Sunday, September 23, 2018



Current Affairs Set-24


1. The "Golden Pen of Freedom Award" is an annual international journalism award given by the ____?

a) UNESCO 

b) United Nations

c) World Association of Newspapers

d) Times Groups

2. Recently, which country has decided to issue multiple entry short-term stay visa to Indians to broaden the relationship between two countries?

a) Russia                    b) Japan

c) Singapore              d) USA

3. Recently, the Indian railway has test drives a semi-bullet train which sets new national speed record of___ kilometers per hour. Fill the blank with correct option?

a) 180                        b) 200

c) 160                        d) 220

4. Recently, the Pentagon has notified the US congress about its decision to sell anti-ship Harpoon missile to India at an estimated cost of $ 200 million. On which of the following submarines the Harpoon missile system will be employed ?

a) Shishumar class submarienes

b) Sindhughosh class submarines

c) Chakra class submarines

d) Scorpene class submarines

5. Who among the following founded the Bharatiya Jana Sangh on 21 October, 1951?

a) Motilal Nehru

b) Gopal Krishna Gokhale

c) Syama Prasad Mukherjee

d) Sardar Vallabhai Patel

6. According to NCRB report, which city has recorded highest number of cyber crime cases in the country?

a) Hyderabad

b) Vishakhapatnam

c) Bangalore 

d) Mumbai

7. The Sant Kabir award is given for the personalities who have given out standing contribution in the field of___?

a) Handicrafts and handlooms

b) Literature

c) Hindustani Music

d) Culture and Heritange

8. The Article 371 E in the India constitution is related to _____?

a) Special provision regarding to Assam state

b) Establishment of Central University in Andhra Pradesh

c) Special Provision regarding to Tripura state

d) Special Provision regarding North-Eastern Areas

9. In context to Indian Army, DHAVANI which is in news recently, is a ________?

a) Marksmanship training system

b) Sea-weed based protein food

c) Robotic Soldier

d) Novel technology based bullet proof jackets

10. Apart from West Bengal, which among the following is predominantly a Bengali Speaking state?

a) Mizoram              b) Nagaland

c) Manipur               d) Tripura








Answers:- 1. c)  2. b)  3. c)  4. a)  5. c)  6. c)  7. a)  8. b)  9. a)  10. d)



0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts