Wednesday, September 12, 2018



Current Affairs Set-9


1. Muzaffer Ali, who has been selected for Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award, is a famous............?

a) Film Maker                    b) Philanthropist

c) Write                              d) Journalist

2. According to Geological Survey of India, approximately what percent of India's landmass is prone to landslides?

a) 20 Percent                      b) 26 Percent

c) 15 Percent                     d) 10 Percent

3. Which among the following is/are the natural absorbers of carbon dioxide (CO2)  ?

1. The Mangrove forest       2. Marsh Grass

3. Phytoplankton's               4. Polluscus

Choose the correct answer from the codes given below :

a) Only 1 & 2                      b) Only 2 & 4

c) Only 1 & 3                      d) 1,2,3,4

4. Who among the following has become the first Indian woman gymnast to win a medal at Commonwealth Games 2014?   

a) Mohini Bhardwaj

b) Bhavana Shirodkar

c) Dipa Karmakar

d) Malika Singh

5. The National Skill Development Council (NSDC) has been set up with an aim to tain 14 ?

a) 2020                                      b) 2017

c) 2022                                      d) 2018

6. The word "Blue Carbon" refers to ......................?

a) Carbon emitted by thermal power plants

b) Carbon captured by the world's oceans and coastal ecosystems

c) Carbon emitted by the coastal ecosystems 

d) Carbon on the Mars atmosphere

7. Which of the following countries has topped the medal list in the Commonwealth 2014?

a) Australia                             b) Canada

c) England                              d) Scotland


8. With respect to Ebola virus disease consider the following statements :

1. Ebola virus is naturally transmitted through the air

2.  Fruit bats are believed to carry and spread the virus without being affected

3. The symptoms of an Ebola infection include fever, headache, muscle ache and sore throat

Choose the correct answer from the codes given below :

a) Only 1                          b) Only 2

c) Only 1 & 3                  d) Only 2 & 3

9. In an ambitious initiative, the union government has mooted a proposal to merge two financial institutions "Bharatiya Mahila Bank" and the "Rashtriya Mahila Kosh" aimed at women's empowerment. In which year "Rashtriya Mahila Kosh" was launched ?

a) 1995                                b) 1993

c) 1997                                d) 2000

10. Where are the headquarters of the International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) ?

a) New Delhi                      b) Kathmandu

c) Shanghai                        d) Dhaka






Answers:-  1. a)  2. c)  3. d)  4. c)  5. c)  6. b)  7. c)  8. d)  9. b)  10. b)



     

0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts