Tuesday, February 28, 2017


Sobriquets (Person)

1. Dadabhai Nuroji is known as 'Grand Old Man of India' who is called as 'Grand Old Man of South India'?

a) Kamaraj

b) S.Subrahmaniam Ayyar

c) E.V. Rama Swamy Nayakar

d) C.N. Anna Durai

2. In the Following given Sobriquets-Persons, Which is the Wrongly matched pair?

a) Frontier  Gandhi - Khan Abdul Gaffar Khan

b) Mahamanaya - Madan Mohan Malaviya

c) Indian Father of Turmoil - Sardar Vallabhai Patel

d) Grand Old Man of India - Dadabhai Nouroji

3.Mohammad Ali Jinnah has the sobriquet of 'Quid-E-Ajam'. Then who has the sobriquet of 'Quad-E-Avvam'?

a) Julfikar Ali Bhutto

b) Aagha Khan

c) Khan Abdul Gaffar Khan

d) Rahamathulla

4. Who has the sobriquets, "Indian Demostanse", and "Silver tongued", in the following ?

a) Gadicharla Harisarvothama Rao

b) Surendranath Benarji

c) Komarraju  Laxmana Rao

d) Devendranath Tagore

5. E.V. Rama Swamy Nayakar has the sobriquet of 'Periyar'. Then who has the sobriquet of 'Anna'?

a) N.T. Rama Rao                         b) Kamaraj

c) C.N. Annadurai                        d) Duggirala Gopala Krishnaiah

6. Who is called as 'Lion of Kashmir'?

a) Shaik Abdullah                      b) Farook Abdullah

c) Fakruddin Ahmad                 d) Jakir Abdullah.

7. Who is known as 'Indian Machiavalli ?

a) Samudra Gupta                     b) Acharya Nagarjuna 

c) Koutilya                                d) Dayananda Saraswathi

8. Who has sobriquets "People's Poet" and "New age Pioner"?

a) Gurajada Appa Rao

b) Kandukuri Veeresha Lingam Pantulu

c) Kokkonda Venkata Ratnam Pantulu

d) Parvathaneni Veeraiah Chowdari

9. If Konda Venkatappalah is called 'Desha Bhakta', then who is called as 'Deshoddharaka'?

a) Thummalapalli Seetharama Murthi

b) Kashinathuni Negeswara Rao

c) Tripuraneni Rama Swami Chowdari

d) Kandukuri Veeresha Lingam Pantulul

10. Who addressed 'M.K. Gandhi' as "Mahatma"?

a) Subhash Chandra Bose

b) Rabindranath Tagore

c) Jawaharlal Nehru

d) C.R. Das

11. Which of the following is wrongly matched?

a) Prajakavi, New Age Pioneer-Kandukuri Veeresha Lingam

b) Father of Andhra - Madapati Hanumantha Rao

c) Deshoddharaka - Kashinadhuni Nageswara Rao

d) Deshbhakta - Konda Venkatappaiah

12. Who is Famous an 'Indian Luther'?

a) Raja Rammohan Rai

b) Swamy Dayananada Saraswathi

c) Dadabhai Nouroji

d) Surendranath Benarji

13. Who is known as 'Punjab Kesari'?

a) Bala Gangadhara Tilak 

b) Bipin Chandra Pal

c) Lala Lajpat Rai

d) Bhagat Singh

14. Who is Praised as 'Father of Andhra'?

a) Potti Sri Ramulu

b) Duggirala Gopala Krishnaiah

c) Madapati Hanumantha Rao

d) C. Rajagopala Chari

15. What is the Soberiquet of Samudra Gupta?

a) Indian Napolean                  b) Great Camonner

c) Indian Machiavelli              d) Indian Alexander

16. Who Praised Mahatma Gandhi as 'Father of Nation'?

a) Rabindranath Tagore

b) Bhagat Singh

c) Subhash Chandra Bose

d) Jawaharlal Nehru

17. Who is known as 'Little Corporal'?

a) Adolf Hitler                         b) Napolean Bonaparte

c)William E. Gladstone           d) None of these

18. Who is known as the 'Saint of the gutters?

a) B.R. Ambedkar                 b) Mother Teresa

c) Mahatma Gandhi              d) Baba Amite

19. Who is known as Indian Bismarck ?

a) Nehru                     b) Rajaji

c) Patel                       d) Kamraj


Answers:- 1. b)  2. c)  3. a)  4. b)  5. c)  6. a)  7. c)  8. a)  9. b)  
10. b)  11. a)  12. b)  13. c)  14. c)  15. a)  16. c)  17. b)  18. b)  19. c)






Sobriquets (Places)

1. Where is the 'Isle of Pearls'?

a) Thailand                       b) Bahrain

c) Japan                            d) Switzerland

2. 'Roof of the World' is................?

a) Pamirs                             b) Prayaries

c) Himalayas                       d) Mount Everest 

3. Where is the 'Holy Land' of the World?

a) Amritsar                         b) Vatican

c) Palestine                         d) Egypt

4. Which Country is called the 'land of the Rising Sun'?

a) Japan                               b) Norway

c) Ireland                            d) Thailand

5. Where is the 'Playground of Europe'?

a) Belgium                      b) Switzerland

c) Los Angles                 d) None of these

6. Which is ' Forbidden City'?

a) Lhasa                  b) Ireland

c) Palestine             d) Vatican

7. Which is the 'City of Seven Hills'?

a) Himalayas                 b) Rome

c) Venice                       d) Mumbai

8. Which Place is called the 'Cockpit of Europe?

a) South-hall                   b) Bangalore 

c) Belgium                      d) Kent

9. Australia is known as the:

a) Land of Golden Fleece

b) Dependent Continent 

c) South Europe 

d) Richest Island

10. Which is the "City of Palaces"?

a) London                    b) Kolkata

c) Patiala                     d) Lucknow

11. Which is known as the "Eternal City"?

a) Amritsar                       b) Jerualem

c) Rome                           d) Palestine

12. 'Sick Man of Europe' is a Sobriquet of:

a) Turkey                       b) France 

c) South-hall                  d) Berlin

13. Which of the following is known as the 'City of Golden Gate'?

a) Amritsar in India

b) London in England

c) San Francisco in USA

d) San Francisco in Australia

14. 'Pillars of Hercules' is the nickname of:

a) Venice                 b) Stratis of Gibraltar

c) Natal                   d) None of these

15. Which is the 'World's loneliest Island?

a) Australia                  b) Tristan De Cunha

c) Nicobar                   d) Ivory Coast

16. Which of the following Country in known as 'Land of the Thunder Bolt'?

a) Taiwan                  b) Tibet

c) Bhutan                  d) Japan

17. Which City is called 'White City' Of Rajasthan:

a) Jaipur                       b) Jodhpur

c) Udaipur                   d) None of these

18. Which of the Following cities was known earlier as ' Pearl of the Antiles'?

a) Mumbai                 b) Cuba

c) Manila                   d) Shanghai


Answer:- 1. b)  2. a)  3. c)  4. a)  5. b)  6. a)  7. b)  8. c)  9. a)  10. b)  11. c)  12. a)  13. c)  14. b)  15. b)  16. c)  17. c)  18. b) 



World's Superlatives

1. What is the biggest (in Areawise) country in the world?

a) China                  b) Canada

c) USA                    d) Russia

2. World's biggest pure water lake, 'Lake Superior' is situated in which country?

a) Russia                 b) Canada-USA

c) Brazil                  d) India

3. Which is the largest city (in Areawise) in the world?

a) New York             b) London

c) Tokyo                   d) Paris

4. Which is the largest Peninsula in the world?

a) South India                  b) Alaska 

c) Labrador                      d) Paris

5. Which is the longest river in the world?

a) Nile                          b) Amazon

c) Missisipi                   d) Volga

6. Which is the longest railway platform in the World?

a) Howra (India)

b) Kharagpur (India)

c) Vladi Vostak (Russia)

d) New York (U.S.A.)

7. Where is the world's largest solar electricity centre being built?

a) Oslo (Norway)

b) Tripoli (Libia)

c) Musket (Oman)

d) Moura (Portugal)

8. According to the reported by United Nations which is the World's highly populated city?

a) Tokyo                           b) Mexico City

c) New York                     d) Mumbai

9. On which river, China built World's biggest dam 'Three Gorges dam'?

a) Yangtze                         b) Hoyang Ho

c) Huan                             d) Mekong.

10. Where was the World's Highest and the Asia's longest 'Cable Car Porject' Built?

a) Ananth Nag                     b) Pahal Gao

c) Gulmarg                          d) Amarnath

11. In Which Country, the World's longest (9438 km) 'Trans Siberian Railway' is situated?

a) China                             b) Russia

c) U.S.A.                           d) Cananda.

12. Which is the biggest place in the world?

a) Saudi Amir Palace

b) Narayana hitha bhavan (Nepal)

c) Brunai Palace

d) Elsie Palace

13. Which is the biggest Library in the world?

a) United States library of Chennai( India)

c) Soviet Union Library of Congress (Russia)

d) None of the above.

14. In which country is the world's tallest water fall, "Angel water fall" situated?

a) Laos                        b) Tibet

c) Canada                   d) Venezuela

15. If World's highest rainfull registered is India's 'Masinram', then which is the hottest place?

a) Tripoli (Libia)

b) Al Ajijia (Libia)

c) Dokker(Senegal)

d) Lusaka (Zambia)

16. Which is the first Country to give right to vote for women?

a) Island                                           b) India

c) New Zealand                               d) U.S.A.

17. Which is the world's biggest Port City?

a) Washington                             b) New York

c) Tokyo                                      d) London.

18. Which is the world's highest dam?

a) New Cronelia Tailings

b) Rohunsky 

c) Aswan Dam

d) Grand Dixence 

19. Where is the World's largest railway station?

a) Japan                       b) England 

c) USA                        d) Russia

Answer:- 1. d)  2. b)  3. b)  4. d)  5. a)  6. b)  7. d)  8. a)  9. a)  10. c)  11. b)  12. c)  13. a)  14. d)  15. b)  16. c)  17. b)  18. b)  19. c)

Monday, February 27, 2017



India's Superlatives

1.In which state is India's largest Petrochemical complex situated?

a) Maharashtra                          b) Gujarat 

c) Asom                                     d) Bihar

2. In which state is the biggest waterfall, "Jog water fall" is situated?

a) Uttrakhand                        b) Maharashtra

c) Tamil Nadu                       d) Karnataka

3. In which city is India's biggest library "National Library" situated?

a) Chennai                              b) Mumbai

c) Delhi                                  d) Kolkata

4. In which state is India's biggest dome, "Gol Gumbaj", situated?

a) Karnataka                        b) Maharashtra

c) Madhya Pradesh              d) Bihar

5. In which state is India's biggest 'Jawahar Tunnel" situated?

a) Himachal Pradesh             b) Goa

c) Jammu-Kashmir                d) Maharashtra

6. Which is India's amost ancient Foot ball Tournament?

a) Rovers Cup                         b) Santosh Trophy

c) I.F.A. Sheild                        d) Durand Cup

7. Which is India's Longest dam?

a) Bhakra (on Satluz River)

b) Nagarujuna Sagar ( on Krishna River)

c) Hirakud (on Mahanadi)

d) Kosi dam (on Kosi River)

8. India's Oldest church "Saint Thomas Church" Situated in?

a) Goa                                b) Kerala

c) West Bengal                  d) Asom

9. Which is the first metropolitan city in India, where the street lights are powered by Solar electricity?

a) Kolkata                             b) Delhi

c) Bangalore                         d) Mumbai

10. Which is the police station that is first to get ISO recognisation in India?

a) Midnapur Police Station

b) Udaypur Police Station

c) Jeedimetla Police Station

d) Chitrakut Police Station

11. Which is India's City to get first Wireless internet connectivity service?

a) Mysore                              b) Bangalore

c) Delhi                                 d) Chandigarh

12. Where in India the first 'Yoga University' is established?

a) Delhi                                 b) Amarnath

c) Haridwar                          d) Jaipur

13. Which is the district in the world that created the record of being established first time to have complete E-network?

a) Malappuram (Kerala)

b) Coimbattore (Tamil Nadu)

c) East Godavari (A.P.)

d) Kharagpur (West Bengal)

14. In India which is the first district the got I.T. District status?

a) Malappuram                           b) Thrisur

c) Pattanam Thidha                    d) Palakkad

15. Which is the first village to have Solar electric lights?

a) Roorky (Uttranchal)

b) Panna (Madhya Pradesh)

c) Chaglokm Sar( Jammu Kashmir)

d) Javar (Rajasthan)

16. Which is the first ancient oil refinery to be discovered in 1835 in India?

a) Madhura ( Uttar Pradesh)

b) Digboy (Asom)

c) Halidya (West Bengal)

d) Panipat (Haryana)

17. In India which is the highy populated city?

a) Kolkata                               b) Mumbai

c) Delhi                                   d) Kanpur

18. In which city in India are biggest Botanical garden and the biggest Plantorium situated?

a) Kolkata                                b) Hydrabad

c) Mumbai                               d) Jaipur

19. The longest passenger rail route in India links 

a) Tiruvananthapuram and Jammu Tawi

b) Tiruvananthapuram and Guwahati

c) Jammu Tawi and Guwahati

d) Dibrugarh to Kanyakumari- Vivek Express

20. The oldest Hindu epic is

a) Ramayana                    b) Mahabharata

c) Mahabhasya                d) Ashtadhyayi

21. The Biggest port in India is

a) Cochin                          b) Calcutta

c) Mumbai                        d) Vishakhapatnam

Answer:- 1. b)   2. d)  3. d)  4. a)  5. c)  6. d)  7. c)  8. b)  9. a)  
10. a)  12. c)  13. a)  14. d)  15. c)  16. b)  17. b)  18. a)  19. d)  20. a)  21. c)


Tuesday, February 21, 2017



Important Days

1. Navy Day is observed on

a) Dec. 4         b) Oct. 28

c) Nov. 7         d) Nov. 14

2. India celebrated February 28 every years as 'National Science Day' because on this day

a) In 1928 C.V. Raman discovered what was later called the 'Raman Effect'

b) First Indian Space craft was launched

c) Vikram Sarabhai was born 

d) Nehru laid the foundation of Science laboratories all over India.

3. National Voters Day was celebrated for the first time all over the country on

a) Jun, 1, 2010          b) Jan,24, 2011

c) Oct, 20, 2010        d) Jan, 25, 2011

4. National Integration Day is celebrated on 

a) Nov. 19                  b) Oct. 4

c) Oct. 31                   d) Nov. 14

5. 20th August is celebrated as 

a) No Tobacco Day        b) September 16

c) Sadbhavana Divas     d) None of these 

6. Which of the following days is celebrated as International Ozone Day?

a) September 14            b) September 16

c) September 28            d) October 5

7. International Women's Day is observed on 

a) 3rd March                b) 8th March 

c) 27th January            d) 15 October 

8. May 8 is observed as 

a) World Standards Day                    b) World Red Cross Day

c) World Telecommunications Day

d) Commonwealth Day

9. The birth anniversary of which of the following leaders in India is observed as Children's Day?

a) Smt. Indira Gandhi                  b) Mahatma Gandhi 

c) S. Radha Krishan                     d) Jawaharlal Nehru

10. January 15 is celebrated as the 

a) Army Day               b) Makar Sankranti 

c) Republic Day          d) Ugadi
\
11. World  Literacy Day is observed on 

a) Oct. 24                b) Sep. 5

c) Dec, 4                 d) Aug. 6

12. World Human Rights Day is observed on 

a) Apr. 8                b) Sep. 5

c) Dec. 10              d) Dec. 7

13. On which day is the World Population Day observed?

a) May 31               b) July 11

c) Oct. 4                 d) Dec. 10

14. The World Environment Day is celebrated on

a) June 5                b) April 7

c) August 6            d) June 16

15. The birth anniversary of which of the following is observed as the Teacher's Day

a) Zakir Hussain         b) Ashutosh Mukherjee 

c) C.V. Raman            d) S. Radhakrishnan

16. The World Consumer Rights Day is being observed on 

a) 20th December          b) 15th March

c) 28th December          d) 31th December 

17. The Government has decided to celebrate the Pravasi Bhartiya Divas every year on a day on which Mahatma Gandhi returned to India from South Africa. When is Pravasi Bhartiya Divas celebrated?

a) October 30           b) June 17

c) January 9             d) April 27

18. India Celebrated December 23 every year as Kisan Divas (Farmer's day) because on this day

a) Fromer Prime Minister Charan Singh birth anniversary

b) Birth anniversary of Lal Bahadur Shastri

c) Birth anniversary of M.S. Swaminathan

d) None of the above

19. Legal Service day is observed on 9th November. In the same way 'Law day' is observed every year on while day?

a) November 22                 b) October 14

c) November 26                  d) April 12

20. On which day is the National Education day (birth anniversary of Moulana Abul Kalam Azad) celebrated ?

a) November 11              b) August 14

c) March 22                    d) January 12

21. On October 2 which of the following day is observed ?

a) Gandhi Jayanti                    b) World Animal Day

c) World Vegetarian Day        d) All of the above 

22. World Tourism Day is celebrated on 

a) Sept. 12                    b) October 30

c) Sept. 27                    d) August 5

23. Rose day (Welfare of Cancer Patients) is observed on ?

a) March 10               b) September 22

c) January 10             d) April 26

24. Every Year June 3rd Sunday is celebrated as

a) Mother's Day               b) Father's Day

c) Child labour eradication day

d) World Sight Day

25. World Leprosy Eradication day and Mrtyr's Day (Mahatma Gandhi death anniversary) are observed on ?

a) October 2             b) January 31

c) January 30           d) October 19

26. Which of the following is wrongly matched?

a) World TB day - March 24

b) Mother's day - May 2nd Sunday

c) Commonwealth day - May 24

d) Quit India day - August 8

27. Anti-terrorism day (death anniversary of Rajiv Gandhi) observed on?

a) May 21                 b) March 21

c) August 20             d) November 19

28. On Which date 'Rose Day' celebrated?

a) March 21                 b) January 21

c) February 21              d) December 21

29. Jallianwala Bagh massacre took place on which day

a) April 13                 b) April 22

c) March 22               d) March 13

Answer 

1. a)  2. a)  3. d)  4. a)  5. c)  6. b)  7. b)  8. b)  9. d)  10. a)  11. c) 12. c)  13. b)  14. a)  15. d)  16.b)  17. c)  18. a)  19. c)  20. a)  21. d)  22. c)  23. b)  24. b)  25. c)  26. d)  27. a)  28. c)  29. a) 



Heritages Sites, 7 Wonders & Phobias

1. ‘Great Pyramid’ of Egypt being of the seven wonders of Ancient is 137 meters heights. How many acres did is spread over ?

a) 10 acres b) 15 acres

c) 13 acres d) 11 acres

Answer c) 13 acres.

2. Where are the Hanging gardens built in 6th century B.C. by Nebujad Nejjar-2 ?

a) Bodylonia (Iraq) b) Babylonia (Iraq)

c) Alexandria (Egypt) d) Alexandria (Greece)


Answer a) Bodylonia (Iraq)

3. Where is the temple of Artemis (Diana)

a) Phidias b) William Hogarth

c) Sanjio Raffelle d) Paul Sejanne

Answer  a) Phidias

4. Which is the correctly matched pair of places once considered as seven wonders of ancient times ?

a) Alexandria light house –Egypt

b) Road Kollajus-Greece

c) Tomb of Mow Sollen-Turkey

d) All of Above

Answer  d) All of Above

5. If the diametre of ‘Pisa tower’ built in “Pisa” city of Italy is 15.5 metres, then what is its length?

a) 45 mts       b)55 mts

c) 35 mts      d)15 mts

Answer  b)55 mts

6. Which of the following places is correctly matched with wonders of the world?

a) Stone Heinz-Wilt shire (London)

b) Temple of carnik-Egypt

c) Vatican Palace-Rome (Italy)

d) All the above

Answer  d) All of Above

7. Which Among the following is not listed among the Seven Wonders of the World by Antipater?

a) The Mausoleum at Halicarnassus

b) The Pharos of Alexandria

c) The Great Wall of China

d) The Colossus of Rhodes

Answer c) The Great Wall of China

8. What is the approximate length of the Great Wall of China?

a) 2000 km b) 2500 km

c) 3000 km d) 3460 km 

Answer d) 3460 km 

9. The Leaning Tower is located in 

a) Germany b) Italy

c) France d) Paris

Answer b) Italy

10. Which of the following Indian Sites are not listed in UNESCO World Heritage Centres?

a) Sun Temple (Konark)

b) Manasa Wildlife Sanctuary (Asom)

c) Buddhist Monument at Sanchi

d) Charminar at Hyderabad

Answer d) Charminar at Hyderabad

11. The only one Railway Station listed to UNESCO World Heritage Sites in the World is that?

a) Kharagpur Railway Station (West Bengal)

b) Chhartrapati Shivaji Terminus (Mumbai)

c) C.N. Annadurai Railway Station (Chennai)

d) Lokamanya Tilak Terminus (Pune)

Answer b) Chhartrapati Shivaji Terminus (Mumbai)

12. Which of the following sites recently joined in UNCSCO World Heritage Sites list?

a) Jantar Mantar (Jaipur)

b) Matharan Railway

c) Desert National Park

d) All the above

Answer d) All the above

13. Which Inidan Sites ( in 2006) removed from UNESCO Heritage list?

a) Group of Monuments at Hampi

b) Group of Monuments at Pattadakal

c) Great living Chola Temples

d) Taj Mahal, Agra

Answer a) Group of Monuments at Hampi

14. ‘Colosseum’ which was the Seven wonders of the middle age which is located at?

a) Rome          b) Paris

c) Olympis d) Alexandria

Answer a) Rome  

15. Which of the following is wrongly matched?

7 Natural Wonders         Located at

a) The Grand Canyon - Arizona

b) Iguassus Falls - Argentina

c) The Northern lights - Canada & Alaska

d) Yosemite Valley - China

Answer d) Yosemite Valley - China

16. “The Empire States Building” Which is in ‘Seven Wonders of Today’ that located at?

a) New York b) Washington

c) Istanbul d) Paris

Answer a) New York

17. ‘Hagia Sophia’ located at?

a) Alexandria b) Babylon

c) Istanbul d) Egypt

Answer c) Istanbul

18. The fear of ‘Insects’ is called as Which Phobia?

a) Anthophobia b) Entomophobia

c) Ecelesiophobia d) Dromophobia

Answer b) Entomophobia

19. Of the following Phobia which is wrongly matched?

Fear of   Phobia

a) Water - Hydrophobia

b) Sunlight - Heliophobia

c) Sleep - Hypnophobia

d) Fish - Bathophobia

Answer d) Fish - Bathophobia

20. Fear of women is called as ‘Gynephobia’ in the same way fear of children is called as?

a) Chinophobia b) Androphobia

c) Paedophobia d) Ornithophobia

Answer c) Paedophobia



Gyan Parchar Followers

Contact Us

Name

Email *

Message *

CNET News.com Feed Technology News

Google+ Followers

Popular Posts

Follow on Facebook