Saturday, September 22, 2018



Current Affairs Set-20


1. According to Employment Exchange Statistics-2013 which state has been rated as the top state for providing jobs through employment exchanges?

a) Punjab

b) Kerala

c) Gujarat

d) Tamil Nada

2. Who among the following has been awarded "Gandhi Peace Prize for 2013 " ?

a) Chandi Prasad Bhatt

b) Laxman Bhattacharya

c) Raghavaloki Nayak

d) Arunaprabha Singh

3. Which one of the following is not a financial regulatory body in India ?

a) RBI                       b) SEBI

c) CCI                       d) IRDA

4. As of 2014, the BRICS nations represented ------ per cent of the World economy. Fill the blank with correct option ?

a) 10                        b) 15

c) 18                        d) 20

5. The tar balls phenomenon" which is getting wider attention of environmentalists and parliamentarians nowadays is associated with which state ?

a) Gujarat               b) Goa

c) Karnataka          d) Kerala

6. Nobel prize-winning author Nadine Gordimr, who died recently, belongs to which country?

a) Italy                

b) South Africa

c) Germany

d) Kenya

7. Recently, which one of the following countries has launched the "Operation Barkhane" a counter jterrorism operation against Islamist militants in Northern Africa ?

a) USA                 b) Russia

c) France              d) Germany

8. According to the latest World Development Indicators (WDI) data, public spending on health and education in India is_____per cent of country's GDP. Fill the blank with correct option?

a) 8.5                    b) 4.7

c) 7.0                    d) 8.9

9. The movement for Unity and Jihad (MUJAO) in West Africa is a splinter group of the organisation of ____?

a) al-Qaeda in the Islamic Maghreb

b) al-Qaeda in the Arabian Peninsula

c) Ansar al-Sharia

d) Jamaat Ansar al-Sunna

10. Who among the following have the "Golden Boot" and "Golden Ball" award in the FIFA 2014, respectively?

a) James Rodriquez and Lionel Messi

b) Miroslav Klose and Lionel Messi

c) Lionel Messi and James Rodriguez

d) Lionel Messi and Miroslav Klose






Answers:- 1. c)  2. a)  3. c)  4. c)  5. b)  6. b)  7. c)  8. b)  9. a)  10. a) 







0 comments:

Post a Comment

Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Popular Posts