Monday, September 24, 2018



Current Affairs Set-26


1. The foreign Minister of Egypt Nabil Fahmy held broad ranging discussions with his Indian counterpart Salman Khurshid in New Delhi on December 4, 2013. Indian is the third largest destination of Egyptian exports worth :

a) $ 2.9 billion

b) $ 2.6 billion

c) $ 2.5 billion

d) $ 2.8 billion

2. The Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 came into force with effect from December 6, 2013 in whole of the country, except in the State of :

a) Jammu and Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Mizoram

d) Chhattisgarh

3. What was the rank of Indian in the Climate Risk Index (CRI) table for 2012, released at the Conference of the Parties on November 12, 2013 ?

a) 48                              b) 47

c) 46                              d) 45

4. A Waste Immobilisation Plant was inaugurated on November 16, 2013 at the Kalpakkam facility of the Bhabha Atomic Research Center (BARC) in Kalpakkam. The Facility consists of the :

a) High level waste vitrification plant

b) Uranium separation plant

c) Organic waste treatment plant

d) All of the above

5. Who among the following took over as the Chairman of the 20th Law Commission of India on November 22, 2013 ?

a) Justice Ajit Prakash Shah

b) Justice DK Jain

c) Justice Manikant Swamy

d) Justice PJ Saini

6. How many cases pending in various courts were decided on one day in the National Lok Adalat held in Supreme Country all High Courts and other courts across the country on November 23, 2013 ?

a) 35, 10, 390

b) 34, 30, 480

c) 35, 30, 160 

d) 36, 20, 270

7. The Supreme Court on November 28, 2013 ruled that a woman in an adulterous relationship could not claim maintenance from her partner under the domestic violence act as the law protects only a live-in relations that is "in the nature of marriage". What should be taken into consideration to decide if a live-in-relationship falls within the expression "in the nature of marriage"?

a) duration of relationship, shared household and sexual relationship, children

b) pooling of resources and financial arrangements and domestic arrangement

c) socialisation in public and intention and conduct of the parties about their relationship

d) All of the above

8. The Parliament on December 18, 2013 passed the historical Lokpal and Lokayukta Bill 2013. Which of the features is/are correct about the Bill ?

a) Lokpal will consist of a Chairperson and a maximum of eight members, of which 50 percent will be judicial members

b) Lokpal jurisdiction will cover all categories of public servants 

c) 50 percent members of Lokpal shall be from SC/ST/ Other Backward Classes, minorities and women

d) All of the above

9. Who among the following took over as the Chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) on December 18, 2013 ?

a) Harsh Kumar Bhanwala

b) Prakash Bakshi

c) Chandrajit Banerjee

d) VR Iyer

10. Why the Lokpal and Lokayukta Bill, 2013 passed by the Parliament on December 18, 2013 is more stronger than the one passed by Lok Sabha in December 2011 ?

a) The 2013 Bill grants powers to Lokpal to sanction prosecution against public servants

b) CBI director will be appointed by a collegium comprising Prime Minister, Leader of Opposition in Lok Sabha and Chief Justice of India

c) Public servants will not get any hearing before preliminary inquiry so that 'element of surprise' like raids/searches remains

d) All of the above








Answers:- 1. b)  2. a)  3. c)  4. d)  5. a)  6. a)  7. d)  8. d)  9. a)  10. d) 

0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts