Wednesday, October 03, 2018


Current Affairs Set-28


1. Andhra Pradesh Chief Minister N.Kiran Kumar on December 7,2013 dedicated to the nation Pulichintala Project across the Krishna river. Select the Correct statements about the project ?

a) The Project is designed to stabilise 13.08 lakh acres of ayacut besides generating 120 MW of power.

b) It was in 1911 that Colonel Ellis proposed that an irrigation project could be built upstream of Prakasam Barrage

c) The dam has a catchment area of 20,028 sq. km 

d) All of the above

2. Andaman and Nicobar Administration announced a number of attractive incentives for investments in the Union Territory in November 2013 to give a fillip to industrial growth. Select the correct statements about the incentives announced :

a) 90 per cent Freight Subsidy for transportation of raw materials and finished products

b) Investment Subsidy for Small and Medium Enterprises 

c) 50 per cent Subsidy converting Rs. 3 lakh for open sea cage culture

d) All of the above

3. Gujarat Chief Minister and the Bharatiya Janata Party's prime ministerial candidate Narendra Modi addressed his first rally in which of the following States on December 1, 2013 and assured the people to transform the 'separate state' into 'super state' ?

a) Arunachal Pradesh

b) Assam

c) Jammu and Kashmir

d) Kerala

4. Uttar Pradesh Government on December 1, 2013 brokered a deal with the UP Sugar Mills Association to resolve the sugar crisis. Select the correct statements about the deal :

a) The sugar mills agreed to pay the State Advised Price (SAP) of Rs. 280 a quintal to farmers

b)The Government agreed to waive the entry tax on sugar, worth about Rs. 219 crore

c) The Government agreed to waive the purchase tax on cane taken at the rate of Rs 2 a quintal which would come to about Rs 160 crore

d) All of the above

5. The Krishan Water Disputes Tribunal-II in its report issued on November 29,2013 upheld its award of 2010 and raising the height of the Almatti reservoir from 519.60 metres to 524.26 metres. Who is the Chairman of this tribunal ?

a) Justice Brijesh Kumar

b) Justice MB Patil

c) Justice Subhash Agarwal

d) Justice TB Jayachandra

6. IRCTC signed a Memorandum of Understanding with the Hindustan Salts in December 2013 for setting up a Rail Neer, packaged drinking water, plant in the State of:

a) Uttar Pradesh

b) Rajasthan

c) Maharashtra

d) Gujarat

7. The Union Cabinet on November 25, 2013 approved a proposal to transfer Indu Mill land to which State government for the construction of Dr. Bhim Rao Ambedkar memorial ?

a) Tamil Nadu

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) Gujarat

8. The Union Cabinet on December 5, 2013 approved a Bill for creation of a Telangana State paving the way for the bifurcation of Andhra Pradesh to give birth to the country's 29th State, Select the correct statements about the Bill?

a) Telangana will have 10 districts and the rest of Andhra Pradesh will have 13 districts

b) Both State will have special status under Article 371-D of the constitution for equitable opportunites

c) Telangaga will have 119 Assembly seats and Andhra Pradesh 175

d) All of the above

9. The President of India Pranab Mukherjee on November 29, 2013 addressed the Assembly of which of the following  States ?

a) Manipur

b) Mizoram

c) Arunachal Pradesh

d) Nagaland

10. The Prominent actresses who were honoured with the Panchakanya Samman on November 17, 2013 at the closing ceremony of the 19th Kolkata International Film Festival in Kolkata, Include :

a) Moushami Chatterjee and Sushmita Sen

b) rani Mukherjee and Bipasha Basu

c) Koel Mallick

d) All of the above







Answers:- 1. d)  2. d)  3. c)  4. d)  5. a)  6. b)  7. b) 8. d)  9. c)  10. d)


0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts