanding contribution to Science

c) Exploring new dimensions in creative writing in Indian languages

d) Creating mass awareness on Environmental issues

22. Who was the first Indian to receive the World Food Prize?

a) Dr. Verghese Kurien                 b) Dr. M.S. Swaminathan

c) Dr. Amita Patel                        d) None of these

Answers:- 1. b)  2. c)  3. c)  4. d)  5. d)  6. b)  7. a)  8. d)  9. c)  10. c)  11. b)  12. c)  13. b)  14. b)  15. c)  16. a)  17. c)  18. b)  19. b)  20. d)  21. b)  22. b) 
  

0 comments :

Post a Comment