Saturday, September 08, 2018



Current Affairs Set-6


1. Recently, “Recep Tayyip Erdogan” has won the first direct presidential election of which country?

a) Turkey                         b) Kenya

c) Zimbabwe                   d) Holland

2. The name of India's first ever indigenously built research ship is..........?

a) Sindhu Sadhna            b) Raksha Kavach

c) Sindhu Darshini          d) Indra Sadhna

3. As of August 2014, the largest private power producer in India is.......?

a) Adani Power               b) Tata Power

c) Reliance Power           d) Welspun Energy

4. Which among the following women judges of India have not served as judge in Supreme Court?

a) Justice Sujatha V. Manohar

b) Justice Fathima Beevi

c) Justice Janaki Amma

5. Who among the following has recently become the first person to be elected as Deputy Speaker of the Lok Sabha for two times?

a) K. Ashok Kumar

b) Anbumani Ramadoss

c) R.P. Marutharajaa

d) Munisamy Thambidurai

6. Recently, the ministry of Health and Family Welfare, launched a new mass media campaign called "Sunita" to create awareness about ..............?

a) family Planning

b) health harms of  using tobacco

c) Promote girl child

d) Malnutrition

7. Who among the following has been recently (August 2014) appointed as chairman of newly formed "Expenditure Management Commission"?

a) Sumit Bose                       b) Subir Gokarn

c) Bimal Jalan                      d) Karan Singh

8. Which among the following drug has been recently approved by who to target Ebola Virus?

a) ZMapp                             b) TPlus

c) Mbio                                d) XMapp
'
9. The major objective of newly announced "Pradhanmantri" Jan-Dhan Yojana" is.......?

a) To Provide a bank account every poor in the country

b) To Provide interest free loan to small farmers

c) To Provide financial assistance to tribal communities

d) To Provide free medical facility to minority people

10. The Parliament has recently cleared a constitution amendment bill that will facilitate setting up of national Judicial Appointment Commission (NJAC) for appointment of judges. The NJAC will compare of how many members?

a) Four                            b) Six

c) Eight                           d) Seven






Answers:- 1. a)  2. a)  3. a)  4. c)  5. d)  6. b)  7. c)  8. a)  9. a)  10. b)





0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts