Tuesday, October 16, 2018



History Set-9

1. The Badami Chalukya ruler who defeated Harsha on the bank of river Narmada

a) Pulakesi II

b) Pulakesi I

c) Vikramaditya I

d) Vikramaditya II

2. The Chinese traveler who visited the court of Harsha 

a) Fahien 

b) Hieun Tsang

c) Itsing

d) All of the above

3. Who was greatest among Pushyabhuti rulers?

a) Harsha

b) Prabhakaravardhana

c) Ashoka

d) Rajavardhana

4. Harsha belongs to the dynasty of

a) Kushan

b) Gupta

c) Maurya

d) Pushyabhuti

5. The kingdom of Harshavardhana was divided into 

a) Bhuktis

b) Aharas

c) Nadus

d) Valanadus

6. The founder of Boy Scouts and Girl Guides movement was -

a) Charles Andrews 

b) Robert Montgomery

c) Richard Temple 

d) Baden Powell

7. Consider the follow Passage -

In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries and put behind him a total distance of approximately 73000 miles.

The world's greatest traveler of pre-modern times to whom the above passage refers is -

a) Megasthenes 

b) Fa Hien

c) Marco Polo

d) Ibn Battuta

8. The World's first drainage system was built by the people of -

a) Egyptian Civilization 

b) Indus Valley Civilization

c) Chinese Civilization 

d) Mesopotamian Civilization 

9. The Mehrauli pillar inscription belongs to the period of the

a) Mauryas

b) Sungas

c) Kushanas

d) Guptas

10. Which one of the following nations was the first to start sea trade with India?

a) England

b) France

c) Netherland

d) Portugal







Answers:- 1. a)  2. b)  3. a)  4. d)  5. a)  6. d)  7. c)  8. b)  9. d)  10. d)




0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts