Tuesday, March 14, 2017

Invensions and Discoveries (Set-1)

Posted by Pitbull Punjab on 2:14:00 PM in | No comments

Invensions and Discoveries (Set-1)

1. Who among the following is the inventor of a system of writing and printing for the blind?

a) Robert Wilhelm Bunsen

b) Louis Braille

c) Sir Humphrey Davy

d) Christian Huygents

2. The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was

a) Newton                                    b) Dalton

c) Copernicus                               d) Einstein

3. Alexander Fleming Discovered

a) Penicillin                                  b) X-Ray

c) Streptomycene                         d) Telephone

4. Who among the following invented the stream engine?

a) Marconi                            b) James Watt

c) Thomas Savery                d)  Wright Brothers

5. Who invented typewriter ?

a) Shockley                            b) Pascal 

c) Sholes                                d) Waterman

6. Match the following columns :

Column I                                   Column II

A. Proton                                  1. Chadwick 

B. Neutron                                2. Millikan

C. Charge of Electron               3. Gold Stein

D. Shalled nature of atom         4. Rutherford

                                                   5. Madam Curie

7. Who discovered circulation of blood in the human body?

a) Edward Jenner                         b) Joseph Lister

c) William Harvey                       d) Jonon Esals

8. The first attempt in printing was made in England by

a) James Arkwright                      b) James Watt

c) William Caxton                        d) Issac Newton

9. Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865 ?

a) Edward Jenner                      b) Joseph Listen

c) Henry William                      d) John Sleeman

10. The credit of developing the polio vaccine goes to 

a) Faraday                             b) J.L. Baird

c) Edison                               d) Marconi

11. The Credit of developing the polio vaccine goes to 

a) Jonas Salk                        b) Alb E. Sabin

c) Selman Waksman            d) None of these

12. Mark the wrong combination

a) James Wall : Steam Engine

b) A.G. Bell : Telephone

c) J.L. Baird : Television

d) J.Perkins : Penicillin

13. Blaise Pascal is associated with

a) Calculating machine 

b) Computers

c) Cinema 

d) None of these

14. Wright Brothers are regarded inventors of the 

a) Balloon                        b) Bicycle

c) Aeroplane                    d) None of these

15. Which of the following pairs is incorrect ?

a) Roentgen : X-Ray

b) Newton : Law of Gravitation 

c) Faraday : Diffusion of gases

d) Pasteur : Bacteriology 

16. The Electron was first identified by

a) J.J. Thompson                       b) J.Kepler

c) D. Rutherford                        d) James Chadwick

17. Oxygen is discovered by

a) Rutherford                      b) William Ramsay

c) Priestly                           d) Neils Bohr

18. Who created the artificial 'gene'?

a) Hargobind Khorana                          

b) J.J. Thompson

c) Benjamin Franklin 

d) Meghnad Saha

19. Logarithm tables were invented by 

a) John Napier                        b) John Doe

c) John Harrison                     d) John Douglas

20. Which of the following was discovered by Ronald Ross?

a) Cholera Germs                     b) Malaria Parasite

c) Jaundice germs                    d) None of these

21. Who defined the law of gravitation?

a) Newton                              b) Archmides

c) Galileo                               d) Faraday

22. Who discovered plants have life ?

a) Robert Koch                    b) J.C, Bose

c) Paul Berg                        d) George Snell

23. Who among the following invented the small pox vaccine?

a) Robert Koch                           b) Edward Jenner

c) Robert Hook                           d) Louis Pasteur

24. Zero was invented by

a) Indians                                  b) Egyptians

c) Greeks                                  d) None of these

25. Who invented the Doctor's thermometer?

a) Fahrenheit                         b) Edison

c) Galileo                              d) None of these


Answers:- 1. b)  2. c)  3. a)  4. b)  5. c)  6. b)  7. c)  8. c)  9. b)  10. b)  11. a)  12. d)  13. a)  14. c)  15. c)  16. a)  17. c)  18. a)  19. a)  20. b)  21. a)  22. b)  23. b)  24. a)  25. a)



  

0 comments :

Post a Comment