Tuesday, September 04, 2018


Current Affairs Part-2


1. Who among the following is generally regarded as "modern Meera"?

a) Sarojini Naidu                    b) Mahasweta Devi

c) Mahadevi Verma                d) Sister Nivedita

2. Palk Bay conflict with reference to Indian Fishermen is one of the major challenge in bilateral ties between India and......?

a). Bangladesh                         b) Sri Lanka

c) Pakistan                               d) Myanmar

3. Which among the following parliamentary events lead to lapse of a pending bill under certain circumstances?

a) Prorogation in Lok Sabha

b) Adjournment in Lok Sabha

c) Dissolution in Lok Sabha

Select the correct option from the codes given below :

a) Only 1 & 2                           b) Only 2 & 3

c) Only 3                                  d) 1,2 & 3

4. Who among the following will head the newly constructed Expenditure Management Commission (EMC) ?

a) D.Subbarao                           b) Bimal Jalan

c) C. Rangarajan                       d) Y.V. Reddy

5. The "White stem borer" is a most destructive type of pest affects which one of the following crops?

a) Coffee                                   b) Sugarcane

c) Banana                                  d) Mango

6. "Jai Bhagwan" Who has been chosen for prestigious Arjun Award, is an exponent which of the following sports/events?

a) Boxer                                    b) Badminton 

c) Squash                                  d) Kabbadi

7. What is the India's ranking in the Global Peace Index-2014, Published by the Institute for Economics and Peace ?

a) 112                                        b) 165

c) 143                                        d) 76

8. Recently, "Gaofen-2" a most advanced high-definition Earth observation satellite was launched by which country?

a) Russia                                   b) China

c) Japan                                     d) Pakistan


9. Which among the following cities has topped the list of most preferred overseas destination for Indian traveller according to Hotel Price Index survey?

a) London                                  b) Dubai

c) Zurich                                    d) Las Vegas

10. BKS lyengar, who dies recently, was a world-renowned......?

a) Yoga Guru                              b) Artist

c) Folk Singer                             d) Film Director






Answers:- 1. c)  2. b)  3. c)  4. b) 5. a)  6. a)  7. c)  8. b)  9. b) 10. a)





0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts