Tuesday, October 02, 2018



Current Affairs Set-27

1. The Union Ministry which signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Department of AIDS Control to "reach a large number of youth" at village, district and state level, is :

a) Ministry of Human Resources Development

b) Ministry of Labour and Employment

c) Ministry of Health and Family Planning

d) Ministry of Youth Affairs and Soports

2. The Union Petroleum and Natural Gas Minister Veerappa Moily on November 29, 2013 inaugurated the first Synthetic Rubber Plant of India at:

a) Kochi                         b) Panipat

c) Bangalore                  d) Cuttack

3. The Supreme Court of India on November 26, 2013 constituted a ten-member Gender Sensitisation an Internal Complaints Committee (GSICC) in consonance with the guidelines laid down by the apex court in its judgement in the :

a) Vishakha Case

b) Nirbhaya Case

c) Sangeeta Case

d) Sundari Case

4. India and Australia on November 18, 2013 signed agreements in New Delhi during the visit of Foreign Minister of Australia, Julie Bishop to India. The agreements include :

a) Agreement on Customs Cooperation on Mutual Administrative Assistance

b) A three year arrangement toward a chair of Ecology and Environment Studies at the University 

c) Double Tax Avoidance Treaty

d) Only (a) and (b)

5.The first Integrated Check-post along which section of India- Bangladesh border was jointly inaugurated on November 17, 2013 by the Union Home Minister Sushilkumar Shinde and his Bangladeshi counterpart Mohiuddin Khan Alamgir?

a) Agartala - Akhaura

b) Ingraz Bazaar - Rajshahi

c) Tura - Jaria

d) Comilla - Chandpur

6. The Union Minister of Minority Affairs on November 11, 2013 launched a National Portal on :

a) Mahatma Gandhi

b) Sardar Vallabh Bhai Patel

c) Maulana Abul Kalam Azad

d) Rajendra Prasad

7. The Union Finance Minister P. Chidambaram on November 13, 2013 inaugurated the IT-based Risk Management System (RMS) for the Customs clearance of export goods in :

a) New Delhi

b) Kolkata

c) Mumbai 

d) Surat

8.Which of the following companies on November 28, 2013 established an election portal in India for providing polls and politics related news to users in India ?

a) Yahoo                       b) Facebook

c) Google                     d) Twitter

9. Who among the following was honoured with the International Indian of the Decade on November 15, 2013  ?

a) Salman Rushdie

b) Lord Swaraj Paul

c) Lakshmi Niwas Mittal

d) Kamalesh Sharma

10. The Supreme Court of India on December 11, 2013 set aside the verdict of which of the following High Courts decriminalizing homosexuality under Section 377 of the Indian Penal Code ?

a) Allahabad High Court

b) Jodhpur High Court

c) Delhi High Court 

d) Guwahati High Court








Answers:- 1. d)  2. b)  3. a)  4. d) 5. a)  6. c)  7. a)  8. c)  9. b)  10. c)


0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts