Sunday, September 02, 2018



Current Affairs Set-1


1. Which is the first European spacecraft to orbit 67P Churyumov-Gerasimenko comet?

a) Rosetta                                                        b) Cassini

c) Spitzer                                                         d) Spirit and Opportunity


2. What is the name of new species of Dolphin recently discovered in Australia?

a) Souza teuszil                                               b) Sourza sahulensis

c) Souza chinensis                                           d) Souza plumbea


3. What is the named of the new initiative by IDBI and UNICEF in Uttar Pradesh to provide safe drinking water, sanitation and hygiene?

a) WASH                                                             b) CLEAN

c) SAFE                                                               d) NICE

4. Under its new technique developed by BARC scientists to treat eye cancers.

a) 1-125                                                               b) 1-129

c) 1-127                                                               d) 1-126



5. Which of these famous dancers is associated with Kuchipudi dance?

a) Guru Bipan Sinha                                             b) Bala Saraswati

c) Birju Maharaj                                                   d) Josyula Seetharamaiah


6. Which among the following the second largest component of Natural Gas after Methane ?

a) Ethane                                                             b) Butane


c) Propane                                                           d) Ethylene


7. Irom Chanu Sharmila, who is fasting for last many years against Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) belongs to which among the following states?

a) Mizoram                                                        b) Manipur


c) Assam                                                            d) Nagaland


8. The feature film "The Man Who Knew Infinity" adapted from a book of same title depicts the life of which among the following idols of India?

a) Prasanta Chandra Mahalanobis

b) Srinivasa Ramanujan

c) Subrahmanyan Chandrasekhar

d) Homi Bhabha


9. In the 2014 General Elections, which among the following political parties won least number of seats?

a) Nationalist Congress Party (NCP)

b) Bahujan Samaj Party (BSP)

c) Aam Admi Party (AAP)

d) Communist Party of India (CPI)


10. Which among the following prizes is officially known as "International Medal for Outstanding Discoveries in Mathematics"?

a) Fields Medal                                                    b) Abel Prize


c) CTP Ramanujan Prize                                      d) Euler Medal







Answers:- 1. a)  2. b)  3. a)  4. a)  5. d)  6. a)  7. b)  8. b)  9. b)  10. a)
  




0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts