Thursday, March 16, 2017

Scientific Insruments (Set-1)

Posted by Pitbull Punjab on 10:50:00 PM in | No comments


Scientific Instruments (Set-1) 

1. The Microscope is used to study

a) Distant object                        b) Near objects

c) Small objects                         d) Small and near objects

2. The energy of food is measured in 

a) Kelvin                            b) Calories

c) Bushel                            d) None of these

3. Name the instrument used to measure relative humidity

a) Hydrometer                             b) Hygrometer

c) Barometer                               d) Mercury thermometer

4. To detect the direction and range of an approaching aeroplane by means of Radio waves whcih instrument is used?

a) Radar                                   b) Lactometer

c) Micropyrometer                  d) Machmeter

5. The telescope is used for viewing

a) Distant Objects                 b) Near Objects

c) Small Objects                   d) Living cells

6. Density of milk is measured by

a) Lactometer                         b) Hydrometer

c) Barometer                          d) Hygrometer

7. Six's Thermometer is used to measure?

a) Wind Velocity                          b) Wind direction

c) Lowest, Highest temperature 

d) Blood Pressure

8. Match the following columns 

Column I                                 Columns II

A. Thermograph                     1. Electric current

B. Anemometer                      2. Atmospheric pressure

C. Ammeter                            3. Velocity of wind

D. Barometer                          4. Temperature variations during a period of time

a) A-4, B-3, C-1, D-2                            b) A-1, B-2, C-4, D-3

c) A-4, B-3, C-2, D-1                            d) A-3, B-2, C-4, D-1

9. The instrument used to measure electric current is 

a) Ammeter                             b) Electrometer

c) Galvanometer                     d) Spectrometer

10. the apparatus used in submarines to give a clear view of the object, on the surface of the ocean or ground is known as 

a) Periscope                                        b) Sextant 

c) Stereoscope                                    d) Telescope 

11. Richter scale is used for measuring

a) Density of liquid 

b) Intensity of earthquakes

c) Velocity of wind 

d) Humidity of air

12. Fathometer is used to measure

a) Earthquake                     b) Rainfall

c) Ocean depth                   d) Sound intensity

13. Which of the following is wrongly matched?

a) Endoscope - to examine internal parts of the body 

b) Hypsometer - to determine boiling point of liquids

c) Manometer - measures the pressure of gases

d) Salinometer - determines density of solutions 

14. Venturi tube is used for 

a) Measuring intensity of earthquakes 

b) Measuring specific gravity 

c) Measuring density 

d) Measuring flow of a fluid CRA

15. Chronograph is used for 

a) Studying the arteries            

b) Studying the chest 

c) Observing and often photographing the Sun's corona

d) Studying the blood in the human body

16. Microphone is used to convert 

a) Sound waves into electrical energy 

b) Sound waves into light rays

c) Electrical energy into sound waves

d) Sound waves into magnetic currents

17. Velocity of wind is measured by

a) Speedometer                      b) Tachometer

c) Anemometer                      d) Audiometer

18. Altimeter is used to measure

a) The atmospheric pressure

b) The approximate height above the ground

c) The strength of an electric current

d) The different in hearing

19. Which of the following is used for the measurement of pressure?

a) Saccharimeter                             b) Ammeter

c) Manometer                                 d) Lactometer

20. What does Angstrom measure?

a) Quantity of liquid 

b) Length of light waves

c) Length of cables 

d) Speed of ships

21. Light Year is related to 

a) Energy                            b) Speed

c) Distance                          d) Intensity

22. Match the following 

A. Pyrometer                         1. Relative humidity 

B. Anemometer                     2. High temperature

C. Hygrometer                       3. Navigation 

D. Chronometer                     4. Direction of wind

a) A-2, B-4, C-1, D-3                         b) A-4, B-2, C-1, D-3

c) A-1, B-4, C-2, D-3                         d) A-3, B-1, C-4, D-2


Answers:- 1. d)  2. b)  3. b)  4. a)  5. a)  6. a)  7. c)  8. a)  9. a)  10. a)  11. b)   12. c)  13. d)  14. d)  15. c)  16. a)  17. c)  18. b)  19. c)  20. b)  21. c)  22. a)

0 comments :

Post a Comment