Thursday, September 06, 2018



Current Affairs Part-5


1. The "Mount Blanc" is the highest mountain in the ....?

a) Australia                          b) European Union

c) North America                 d) Africa

2. Union Cabinet has recently approved the Ken-Betwa river link. This river linking project will help the states of.......?

a) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

b) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Rajasthan

c) Uttar Pradesh and Bihar

d) Gujarat and Rajasthan

3. "Maryam Mirzakhani", the first woman ever to win the Fields Medal (Nobel Prize in mathematics) is from......?

a) Iran                                  b) USA

c) Germany                         d) Japan

4. Which among the following stats is the host of Paragliding World Cup 2015 ?

a) Jammu & Kashmir  

b) Uttrakhand

c) Himachal Pradesh

d) Sikkim

5. Robin Williams, who passed away recently, was a famous........?

a) Nobel winning author

b) Actor and Comedian

c) Economist

d) Music composer

6. Who among the following has won the Best Parliamentarian award of the year 2012 ?

a) Sharad Yadav                     b) Jairam Ramesh

c) Digvijay Singh                   d) Sushil Kumar Shinde

7. The "Nimoo Bazgo Hydroelectic Project" is in ......... ?

a) Arunachal Pradesh             b) Manipur

c) Jammu and Kashmir          d) Haryana

8. Which of the below countries celebrate Independence Day on August 15 ?

1. Korea                               2. Congo

3. Lichtenstein                     4. Cuba

Choose the correct option from the codes given below :

a) Only 1 & 4                      b) Only 2 & 3

c) Only, 1,2 & 3                  d) 1,2,3, & 4

9. The Indian origin mathematician, who recently won 2014 Field Medal, widely considered the Nobel Prize for maths is ?

a) Manjul Bhargava          

b) Satsih Kulkarni

c) Chandra Bhattacharya 

d) Srivatsa Acharya

10. Recently, Apple Company has decided to prohibit the use of two toxic chemicals "benzene" and "n-hexane" in the assembly of its electronics. As Per the studies exposure to benzene causes...........?

a) Leukaemia

b) High Blood Pressure

c) Cardiovascular disorder

d) Lung Cancer





Answers:- 1. b)  2. a)  3. a)  4. c)  5. b)  6. a)  7. c)  8. c)  9. a)  10. a)

0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts