Saturday, September 22, 2018



Current Affairs Set-21


1. The Signature bridge project is being constructed across river_____?

a) Ganga

b) Yamuna

c) Beas

d) Hoogly

2. Which among the following is the country's first indigenously built warship, that has been handed over to the Indian Army, recently?

a) INS Kamorta

b) INS Hamsa

c) INS Tejas

d) INS Shivalik

3. India is building the world's highest railway bridge which is expected to be 35 metres taller than the Eiffel Tower. The bridge is being constructed over which river ?

a) Bramhaputra

b) Ganga

c) Chenab

d) Beas

4. Recently, which of the following actors ancestral home in Pakistan has been declared national heritage ?

a) Devanand

b) Dalip Kumar

c) Raj Kapur

d) Kishore Kumar

5. The use of Neonicotinoid, a class of neuro-active insecticide is linked is linked to have potential toxicity to ____?

a) Honey bees

b) Butterflies

c) Bats

d) Pigeon

6. Which among the following committees was constituted to look into the concerns of people from the North East living in different parts of the country that submitted its reports, recently ?

a) Bezbaruah committee

b) Srinivasan committee

c) Radhakrishnan committee

d) Murali Joshi committee

7. Which of the following cities are the world's first and second populous cities in 2014 ?

a) Tokyo, Mumbai

b) London, Delhi

c) Tokyo, Delhi

d) Berlin, Tokyo

8. The theme of World Population Day-2014 is ____?

a) Investing in Young People

b) Stabilization of Population for Sustainable development

c) Growing Population: a risk for tomorrow

d) Curbing Population Growth

9. The Atibadi Jagannath Das Award is the highest literary honour of ______?

a) Andhra Praddsh

b) Odisha

c) Haryana

d) Jharkhand

10. According to State of Forest report-2013, which among the following states has lost maximum forest cover in the country ?

a) Madhya Pradesh

b) West Bengal

c) Andhra Pradesh

d) Maharashtra






Answers:- 1. b)  2. a)  3. c)  4. b)  5. a)  6. a)  7. c)  8. a)  9. b)  10. c)







0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts