Showing posts with label Current Affairs. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs. Show all posts

Thursday, September 20, 2018



Current Affairs Set-19


1. Recently, which among the following has kicked off global "Digital Literacy Campaign" to teach people basic Internet use and other digital skills?

a) Google                   b) Mozilla

c) Facebook               d) Microsoft

2. Which among the following species is considered to be the natural host of the Ebola Virus, which causes Ebola hemorrhagic fever in human beings?

a) Rats                       b) Fruit Bats

c) Monkey                 d) Camels

3. "Gyrochronology" is a method for estimating the age of ........?

a) Star                        b) Planets

c) Comet                    d) Fossils

4. Which among the following is the Africa's top gold producing country ?

a) Ghana                    b) Nigeria

c) South Africa          d) Mali

5. Which of the following countries will host the 2018 FIFA world cup ?

a) Argentina 

b) Russia

c) Qatar

d) Belgium

6. Alice Coachman Davis, who passed away recently, was famous as the first black woman to win an Olympic and medal at the 1948 London Games. She won the gold in the ..........?

a) Swimming

b) High Jump

c) Running

d) Boxing

7. Recently, the BRICS countries firmed up plan to set up a New Development Bank (NDB) with an initial authorised capital of $ 100 billion. The NDB will be headquartered in..........?

a) New Delhi

b) Shanghai

c) Moscow

d) Jonesburg

8. Recently, it was reported in the newspaper that over 670 large dams across the country fall under high-intensity seismic zones. Which state has highest number of dams falls under high-intensity seismic zone ?

a) Maharshtra

b) Gujarat

c) Himachal Pradesh

d) Uttarakhand

9. As per the latest report, which among the following is the least urbanised state in the country ?

a) Himachal Pradesh

b) Kerala

c) Rajasthan

d) Jharkhand

10. Which among the following has unveiled "Project Zero" a team of elite hackers designated for checking internet security holes and secure people from cyber-attacks ?

a) Gooogle

b) Yahoo

c) Microsoft

d) BM





Answers:- 1. b)  2. b)  3. a)  4. c)  5. b)  6. b)  7. b)  8. b)  9. a)  10. a)



Tuesday, September 18, 2018



Current Affairs Set-18


1. Recently, which among the following has kicked off global "Digital Literacy Campaign" to teach people basic Internet use and other digital skills ?

a) Google

b) Mozilla

c) Facebook

d) Microsoft

2. Which among the following species is considered to be the natural host of the Ebola virus, which causes Ebola hemorrhagic fever in human beings ?

a) Rats                      b) Fruits Bats

c) Monkeys              d) Camels

3. "Gyrochronology" is a method for estimating the age of ............?

a) Star                      b) Planets

c) Comet                  d) Fossils

4. Which among the following is the Africa's top gold producing country ?

a) Ghana                 

b) Nigeria

c) South Africa 

d) Mali

5. Which of the following countries will host the 2018 FIFA world cup ?

a) Argentina

b) Russia

c) Qatar

d) Belgium

6. Alice Coachman Davis, who passed away recently, was famous as the first black woman to win an Olympic and medal at the 1948 London Games, She won the gold in the .........?

a) Swimming      

b) High Jump

c) Running 

d) Boxing

7. Recently, the BRICS countries firmed up plan to set up a New Development Bank (NDB) with an initial authorised capital of $ 100 billion. The NDB will be headquartered in .........?

a) New Delhi

b) Shanghai

c) Moscow

d) Jonesburg

8. Recently, it was reported in the newspaper that over 670 large dams across the country fall under high-intensity seismic zones. Which state has highest number of dams falls under high-intensity seismic zone ?

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Himachal Pradesh

d) Uttarakhand

9. As per the latest report, which among the following is the least urbanised state in the country ?

a) Himachal Pradesh

b) Kerala

c) Rajasthan

d) Jharkhand

10. Which among the following has unveiled "Project Zero" a team of elite hackers designated for checking internet security holes and secure people from cyber-attacks ?

a) Google

b) Yahoo

c) Microsof

d) BM






Answers:- 1. b)  2. b)  3. a)  4. c)  5. b)  6. b)  7. b)  8. b)  9. a)  10. a)


Monday, September 17, 2018



Current Affairs Set-17


1. Recently, the union government has given in-principle approval for the creation of two new tiger reserves at........?

a) Ratanpani and Sunabeda

b) Rajaji and Bor

c) Kudremukh and Bor

d) Ratanpani and Rajaji

2. Currently (July 2014), which country holds the chair of the Group of Twenty (G-20) forum?

a) Russia                        b) Australia

c) Brazil                         d) Canada

3. The Kameng hydropower project is a 600 MW hydropower project in.......?

a)Andhra Pradesh

b) Arunachal Pradesh

c) Sikkim

d) Haryana

4. Nelson Mandela International Day is celebrated on..........?

a) July, 14                     b) July 17

c) July 18                     d) July 19

5. The Sobriquet "Oracle of Omaha" refers to which of the following business tycoons?

a) Carlos Slim

b) Warren Buffet

c) Bill Gates

d) Lakshmi Mittal

6. The Union government has announced the setting up of "Jal Marg Vikas" project on river Ganga to link which of the following places ?

a) Allahabad and Haldia

b) Allahabad and Kanpur

c) Kanpur and Patna

d) Varanasi and Haldia

7. As per the latest report, which among the following countries has the world's highest deforestation rate ?

a) Brazil                     b) China

c) Kenya                    d) South Africa

8. Recently, India and which one of the following countries has signed an agreement on cooperation in the field of environment ?

a) Brazil                   b) China

c) Russia                  d) Japan

9. The controversial "Mankading Law" is associated with which on of the following sports?

a) Tennis                 b) Cricket

c) Football              d) Hockey

10. Recently, NASA has launched Ship-Aircraft Bio-Optical Research (SABOR) experiment to probe.........?

a) Ocean Ecology and Carbon Cycle

b) Aquatic animal's life style

c) Ocean Minerals

d) Effect of ocean acidification 








Answers:-  1. a)  2. b)  3. b)  4. c)  5. b)  6. a)  7. b)  8. a)  9. b)  10. a)





Current Affairs Set-16


1. Which among the following is not one of the major objectives of the Convention on Biological Diversity?

a) Conservation of biological diversity

b) Sustainable use of components of biological diversity

c) Fair and equitable sharing of benefits arising from genetic resources

d) Promote ecotourism to fragile, pristine, and relatively undisturbed natural areas

2. Recently, which among the following countries has passed a law authorizing children to work from age 10 and became the first country to make work by 10 year old legal ?

a) Bolivia                    b) Nigeria

c) Bosnia                     d) Tanzania

3. The "Bonalu" is a famous folk festival celebrated in which among the following states of India ?

a) Kerala

b) Telangana

c) Karnataka

d) Maharashtra

4. Which among the following organization release the "Global Gender Gap" report from time to time?

a) World Economic Forum

b) UNESCO

c) World Trade Organisation

d) World Bank

5. Which among the following is the most dangerous part of the Ultraviolet Rays?

a) UV-A                       b) UV-B

c) UV-C                       d) UV-D

6. Which one of the following acts of Islam (Five Pillars of Islam) mandates paying alms tax to benefit the poor and needy ?

a) Shahadah                b) Salat

c) Zakat                      d) Sawm

7. Recently, Which among the following Asian Countries has allowed foreign banks to won 100 percent ownership of banks?

a) Philippines

b) Singapore

c) Sri Lanka

d) Bangladesh

8. Which one of the following is not a Millennium Development Goals that were established by United Nations in 2000 ?

a) To Eradicate Extreme Poverty 

b) To Combat HIV/AIDS Malaria and other diseases

c) To Promote Gender Equality

d) To Eradicate HUman Trafficking

9. According to a latest study, which among the following diseases is emerged as the biggest killer in India ?

a) Malaria

b) Tuberculosis

c) HIV/AIDS

d) Dengue

10. According to a United Nations latest report India has the sixty highest prevalence of child marriage in the world. As per the report country which highest number child marriage is........?

a) Niger                    b) Bangladesh

c) Chad                    d) Mali








Answers:- 1. d)  2. a)  3. b)  4. a)  5. b)  6. c)  7. a)  8. d)  9. b)  10. a) 

  








Current Affairs Set-15


1. Which of the following celebrities was recently appointed as "Brand Ambassador" of Telangana ?

a) Katrina Kaif

b) Sania Mirza

c) Saina Nehwal

d) VVS Laxman

2. Recently inaugurated Khurkot Bridge will provide the shortest land route between.......?

a) India and Bangladesh

b) India and China

c) China and Bangladesh

d) Bangladesh and Bhutan

3. The Reserve Bank of India is planning to launch a new category of banks called D-SIB. What does D-SIB stands for .................?

a) Domestic Systematically Important Banks

b) Domestic Systematically Improvised Banks

c) Domestic Synchronised Important Banks

d) Domestic Synchronised Improvised Banks

4. "Joko Widodo" has bee elected as President of .............?

a) Indonesia                    b) Mexico

c) Argentina                    d) Ukraine

5. India has been ranked 135th rank among 187 countries in the recently released Human Development Report-2014. Which among the following countries has been ranked number one ?

a) Australia

b) Switzerland

c) Norway

d) Netherland

6. Which among the following is the motto of Commonwealth Games 2014 ?

a) Come and Play

b) People, Place, Passion

c) Sporty, Spirit and Game

d) One World, One Aim

7. Recently, which among the following has been the India's first company to cross market capitalization value of Rs. 5 lakh crore ?

a) Wipro                           b) TCS

c) Infosys                         d) HCL

8. The FIBA Asian cup is associated with which among the following sports?

a)Table Tennis    

b) Basketball

c) Hockey 

d) Football

9. Dr. Jim Yong Kim, who concluded his three-day visit to India, recently is the current  President of ..................?

a) World Trade Organisation

b) European Commission

c) World Bank

d) Asian Development Bank

10. The Japanese encephalitis a virus born disease, which claimed many deaths in India recently, affected which part of the human body ?

a) Kidney                   b) Brain

c) Lungs                     d) Intestine






Answers:- 1. b)  2. b)  3. a)  4. a)  5. c)  6. b)  7. b)  8. b)  9. c)  10. b)



Sunday, September 16, 2018



Current Affairs Set-14


1. Recently a term "Bladabindi" was making news. What is "Bladabindi"?

a) Computer Virus

b) A World Heritage Site

c) A community in Africa

d) A new comet discovered recenlty

2. The "Erra Matti Dibbalu "(Red Sand Dunes)" which has been declared a Geo-heritage Site is located in which place ?

a) Mysore                             b) Visakhapatnam

c) Mumbai                            d) Pune

3. The "Pudhu Vazhvu Scheme" is an empowerment and poverty reduction initiative launched by...............?

a) Tamil Nadu                      b) Andhra Pradesh

c) Kerala                              d) West Bengal

4. Who among the following was the founder of "Ahmedia Movement"?

a) Mirza Gulam Ahmed

b) Syed Ahmed Khan

c) Syed Shariat Allah

d) Babruddin Tayyabjji

5. The ELN (National LIberation Army) is an armed group active in ..............?

a) Turkey                           b) Columbia

c) Venezuela                    d) Congo

6. The Union government has planning to launch new schemes "Ustaad", "Hamari Dharohar" and "Nai Manzil" for the welfare of ................?

a) Minorities          

b) Tribal Communities

c) SC/ST Communities

d) Other Backward Classes

7. Sanjita Chanu, who won the first gold medal for India at the 20th Commonwealth Games associated with which sports/events ?

a) Weightlifting                      b) Cycling

c) Shooting                             d) Boxing

8. At Which one of the following Places, the River Cauvery flows at its widest ?

a) Kulithalai                            b) Erode

c) Srirangapatnam                  d) Hogenakkal

9. Which among the following countries is the world's largest producer and consumer of pulses ?

a) Canada                               b) India

c) USA                                   d) China

10. Which among the following countries is the largest producer and exporter of black and white pepper ?

a) Vietnam                             b) Cambodia

c) Australia                            d) Brazil








Answers:-  1. a)  2. b)  3. a)  4. a)  5. b)  6. a)  7. a)  8. a)  9. b)  10 a)

Saturday, September 15, 2018



Current Affairs Set-13


1. What is the minimum number of employees is a firm covered by the retirement fund body Employees Provident Fund Organisation (EPFO) for providing social security net ?

a) Ten                              b) Twenty

c) Thirty                          d) Fifteen

2. India's Prakash Nanjappa, is associated with which of the following sports/events?

a) Boxing                        b) Shooting

c) Squash                        d) Badminton

3. Jayadhar Cotton, is a popular variety of cotton grown mainly in the rain-fed areas of ...............?

a) Maharashtra               b) Karnataka

c) Andhra Pradesh         d) Tamil Nadu

4. Who among the following has been appointed as Horticulture ambassador of Maharashtra, recently ?

a) Shah Rukh Khan    

b) Amitabh Bachchan

c)  Amir Khan

d) Salman Khan

5. The flag bearer for Indian contingent at the opening ceremony of Commonwealth Games 2014 was ........?

a) Vijay Kumar 

b) Sushil Kumar

c) Abinanv Bindra

d) Yogeshwar Dutt

6. Which country has reported highest number of deaths from Ebola outbreak in recent times?

a) Liberia                         b) Guinea

c) Sierra Leone                d) Poland

7. Recently, the union government has announced a nationwide scheme "Rashtriya Gokul Mission" to ................ ?

a) Protect the indigenous breed of cows

b) Develop high milk yielding cow breedsd

c) Curb Slaughtering of cattle

d) Eliminate Food and Mouth disease

8. The Part X of the Indian constitution deals with .........?

a) Union Territories 

b) Scheduled & Tribes areas

c) Relation between Union & States

d) Elections

9. Kishenpur wildlife sanctuary is located in .............?

a) Andhra Pradesh

b) Uttar Pradesh

c) Madhya Pradesh

d) Karnataka

10. The Paduvalapaya and Mudalapaya are classification of which form of dance ?

a) Yakshagana                   

b) Karaga

c) Kuchipudi                     

d) Bharatanatyam







Answers:-  1. b)  2. b)  3. b)  4. b)  5. a)  6. b)  7. a)  8. b)  9. b)  10. a)

Friday, September 14, 2018



Current Affairs Set-12


1. Which among the following three countries of Africa have recently decided to create a regional force to combat Militant Islamist group Boko Haram ?

a) Chad, Niger and Cameroon

b) Chad, Kenya and Niger

c) Kenya, Cameroon and Niger

d) Niger, Chad and Cameroon

2. Savaldi drug is used in the treatment of ..................?

a) Tuberculosis

b) Malaria

c) Hepatitis C 

d) HIV/AIDS

3. Dhangar community, a nomadic tribe primarily located in the state of .................?

a) Andhra Pradesh

b) Maharashtra

c) Haryana

d) Gujarat

4. Recently, the Finance Ministry has decided to go in OFS route to sell its stake in the state-owned companies, What does the OFC stands for ..............?

a) Opportunity for Sale 

(b) Offer for Sale

c) Offer for Stockholdings

d) Open for Sale

5. The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), is a trade and investment agreement under negotiation between the.............?

a) EU and US 

b) EU and India

c) WTO and India

d) EU and China

6. Recently, the realty show based on classical music "Naad Bhed-The Mystery of Sound" has been selected by the Limca Book of records. Naad Bhed is a first of its kind national-level reality television show in the country on classical music aired by .........?

a) Zee Network

b) Doordarshan

c) Star Plus

d) Sun Network

7. Every year the Nobel Prizes other than the Peace Prize are awarded at ..............?

a) Oslo                           b) New York

c) Stockholm                 d) London

8. With reference to the Gaza Blockade, the Palestinian National Authority (PNA) was set up to govern Palestinian areas of West Bank and Gaza was established by which among the following acoords?

a) Sochi Agreement

b) Oslo Accoords

c) Kremlin Accords

d) Copenhagen Accords


9. Recently, it was reported in the news that weak monsoon may reduce the Kharif output. Which among the following is not a Kharif crop ? 

a) Sugarcane                b) Mustard

c) Pearl Millet              d) Cotton

10. Who among the following is the current Chairman of the Federal Reserve, United States ?

a) Ben Bernanke 

b) John Williams

c) Robert Parry

d) Janet Yellen





Answers:- 1. a)  2. c)  3. b)  4. b) 5. a)  6. b)  7. c)  8. b)  9. b)  10. d) 






Current Affairs Set-11


1. Which one of the following pairs of 2014 Ramon Magsaysay winner and country is not correctly matched?

a) Randy Halasan - Philippines

b) Saur Marlina Manurung - Indonesia

c) Hu Shul - Singapore

d) Omar Khan Masoudi - Afghanistan

2. The National Statistical Commission was set up on the basis of recommendation of which committee ?

a) Abhijit Sen Committee

b) Rangarajan Committee

c) Tendulkar Committee

d) Verma Committee

3. According to latest Economic Census released by National Statistical Association, which state has emerged top among states having more household enterprises ?

a) Haryana                       b) Maharashtra

c) Tamil Nadu                 d) Karnataka

4. The Citizen Foundation, which has been chosen for prestigious Ramon Magsaysay award - 2014 is based in which country ?

a) Australia                   b) Pakistan

c) Norway                     d) China

5. Recently, India and which one of the following countries agreed to update the Tready of Peace and Friendship 1950 ?

a) China                        b) Pakistan

c) Nepal                        d) Bangladesh

6. Who among the following has been chosen for the prestigious Lokmanya Tilak award for 2014 ?

a) Aravindh Kejriwal

b) Avinash Chander

c) E Sridharan 

d) K Radhakrishanan

7. Jacques Kallis, who announced his retirement from all formats of international cricket recently, is a greatest all rounder of all times, belongs to which country ?

a) Australia                              b) New Zealand

c) South Africa                        d) England

8. Recently, Muhammad Fuad Masum has been elected as President of ................?

a) Argentina                             b) Chile

c) Iraq                                      d) Niger

9. The Indian Navy has recently commissioned a new state-of-the-art "very low frequency (VLF)" transmitting station at INS Kattaboman in ..........?

a) Tamil Nadu

b) Andhra Pradesh

c) Gujarat

d) Karnataka

10. Recently, India has agreed to lend $ 69 million grant to supply iodated salt to curb iodine deficiency disease in which country ?

a) Sri Lanka                          b) Mali

c) Nepal                                d) Kenya





Answers:- 1. c)  2. b)  3. c)  4. b)  5. c)  6. b)  7. c)  8. c)  9. a) 10. c)

Thursday, September 13, 2018


Current Affairs Set-10


1. Recently, it was reported in Newspaper that use of antibiotics in poultry industry might be strongly linked to growing antibiotic resistance in Indians. What purpose antibiotics have been used in poultry industry?

a) Growth promotion

b) Increasing size og egg

c) Increased egg production

d) To keep chickens disease free

2. According to latest economic census, which among the following states has highest maximum number of employees?

a) Uttar Pradesh               b) West Bengal

c) Maharashtra                 d) Tamil Nadu

3. The "Kousar Nag Yatra" is associated with ..............?

a) Jammu and Kashmir

b) Himachal Pradesh

c) Haryana

d) Uttrakhand

4. The Kotes are an ethnic group who are indigenous to ..............?

a) Andhra Pradesh

b) Punjab

c) Tamil Nadu       

d) West Bengal

5. Recently, the union government has formed a committee to look into the amendments in Lokpal search panel rules, which were notified by the last UPA government. The committee will be headed by................?

a) Mukul Rohatagi

b) Arun Jaitley

c) S Nariman

d) Harshavardhan Shukla

6. "Mahal I thermal power" project is located in which of the following states?

a) Gujarat                    b) Jharkhand

c) Madhya Pradesh     d) Odisha

7. Who among the following has been appointed as Chairman of Central Board of Direct Tax (CBDT) ?

a) Srishant Shukla

b) K V Chowdary

c) Krishna Nair

d) Chandrabhanu Singh

8. "MY Earth My Duty"India's biggest environment awareness initiative was launched by ...........?

a) ISRO                 b) Zee News

c) NEERI              d) Ministry of Environment

9. As per the latest report, which among the following states has the highest proportion of under-weight children in the country ?

a) Uttar Pradesh

b) Chhattisgarh

c) Bihar

d) Jharkhand

10. The Pashupatinath Temple, one of the the most significant Hindu temples of Shiva in the World is located on the bank of which river ?

a) Bagmati River

b) Gomti River

c) Mahanand River

d) Teesta River






Answers:- 1. a)  2. c)  3. a)  4. c)  5. a)  6. c)  7. b)  8. b)  9. c)  10. a)



Follow Me Here

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts